Ann Hjort gravid
SPONSORERET indhold

Ann Hjort var ked af, hun kun fik ét barn. Så sagde psykologen noget, hun aldrig har glemt

Skuespilleren kæmpede i årevis med at blive gravid, før sønnen Anthon kom til verden. I årene efter var Ann Hjort meget ked af, at hun ikke fik flere børn, indtil hendes psykolog påpegede noget, som fik hende til at stoppe op. Det fortæller hun til Hendes Verden.

Af: Marie Varming og Susanne Baden Jensen Foto: Klaus Sletting
06. feb. 2023 | Børn | Hendes Verden

Da skuespiller Ann Hjort fyldte 30 år, undrede hun sig over noget.

Hun havde igennem sine 20’ere været i to seriøse parforhold, og trods hun havde ønsket at blive mor, var hun aldrig blevet gravid. Derfor besluttede hun sig for at lade sig undersøge, fortæller den i dag 66-årige skuespiller i et stort interview i denne uges Hendes Verden, hvor hun ser tilbage på sit liv.

”Jeg besluttede mig for at blive undersøgt for, hvorfor jeg ikke havde fået børn i de to lange forhold, jeg havde været i. Det viste sig, at mine æggeledere var vokset sammen. Jeg blev anbefalet at prøve at adoptere i stedet for at få børn selv, og der var jeg virkelig nede og bide i gulvtæppet. Jeg havde ikke nogen mand, og det var meget sorgfuldt for mig at erkende, at jeg ikke kunne få børn,” fortæller Ann Hjort ærligt til ugebladet.

Fik 120 hormonbehandlinger

To år senere var hun med i julekalenderen ’Nissebanden i Grønland’, hvor hun spillede Puk, og her forelskede hun sig i kollegaen Finn Nielsen.

”Da vi kom hjem fra Grønland, sagde jeg til ham, at jeg ikke kunne få børn. Finn drømte ikke om at få børn, men han tog hele pakken, da han fandt mig. Jeg blev opereret to gange, men jeg blev stadig ikke gravid. Jeg var igennem 120 hormonbehandlinger og kæmpede stædigt for at få et barn,” fortæller Ann Hjort.

Hun forklarer, at hun prøvede alt fra pendulering til at visualisere sine lår som hormonsiloer og sin livmoder som et stykke fluepapir. Parret betalte også for tre reagensglasforsøg på et privathospital, men intet lykkedes.

Derefter stod de i kø i to år til det offentlige system – hvor det til sidst lykkedes i andet forsøg. Hun blev gravid med sønnen Anton.

”Den graviditet er det største og det bedste, der nogensinde er sket for mig. Min største lykke er, at jeg fik lige præcis Anton, og min største sorg er, at der ikke kom flere,” fortæller Ann Hjort til Hendes Verden.

For hun var fortsat ked af det. Derfor opsøgte hun hjælp.

"Et sorgfuldt enebarn"

I årene efter gik Ann Hjort hos en psykolog for at bearbejde sorgen over, at Anton ville blive enebarn. Indtil psykologen på et tidspunkt stoppede hende, forklarer skuespilleren om oplevelsen, der blev et vendepunkt.

”Jeg gik også til psykolog i de år, fordi jeg var så ked af, at jeg ikke havde fået flere børn. Men en dag sagde min psykolog: ”Nu stopper du. Se på din søn. Han er glad, og du må ikke overføre din egen sorg til ham. Lad være med at gøre ham til et sorgfuldt enebarn. Vær i stedet glad for det, du har”. Det var vise ord, som jeg har brugt siden,” siger Ann Hjort i dag.

Hun har også taget rådet med i andre dele af sit liv, eksempelvis i arbejdet som skuespiller, hvor der også kan være skuffelser.

”Hver gang en stor hovedrolle i en tv-serie eller rollen som Medea på Det Kongelige Teater er gået mig forbi, har jeg været glad for de roller, jeg har. Jeg fik også job med at lave tegnefilm og læse lydbøger ind, og det er det helt rigtige for mig. Igen: Jeg er det helt rigtige sted,” lyder det fra skuespilleren.

Læs interviewet med Ann Hjort i Hendes Verden. Her fortæller hun også om sin mors sorg, om skilsmissen fra Finn Nielsen – og om at elske at være 66 år og have fået en ny kæreste.

Hendes Verden er på gaden fra mandag 6. februar

Anbefalet til dig