Bekymret bedsteforældre
SPONSORERET indhold

Brevkasse: Mit barnebarns far har valgt hende fra - hvad skal jeg gøre?

Hvad gør man som bedsteforælder, når ens barnebarn er blevet valgt fra af sin far? Det svarer Vibeke Dorph på.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
07. apr. 2022 | Børn | Hjemmet

Bedsteforælder er bekymret for barnebarn

Jeg har et lille barnebarn på seks år, hvis far nu har frasagt sig alt samvær med hende. Min ekssvigersøn har siden skilsmissen fra min datter stiftet ny familie og fået endnu et barn. Min datter havde længe på fornemmelsen, at det ville ende sådan, da min ekssvigersøn konstant aflyste samværet med mit barnebarn. Når hun en sjælden gang var hos ham og hans familie, var der altid noget galt.

LÆS OGSÅ: Brevkasse: Jeg savner min søn og mit nyfødte barnebarn

F.eks. opdagede de, at mit barnebarn havde lus, hvilket de gjorde en stor sag ud af. Kort efter skilsmissen kæmpede min ekssvigersøn hårdt for at få den fulde forældremyndighed over mit barnebarn, da det ikke lykkedes, vendte han på en tallerken og ville nærmest ikke have noget med hende at gøre. Det har siden da også altid været hans kæreste, som har hentet og afleveret mit barnebarn, da han slet ikke ville mødes med min datter.

Man kan jo ikke tvinge en far til et samvær, så det er, som det er, men hvordan takler vi det over for en lille pige, som er glad for sin far og lillesøster. Hun er i forvejen en skrøbelig pige, men ellers glad, sjov og dygtig. Min datter har sagt til hende, at far er syg i hovedet og ikke kan passe sine børn for tiden, ej heller hendes lillesøster.

LÆS OGSÅ: Ulykkelig farmor: Jeg savner mit lille barnebarn

Her reagerer mit barnebarn ved at sige, at hun er ligeglad med, at han er syg, hun vil bare have sin far. Jeg ved, at han har solgt alle mit barnebarns møbler og legetøj på nettet, så han mener det her alvorligt. Så hvad gør og siger vi til mit barnebarn, så hun ikke går i stykker og føler sig fravalgt? Hvordan hjælper vi hende bedst i hendes sorg, så hun ikke føler, at alt det her er hendes skyld?
C.E.

Vibeke råder til at kontakte Børns Vilkår

Når jeg læser din mail, kan jeg ikke undgå en ubehagelig fornemmelse af, at farens barnagtige adfærd ikke kun er møntet på hans egen datter, men også på din datter som en slags straf eller hævn. For han kæmper f.eks. for den fulde forældremyndighed, men da han ikke får den, er han ligeglad med sit barn, og han vil fortsat heller ikke se din datter.

Føler han sig forsmået eller hævngerrig, er det er vigtigt, at din datter venligt og tålmodigt får ham til at forstå, at det her ikke handler om deres forhold, men kun om deres fælles barn, der lige nu lider under, at han ikke vil se hende. At møde faren med venlighed kræver sikkert sit af din datter, men hun skal gøre det for sin datters skyld, så den forståelige vrede, må hun bide i sig.

LÆS OGSÅ: Brevkasse: Kan det virkelig være rigtigt, at det altid er svigerdøtrenes skyld?

Nytter det ikke at appellere til det gode i din ekssvigersøn, vil jeg foreslå jer, at I skånsomt, men også tydeligt forklarer dit barnebarn, at hendes far ikke kan se hende nu og de næste f.eks. to år frem. Sig, at det har grund i hendes far og hans liv, og intet har med hende at gøre. Lad være med at tale grimt om faren eller på anden måde bagtale ham, fortæl blot dit barnebarn, at inden for denne tidsramme kan de ikke ses.

Jeg tænker, at det kan give pigen noget ro, hvis hun ikke hele tiden skal spørge efter ham det næste års tid, og jeg forestiller mig, at hun dermed også med tiden vil vænne sig til, at han ikke er der. Skulle han så alligevel dukke op igen, jamen, så er det jo kun godt. Men før I gør noget, så vil jeg råde jer til at kontakte Børns Vilkår, der har masser af klog erfaring med denne her type ulykkelige sager. De kan kontaktes på 35 55 55 59, så skynd jer at ringe til dem, de kan og vil hjælpe jer.

Anbefalet til dig