Dine bryster efter amning
SPONSORERET indhold

Det sker der med dine bryster: Fra undfangelse til efter amning

På et tidspunkt kommer der mælk i dem. Men hvad sker der ellers med brysterne før, under og efter fødslen? Med tidslinjen her er du forberedt, når du en morgen vågner og ligner Dolly Parton.

Af: Heidi Callesen Foto: Getty
01. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Undfangelsen

Allerede i det øjeblik, ægget bliver befrugtet, begynder dine bryster at forberede sig på den kommende amning. Kroppen producerer mere af det kvindelige kønshormon, og derfor vil mange opleve ømme bryster som et af de første tegn på graviditeten.

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om dine mor-bryster

2. Graviditet

I løbet af graviditeten gør den øgede mængde østrogen i kroppen mælkegangene større, så de forgrener sig. Derfor kan blodårerne blive mere synlige, og barmen vokse flere bh-størrelser. Brystvorterne bliver også både større og mørkere – det gør det nemmere for dit barn at se og dufte sig frem til mælken.

3. Tættere på termin

Allerede fra starten af graviditeten kan du få strækmærker på brysterne, fordi underhuden udvider sig. Om du får dem afhænger af gener, alder og vægt, men risikoen er større, desto tættere du kommer på termin, hvis du venter mere end et barn, eller hvis du har taget meget på. Der findes ingen cremer eller olier, der med dokumenteret effekt kan forhindre strækmærker, men at spise sundt gennem hele graviditeten kan måske hjælpe.

LÆS OGSÅ: Uge 25: Mælk i brysterne

4. Lige før fødslen

Når du nærmer dig fødslen, vil dine bryster være op mod 400 gram tungere, og vorterne bliver ømme ved berøring. Det varer ved indtil efter fødslen – den ekstra følsomhed vil få dem til at stritte mere, når der er et barn, som skal have fat. Der kan også komme gult, tyktflydende væske ud af brystet. Det er råmælk, som er en særlig proteinrig mælk. Selv om der løber en smule ud inden fødslen, vil der stadig være rigeligt tilbage.

LÆS OGSÅ: “Av, av, mine bryster!”

5. Lige efter fødslen

De første dage er der stadig kun råmælk i dine bryster, men så snart du får dit barn i armene, begynder kroppen ret intensivt at producere det mælkedannende hormon prolaktin. Når den nyfødte bliver lagt til, stimuleres produktionen endnu mere.

6. Tre dage efter fødslen

– cirka …
I løbet af tre dages tid vil din krop være klar til at servere det første rigtige måltid af modermælk. Det døgn, hvor mælken løber til, kan brysterne godt gøre ondt. De første symptomer er, at blodårerne træder tydeligere frem gennem huden, at brysterne føles varme og tunge, og at det drypper fra det andet bryst, når du ammer. Smerterne skyldes, at vævet strækkes, og brysterne spiles ud, når de fyldes med mælk. Du kan også få feber, fordi kroppen reagerer, som om du havde en infektion, men når amningen begynder at køre, vil symptomerne oftest forsvinde.

7. Den første uge

I løbet af den første uge vil brysterne typisk producere lidt for meget mælk, og hvis det ophober sig i kirtlerne, kan der opstå betændelse. For at forhindre det er det vigtigt at amme hyppigt, så brysterne bliver tømte, og at massere på knuderne, når barnet sutter, så mælken løber bedre til. Hvis du får høj feber, rødmen eller smerte, skal du kontakte dit fødested.

8. En uge efter fødslen

Efter en uges amning producerer kroppen en halv liter modermælk i døgnet. Mens dit barn spiser, går mælkekirtlerne i gang med at producere ny mælk i det bryst, du ammer med. Derfor er det efter halvanden time allerede fyldt 75 procent op. Når du ammer, kommer først den tynde mælk, der primært slukker tørsten og bagefter den fede og næringsrige, der mætter dit barn. Derfor er det vigtigt, at dit barn spiser helt færdig ved et bryst ad gangen.

9. Tre uger efter fødslen

Nu har dine bryster den størrelse, som de vil have resten af den tid, du ammer, og du ved nu, hvilken størrelse bh, du skal bruge.

10. Efter amning

Når de sidste dråber er drukket, trækker vævet i brystet sig automatisk sammen – men det er ikke sikkert, det bliver lige så fast som før. Mange kvinder oplever derfor, at det at få børn også ændrer brysternes udseende. Men det er en skrøne, at amning giver hængebryster – den primære udvidelse af huden sker nemlig under graviditeten.

Kilde: Rikke Gynther Berthelsen, Konstitueret Vicechefjordemoder på Rigshospitalet.

LÆS OGSÅ: Hulubulu – bryster hvor er I henne?

LÆS OGSÅ: Ammestop: Farvel til mors bryster

LÆS OGSÅ: Ni måneder uden tøjkrise