Skifte institution
SPONSORERET indhold

Hvornår bør man skifte skole eller institution?

Er du i tvivl om dit barn trives i sin insititution eller skole? Så får du her psykolog Anna Sofie Slots gode råd til, hvornår det måske er på tide at skifte institutionen ud med en ny.

Af: Anna Sofie Slot Foto: Getty Images
11. apr. 2017 | Børn | Vores Børn

Her får du en guide til, hvad man kan være opmærksom på i sine overvejelser, hvis man er i process med måske at flytte sit barn fra én institution til en anden.

Alle børn og alle situationer er forskellige, så guiden er selvfølgelig kun netop det – en guide og ikke en garanti for at træffe det rigtige valg. For spå kan jeg desværre ikke.

1. Du kender dit barn bedst

Trives (eller mistrives) dit barn sådan generelt? Hvis der er markant forskel på, hvordan barnet er hjemme og i skole eller institution, kunne et skift måske være en mulighed.Husk at du som forælder er den, der kender dit barn bedst og derfor er den, der bedst kan afgøre, om det trives.

LÆS OGSÅ: Blog: Verdens vigtigste råd til førstegangsforældre!

2. Tal med nogen der kender dit barn

Selvom du er den, der kender dit barn bedst, så sørg for at få andres syn på sagen. Det er oplagt at tale med dit barns kontaktlærer eller primære voksen i institutionen. Hvis samarbejdet er svært imellem jer, så tal eventuelt med lederen. Det kan under alle omstændigheder være godt at inddrage lederen, hvis der er behov for ændringer for at få dit barn til at trives bedre.

3. Lav lister

Forhold dig til fordele og ulemper ved dit barns nuværende skole eller institution og et skift. Få det eventuelt ned på papir hvis det gør, at du bedre kan overskue og sammenligne.Forhold dig samtidig til de erfaringer, du har om dit barn. Har det været igennem skift tidligere? Hvad er der gjort for at gøre dit barns trivsel bedre?

4. Kontakt alternativer

Tag kontakt til alternative steder og få talt om hvad I tror, der skal til for at give dit barn en god start det nye sted. Vær ærlig omkring hvorfor du overvejer et skift og spørg hvad det nye sted tænker om det, og om de vurderer, de kan være et bedre tilbud til lige netop dit barn.

5. Et skift er en voksen beslutning

Afhængig af dit barns alder så husk at et skift først og fremmest er en voksen beslutning. Vær derfor tydelig omkring din beslutning uanset om du vælger det ene eller det andet.

LÆS OGSÅ: I institution for første gang

Hvis dit barn har en vis alder og selv har ytret ønske om et skift, så vær så konkret som muligt. Hvis I for eksempel beslutter, at dit barn ikke skal skifte skole, så fortæl barnet hvad der bliver gjort, og hvornår I tager stilling igen, hvis det fortsat ikke trives.

6. Tal med nogen der ikke kender dig og dit barn

Det kan være en hjælp at tale med nogen, der ikke har en forforståelse af hverken dig eller dit barn. På den måde kan du få talt om dine tanker omkring dit barns trivsel og et eventuelt skift og være sikker på at blive mødt af en, som ikke deler forhistorien og derfor kan tage udgangspunkt i jeres situation her og nu.

Du kan for eksempel opsøge en privatpraktiserende psykolog. Ellers vil der typisk være et gratis, kommunalt tilbud om åben anonym rådgivning, hvor man som forælder selv kan tage kontakt.

Anbefalet til dig