Daginstitutioner lukker for tidligt
Foto: Colourbox

Daginstitutioner lukker for tidligt

Hvis forældre skal arbejde længere, skal daginstitutionerne også holde længere åbent, siger et flertal af danskerne. En ny måling understreger frustration over korte åbningstider.

”Vi vil have længere åbningstider”. Sådan lyder opråbet til børnehaver og vuggestuer fra et flertal af danskerne, der mener, at daginstitutionerne lukker alt for tidligt.

Det viser en spritny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq. Her siger 55 procent, at institutionerne lukker for tidligt – kun 26 procent mener ikke, at der er noget problem i dag, skriver Newspaq.

Målingen kommer oveni, at Socialdemokraterne og SF netop har præsenteret deres Fair Løsning-plan, som blandt andet lægger op til, at danskerne skal arbejde mere.

Længere åbningstider nødvendigt
Som forældrene – så børnene. Og skal danskere arbejde mere, kræver forældreforeningen FOLA, at oppositionen også kigger på åbningstiderne i vuggestuer og børnehaver.

”Jeg vil ikke forholde mig til det politiske i planen – det gør vi principielt ikke. Men hvis vi skal arbejde mere, så må institutionernes åbningstider følge med, ”siger FOLA’s formand, Lars Klingenberg, til Newspaq.

Han mener, at der allerede nu er problemer med for korte åbningstider, og fremhæver, at forældre mange steder ikke kan nå at hente deres børn.

Men økonomisk og politisk konsulent i BUPL, Nanna Vestereng, har svært ved at se, at det kan lade sig gøre. Især ikke de steder, hvor kommunerne skal spare på velfærden.

”For at mindske besparelsernes indflydelse på tiden sammen med børnene, vælger man at indføre flere lukkedage eller lukke i hele uger i sommerferien, og det påvirker forældrenes arbejdsliv,” siger Nanna Vestereng til Børn&Unge.

Overfor Newspaq bedyrer familie- og socialordfører Pernille Vigsø Bagge (SF), at S og SF har økonomi til at løse problemet med for korte åbningstider og for mange lukkedage.

Ifølge ordføreren vil en kommende S-SF-regering nemlig afsætte op mod en halv milliard kroner til formålet.

Ikke penge nok
Men spørgsmålet er, hvor en halv milliard skal komme fra? Og om den, hvis den kan findes, overhovedet rækker til at dække de besparelser, der lige nu finder sted i kommunerne?

Kommunerne er frem mod 2013 blevet varslet nedskæringer for fire milliarder kroner, og ifølge BUPL’s budgetundersøgelse for 2011 vil hver anden kommune allerede næste år spare på dagtilbud.

”Vi har simpelt hen ikke med den økonomiske situation, som vi sidder i, mulighed for at finde flere penge lige nu med den politik, der føres, med de skattelettelser, der er givet,” svarer Pernille Vigsø Bagge.

Men hun lover helt andre beløb til velfærd, hvis en S-SF regering kommer til.

”Vi har en helt anden vækstrate for den offentlige velfærd, end regeringen har. Vi udruller en millionærskat, og vi laver nogle skatteomlægninger, der gør, at vi får større provenu til velfærd i kommunerne,” lover Pernille Vigsø Bagge.

Kilde: bupl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed og Familieliv