Faktaboks
WILLI HAR FØDSELSDAG, Kirsten sonne harild, illustration inger Tobiasen, Gyldendal 2007 – Willi har fødselsdag, og mor og far har arrangeret skattejagt. Far er prinsesse med højhælede sko, behårede ben og brysthår strittende ud af kjolen, og mor er dragen.
POUL OG FAR I SANDKASSEN, Andreas Bræstrup Kirstein, illustration rasmus Bregnhøj, Politikens forlag 2008. – Far graver et hul med en skovl. Poul vil have skovlen. Far laver et sandtårn med en spand. Poul vil have spanden. Og så videre.
MIN FARS HALVE LIV PÅ LOKUM, Anders Morgenthaler, illustration Jan Solheim, Politikens forlag 2007. –
Franne sidder i køkkenet og kigger på lokumsdøren, og inde bag ved døren sidder far. Der sidder han tit, og Franne tænker på, hvad han laver derinde.
MIN FAR, Lila Prap, Lamberth 2007. – Far og søn hygger sig og leger med sovedyrene ved sengetid. Alle sovedyrenes børn fortæller om deres fædre med et lille rim.
FAR, Cecilie Bogh, illustration Thomas Balle, Gyldendal 2008.- Det er fedt at have en far, der kommer flyvende, når det virkelig brænder på. Far og søn tager på drømmerejse til røverkongens ø.
OLIVIA OG FAR, Katerina Janouch, illustration Mervi Lindman, Klematis 2008.- Olivia og far hygger sig derhjemme. Først rydder de op, bagefter leger de. Fut, her kommer toget! Akrobatprinsessen Olivia optræder i cirkus. Så skal de købe ind og lave mad. Nu kommer mor snart.
NÅR FAR PUTTER MIG, INDTIL HAN SOVER, Mette Egelund Olsen, illustration Lea Letén, Høst & søn 2008.-
Når far putter Rose, skal han både give hende nattøj på, læse bog, synge sang og kysse godnat. Han skal også lægge sig ned, og så er det jo fristende at lukke øjnene – bare et øjeblik! Når far så sover, står Rose op og klæder sig ud, bygger hule og henter saft.
“Min fars halve liv på lokum” hedder en børnebog af tegner, forfatter og tv-vært Anders Morgenthaler. Den handler om drengen Franne, der ikke kan forstå, at hans far er så lang tid ude på toilettet. Har han en hemmelig klub? Er det noget med en ufo?
Nina Christensen, der er centerleder for Center for Børnelitteratur, kan ikke afsløre toiletgåden. Til gengæld forklarer hun, at børnebogen er tegn på en ny tendens:
At far slår igennem i børnebøgerne. Ikke som det autoritære skaffedyr, men som en varmhjertet person – der også kan gemme sig på toilettet.
“I bogen “Da Ole gik til bageren” fra 1966 leger børnene far-mor-og-børn, og i legen må far ikke komme for sent på arbejde, for så mister han sit job. Far tjener pengene, og mor er omsorgspersonen,” fortæller Nina Christensen.
“Men før 1970’erne optrådte fædre stort set ikke i billedbøgerne.”
I Alfons Åberg- og Totte-bøgerne fra starten af 70’erne begynder far så småt at komme på banen, men ifølge Nina Christensen er tendensen først nu for alvor slået igennem. Der er udkommet flere billedbøger med ordet ‘far’ i titlen, og far er begyndt at dyrke omsorgen for børnene.
“Far er sammen med barnet, leger og hygger sig. Kønsrollerne i samfundet har ændret sig, og det afspejler sig i børnelitteraturen.”
Udvikler opfattelsen af verden
For dit barn kan det være en fordel, at far er med i billedbøgerne. Børn danner nemlig deres opfattelse af verden blandt andet ud fra fortællinger, forklarer Anne Maj Nielsen, psykolog og lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet.
“Hvis dit barn kigger i bøger, hvor det ser et gammeldags, patriarkalsk familiemønster, får det en forestilling om, at sådan er familier. Når fædre er med i børnebøger som omsorgspersoner, forstår barnet, at det kan far også,” siger hun og tilføjer, at billedbøger kan styrke samværet mellem børn og forældre.
“Hvis far for eksempel er væk på en boreplatform, kan bogen være med til at holde erindringen om ham frisk. Hvis barnet ikke har en far, kan det se i billedbogen, at sådan kan en far også være,” forklarer hun.Det kan dog være en god idé at se grundigt efter, hvad de nye børnebøger med fædre indeholder.
“Der har været en diskussion af, hvorvidt far var ham, der gjorde sjove ting med børnene, mens mor tog sig af det nødvendige: sengetider, bad og andre kedelige ting. Den slags forvredne fremstillinger i børnebøger kan bidrage til, at barnet får en skæv opfattelse af, hvad far skal gøre i hjemmet i forhold til mor,” siger Anne Maj Nielsen.
Giv far en røvfuld
Den tidligere studievært på Fjernsyn for dig, folkeskolelærer Andreas Bræstrup Kirstein er i gang med at skrive en serie billedbøger om Poul og far, der bryder med den traditionelle manderolle. Det har fået nogle læsere til at udbryde, at ‘den far trænger til en røvfuld!’.
I billedbogen er Pouls far ellers flink og rar, men måske alt for flink og rar. Poul og far er på restaurant og hygger sig. Sønnen skal have to retter mad og far tre. Men Poul skal lige smage lidt på fars tallerken, og det ender med, at han grovæder alt og bøvser veltilfreds. Tilbage sidder far. Lykkelig – men stadig sulten.
“Mange bliver sindssygt provokeret af bogen. De mener, at Pouls far er irriterende og burde sætte grænser, men jeg mener, at Pouls far opfører sig eksemplarisk. 80 procent af en dag har han måske ikke tid til sin søn, men nu er han bare fed på en afdæmpet måde. Han er helt til stede på barnets præmisser, og det er fint og skønt,” siger forfatter Andreas Bræstrup Kirstein selv.
Toiletgåden
Anders Morgenthaler forklarer tendensen med, at mænd er begyndt at interessere sig mere for familien.
“Måske skyldes det bare, at kvinder generelt gør mere karriere end mænd, så vi på sigt skriver flere børnebøger og laver mad,” gætter han.Og så vil han gerne afsløre, hvorfor far bruger et halvt liv på lokum i den billedbog, han har skrevet:
“Ud over at det er en fysisk akt, som bringer en mand tæt på en kropsdel, som de fleste mænd ikke har et forhold til, så fungerer toiletbesøget som et helle. De færreste forstyrrer, når far sidder på toilettet. På toilettet læser man en længere artikel eller hele tv-programmet, men toilettet er også et center for konfliktskyhed. Der er ingen kvinder, der stiller spørgsmålstegn ved tidsforbruget, når mænd går på toilettet. De ved bare, at det tager lang tid.”