Fødsel
SPONSORERET indhold

Catherine fødte på vej til sygehuset

Nogen gange går en fødsel bare meget hurtigere end forventet. 

Af: Louise Rudolf, voresbørn.dk, januar 2015
21. jan. 2015 | Børn | Vores Børn

Sveriges største fotokonkurrence ’Årets Bild’ er i gang og et af vinderbillederne er taget i det fantastiske øjeblik, hvor Catherine ankommer til sygehuset med sit nyfødte barn – født i bilen.

Der er sjældent tid til at forevige en fødsel, når det går så stærkt, at kvinden føder i bilen på vej til sygehuset, men den nybagte mor og fotografen havde på forhånd en aftale om, at fødslen skulle skildres.

– Tanken var, at jeg skulle foto-dokumentere hendes fødsel, og hun ringede til mig, da hun begyndte at få veer, så jeg kunne nå på sygehuset før hende, siger den prisvindende freelancefotograf Moa Karlberg til svt.se.

Da fotografen ankom, kunne jordemoren fortælle, at barnet allerede var født på vejen til hospitalet, kun to timer efter at veerne startede og at de bare ventede på, at hun skulle ankomme. Så snart moren ankom til Södersjukhusets fødeafdeling, gik hun ud og tog billedet, som nu har vundet kategorien ’Hverdagsliv i Sverige’.

– Vinderbilledet er en type situation, som jeg elsker at fotografere. Jeg synes, at der er rigtig mange følelser i billedet, fortæller Moa Karlberg.

I Danmark har vi ikke helt præcise tal på, hvor mange fødsler, der sker under transporten på vej til sygehuset, fortæller Lillian Bondo, som er formand for Jordemoderforeningen.

– Det sker sjældent at kvinder føder på vej til fødegangen, men der er hvert år tilfælde af sådanne hurtige fødsler, og de går som regel helt ukompliceret, siger hun til Vores Børn.

Hvis den fødende kvinde har haft kontakt til fødestedet, så skal vi som jordemødre vende, om vores rådgivning har været lige på prikken, hvis fødslen ender, som i tilfældet med den svenske kvinde Cathrine, fortæller Bondo.

Hun peger også på, at netop Stockholm har været under hårdt pres med mangel på jordemødre og at de fødende kvinder derfor er blevet afvist og sendt videre til andre sygehuse, et forhold vi også har set resultere i transportfødsel i Danmark.

– Vi rammer som regel ikke forkert, når vi har en fødende kvinde i røret, men vi skal være sindssygt gode til at høre om kvinden skal komme nu eller om hun kan vente, forklarer Lillian Bondo

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Sådan er den første time for en nyfødt

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Min fødsel – 'Jeg troede bare, at jeg tissede'

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Sådan ser en nyfødt ud