Hvornår må du stoppe amning om natten?
SPONSORERET indhold

Amning: Babys første nat uden mælk

Din lille trold elsker at spise om natten, men du sover dårligt og savner at have din krop for dig selv. Find ud af, hvornår du kan stoppe amning om natten.

Af:: Sofie Winter Askgaard Foto: Istockphoto
10. nov. 2011 | Børn | Vores Børn

Du fatter bare ikke, hvordan de andre i mødregruppen kan have røde kinder, glimt i øjnene og smart, nyvasket tøj. Selv minder du mest af alt om en zombie med glansløst hår, krøllet tøj og store rander under øjnene. Måske fordi de sover sødt om natten, mens du stadig er oppe med amning eller varmer flasker to-tre gange?

Du har sikkert mere end én gang tænkt, at nu skal det være slut med amning om natten, men det siger du ikke højt, for sådan tænker en god mor jo ikke … vel? Men stop lige engang – du er ikke en dårlig mor, fordi du er træt af amning!

“Babys behov er vigtige, men det er dine også. Du skal måske starte på arbejde eller har brug for at sove en hel nat, eller måske vil du bare gerne have din krop for dig selv igen. Det er helt normalt og okay at have det sådan,” siger privatpraktiserende sundhedsplejerske og familiecoach Lene Nørgaard.

LÆS OGSÅ: Projekt ammestop

“Hvis du af den ene eller anden grund har behov for at stoppe med at amme eller give flaske om natten, selv om din lille hellere end gerne vil blive ved, kan du begynde på projektet, når baby er tidligst otte måneder. Her er de små nemlig ofte godt i gang med fast føde om dagen, og de begynder at nærme sig en alder, hvor de godt kan klare sig uden mad om natten.”

Det er ikke synd for baby at stoppe amning

Du havde sikkert håbet, at din lille trold selv sagde stop til amning noget tidligere, så du ikke skulle tage den svære beslutning alene. Det er nemlig en svær beslutning at sige nej til en stakkels lille baby, der bare vil have lidt mælk. Men det er ikke synd for din baby, at du stopper med amning, hvis du ikke længere har overskud eller lyst til det.

“Hvis du ikke længere har det godt med at amme eller give flaske om natten, kan det faktisk være bedre at stoppe. Det er hverken godt for dig eller baby, hvis du bliver vred og irriteret, hver gang han vækker dig for at få mælk. Hvis du er i tvivl om det rette tidspunkt at sige stop, er det altid en god idé at tale med din sundhedsplejerske om det,” siger Lene Nørgaard.

Et nej til mælk om natten vil bare være det første i en lang række af nej’er, som du skal have over dine læber de næste mange år, når den lille bandit skal opdrages og lære at udsætte og ikke mindst selv tilfredsstille sine behov.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål om amning

“De første mange måneder får den lille jo dækket alle sine behov af dig, men i løbet af sit første år skal han også lære at kunne stille sine behov selv. At trøste sig selv, at falde i søvn selv, at underholde sig selv og ikke mindst at spise selv,” siger Lene Nørgaard.

Amning er også tryghed

Hvis du har en baby, der vågner mange gange om natten og græder, indtil mælken bliver serveret, kan det føles, som om du sulter det lille væsen for at få noget søvn. Men gråden behøver ikke at handle om sult, fortæller Lene Nørgaard. Amning eller en flaske i din favn er nemlig mere end bare mad.

“Amning er også tryghed, nærhed og trøst. Når den lille vågner, skal han måske bare have hjælp til at falde i søvn igen. Og her virker det næsten altid med bryst eller flaske, fordi det er beroligende at være tæt på dine velkendte lugte, dit hjerteslag og din vejrtrækning,” siger Lene Nørgaard.

Du må derfor prøve at finde alternative måder at berolige baby på i de lade den lille vide, at du er lige i nærheden.

LÆS OGSÅ: Det er okay at give flaske

“Hvis I sover ved siden af hinanden, kan du forsøge at vende baby lige så forsigtigt om på den anden side eller lægge en hånd på hans mave og sige ‘shyyy’. Det kan også være en god idé at lade far tilbyde lidt vand fra en kop, hvis det er tørst, det handler om.”

“Falder baby hurtigt til ro igen med én af disse metoder, var han sikkert slet ikke sulten, men havde måske bare behov for at vide, at I er tæt på,” siger Lene Nørgaard.

Du kan dog være næsten sikker på, at reaktionen på nul natmad på et eller andet tidspunkt vil være gråd. Men jo bedre du forbereder dig, jo bedre vil du være rustet til det – og den bedste forberedelse er faktisk, at du har det godt med din beslutning og kan stå fast ved den, råder Lene Nørgaard.

At stoppe amning om natten er dit valg

“Forsøg at lukke ørerne for alle andres meninger om din beslutning. Det vigtigste er, hvordan du selv har det med den. Du må ikke vakle midt i kampens hede, for så vil du signalere til baby, at du egentlig ikke er helt sikker på, at du gør det rigtige.”

Det vil være en fordel, hvis du på forhånd aftaler med din mand eller kæreste eller en anden person tæt på dig, hvem der skal gøre hvad, hvordan og hvornår om natten.Hvis I har alle de praktiske detaljer på plads, vil I nemlig være bedre rustede til at styre uden om skænderierne klokken fire om morgenen, der kan gøre jer frustrerede og den lille hovedperson urolig og endnu mere ulykkelig.Men vigtigst af alt, råder Lene Nørgaard, så må du prøve at lade være med at tænke på, hvad det er, du siger farvel til, og hvor hårdt det (måske) bliver. Tænk hellere på, hvad du får ud af det her: ro om natten og et helt nyt overskud om dagen. 

Det tager tid at stoppe natte amningen

Det kræver sikkert en vis portion tålmodighed at få din baby til at slippe de beroligende nattetåre, men du kan sagtens klare det. Du må bare ikke forvente mælkefri nætter allerede efter en dag eller to, men hellere være indstillet på, at det godt kan tage noget tid.

Hvis du slet ikke kan mærke fremskridt efter en uges tid eller to, kan du prøve at se på, hvordan du egentlig reagerer, når den lille kalder på dig om natten. Bliver du irriteret og vred? Får du ondt af det stakkels pus? Din sindstilstand påvirker nemlig baby, og negative tanker kan gøre det endnu sværere at nå i mål.“Det er helt naturligt, at der vil være gråd, og det må du prøve ikke at lade dig påvirke af. Med sin gråd spørger baby dig faktisk bare ‘er det her virkelig rigtigt, mor?’. Og til det skal du med både din krop og din stemme svare ‘ja, det er helt okay, du skal bare lægge dig til at sove igen’,” råder Lene Nørgaard.Hvis du har en klar fornemmelse af, at gråden skyldes reel sult, vil det være en god idé at indføre et ekstra måltid om dagen eller tilsætte mere energi til de eksisterende måltider.

I kommer alle til at sove bedre – på sigt

Når du er sikker på, at baby er mæt til natten, vil det også være nemmere for dig at sige nej til nattetåren(e) – også selv om det kan være fristende at gribe til den nemme og velkendte vej til trøst.

“Det kræver viljestyrke og tålmodighed, og du skal måske være vågen i mange nætter,” siger Lene Nørgaard.

“Men til gengæld kan du snart se frem til, at hele familien kommer til at sove bedre om natten”.