Av, bækkenløsning!

Av, bækkenløsning!

Måske er du heldig at have en graviditet uden gener. Men for nogle er belastningen på kroppen stor, og man kan risikere at få bækkenløsning. Det giver smerter i lænden og besvær med at bevæge sig meget. Og ja, det gør ondt, så derfor skal man have hjælp.

Faktaboks

  • Bækkenløsning giver smerter i lænden og korsryggen.
  • Smerterne kan også føles ved skambenet.
  • Smerter pga. bækkenløsning forværres ved bevægelser.
  • Det er svært at gå på trapper og vende sig i en seng.
  • Det er vigtigt at få aflastning og støtte, hvis man rammes af bækkenløsning.
  • Hjælpemidler i hjemmet er gode. F.eks. en badebænk, sengeklodser og hvilestol.
  • Ofte skal man sygemeldes.
  • Husk også at tage hensyn til bækkenløsningen efter fødslen og tage den med ro.

Den søde ventetid kan blive en svær ventetid, hvis du er så uheldig at få bækkenløsning. Måske har du selv set andre gravide i gadebilledet gå langsomt og besværet rundt. Det er smertefuldt og gør nogle helt almindelige bevægelser meget svære. Vi hjælper dig her til at kende sygdommen og gøre det rette, hvis den rammer dig.

Hvad er bækkenløsning?Diagnosen bækkenløsning er ikke svær at opdage, når man bare er opmærksom på muligheden og kender symptomerne, som er ret specielle. Det er smerter, som medfører bevægelsesindskrænkning og gangbesvær:

Smerterne kan sidde dybt i lænden og korsryggen, hvorfra de stråler frem mod lysken. Smerterne kan også føles omkring skambenet med udstråling til lysken samt forside og inderside af lårene.

Smerterne forværres ved bevægelser, for eksempel når du vender dig fra at ligge på ryggen og skal om på siden. Eller når du går, hvor skridtene bliver kortere og gangen næsten vraltende. Især er det slemt at gå på trapper.

Hvis du ligger og forsøger at løfte benet eller strække benene, udløses smerterne.

Hvorfor får man bækkenløsning?At være gravid er ingen sygdom. Men det kan godt være en stor belastning, både fysisk og psykisk. Derfor har den gravide kvinde altid behov for ekstra opmærksomhed og støtte.

Det siger sig selv, at den fysiske belastning godt kan tynge og gøre ondt på den gravide en gang imellem. For nogle er det så stor en belastning for kroppen, at man får bækkenløsning. Det er en tilstand, som kan opstå tidligt i graviditeten, og som kan vare ved lang tid efter fødslen.

Tal med læge eller jordemoderHvis man har gener og ubehag som her beskrevet, kan man tale med sin læge eller jordemoder om det. Det hjælper ikke blot at prøve at bide tænderne sammen, for man klarer det ikke alene. Tværtimod risikerer man, at tilstanden forværres unødigt og holder sig længere i den sidste ende.

Hvis man har bækkenløsning, skal man også have instruktion i, hvordan man bevæger sig mest hensigtsmæssigt og undgår belastninger. Måske skal man have hjælp ved fysioterapeut, lære afspænding og måske andre former for smertelindrende behandling.

Brug for smertelindring og støtteDe rådgivere og hjælpere, man har, kender tilstanden og vil være parate til at give den fornødne yderligere information om bækkenløsning og om, hvad der kan gøres for at aflaste en i graviditeten. Det er næsten altid nødvendigt at sygemelde sig. Smertelindring, støtte og forståelse fra alle i omgivelserne er lige så nødvendigt.

Smertelindring er ikke nødvendigvis smertestillende medicin, snarere tværtimod. Smertelindring er aflastning i det daglige derhjemme. De øvrige i familien må tage en ekstra tørn. Måske kan det blive nødvendigt med hjemmehjælp og brug af forskellige hjælpemidler til dagligdagen. Det kan være toiletforhøjer, bækkenstol, badebænk, sengeklodser, hvilestol eller måske endda en kørestol.

Efter fødslenHvis bækkenløsning erkendes og behandles korrekt, er der gode muligheder for, at også selve fødslen og tiden efter forløber godt.

Det er dog lige så vigtigt at tage hensyn til bækkenløsningen efter fødslen som før. Her kan man være tilbøjelig til at tro, at det hele er overstået. Der kan godt gå flere måneder, før bækkenleddene er faldet så meget til ro, at man kan begynde at genoptræne sin krop ud over de instruktioner, man har fået fra læge, jordemoder og sundhedsplejerske, som man stadig skal følge.

Det er dog meget vigtigt, at man ikke mister modet og humøret, selv om man har fået bækkenløsning. Sætter man sig forskrækket og passivt hen og lader alt og alle passere forbi, får man det kun værre.

Den omsorg, man forhåbentlig får og kan mærke fra andre, er en støtte. Men man er nødt til selv at være aktiv, så ens graviditet fortsætter godt. Så kan man også glæde sig til fødslen, og glæde sig over ens lille barn og give det kærlighed og omsorg, når det kommer.