15 tips til en harmonisk jul - for hele familien
SPONSORERET indhold

Jul i børnefamilien? Her er 15 tips til en harmonisk jul

Juletid er lig med masser af tid med familien - men desværre også en tid, hvor mange nemt ryger i konflikter eller ender helt udkørt på sofaen. Personlig rådgiver Daisy Løvendahl har 15 tips til, hvordan julen bliver et hit.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
16. dec. 2021 | Børn | Vores Børn

1 Brug 20 minutter dagligt på kærligheden

Julen går ufatteligt stærkt. Omend corona endnu engang sætter sit præg på højtiden, og at der derfor sikkert vil være færre aktiviteter i børnehaven og i skolen, klippe klistre-dag og familiearrangementer, så er julen stadig en tid på året, hvor vi skal nå en masse. Det er dejligt, og det skal nydes, men der skal også være tid til dig og dine børn. Så uanset hvad der ellers er på programmet, så brug 20 minutter sammen hver dag. Put jer på sofaen og tal om dagen. Læg jer på sengen og slap af sammen – det er jeres 20 minutter, og alt andet må vente!

LÆS OGSÅ: Dyrk nisser og julemagi med dit barn

2 Vær klar over, hvad der gør julen dejlig for jer alle

Inden det hele går løs, så tag en time ud af kalenderen og inviter til et familiemøde. Gør det hyggeligt med juleknas og lys på bordet. Stil dette ene spørgsmål og lad alle i familien svare. Hvad gør julen dejlig for dig? Hvis de mindste børn er for små til at svare, så lad dem tegne eller lege ved bordet og svar på deres vegne. Når du kender svarene fra alle i familien, så rund samtalen af sammen med din partner og læg en fælles plan for, hvad I skal prioritere. Det er bedre, at I skaber tid til det, der dybest set giver jer alle en dejlig jul, fremfor måske bare at gå med på det, I plejer, eller som du føler, forventes af jer. Der skal være plads til det, I synes, er dejligt. Plads til at lave en jul, som alle nyder. Så selvom kærestens eller børnenes forslag måske ikke lige er det, du ville have valgt, så sig ja alligevel.

3 Læg realistiske planer

Alt for mange bruger julemåneden på at rende fra den ene til den anden. Det er fint, hvis du og dine børn har det sjovt med det, men det er opslidende, hvis det drives af pligt. I stedet for at nå alt, så læg en realistisk plan for, hvad I har overskud til. Vælg helhjertet nogle få ting til. Du kan altid fylde mere på, hvis der er energi til det, men det kan være enormt drænende, at juledagene er én lang ind og ud hos alle. Drop enhver tanke om at gøre alle andre glade. Vælg i stedet at skabe en god jul for dig og dine børn. Det er en god idé, hvis I takker nej til julefrokosten hos onkel Hans, at fortælle, hvornår I gerne vil ses i stedet for. På den måde viser I, at I gerne vil relationen, selvom det ikke bliver i juledagene.

4 Hav tid til at lave ingenting

Julefreden kommer ikke af sig selv – alt imens du styrter rundt med tante Olga i stuen og et konstant blik i ovnen, mens du beder børnene lade være med at pille ved alting. Tværtimod. Husk, at der skal være tid til at lave ingenting. Tag nogle hele dage ud, hvor der ikke er noget på programmet. Både børn og voksne har brug for tid til bare at være sammen, gå rundt i nattøj og spise rester. Så her er en udfordring til dig: Tag to dage, hvor I dropper alle planer og mærk julefreden sænke sig.

5 Hæv din indre tærskel for irritation

Ved du bare, at svigerfar vil sige noget irriterende? Eller at ingen vil anerkende, hvor meget du har gjort dig umage? Eller at du ikke har haft tid til at nyde dine børn, fordi alle andre hele tiden havde brug for noget? Uanset hvad der irriterer dig, så beslut dig for at hæve din indre tærskel for irritation. Hvis du har sagt ja til julen med hr. og fru Irriterende, så accepter, at det er en del af dagen, men lad det ikke ødelægge din indre fred. Tænk på dig selv som værende i besiddelse af en kappe, du kan tage på, hvor alt preller af. Hvor du indenunder ikke behøver hverken deres anerkendelse, forståelse eller ros. Få kærlighed fra dem, som ser dig, og som ved, hvor skøn du er.

LÆS OGSÅ: Få dit barn i ægte julestemning uanset alder

6 Nyd dine gaver…

Da jeg var barn, var det bedste at få gaver og lege med dem hele dagen. Selvom voksenlivet kan være travlt, er julen også en højtid, der inviterer til fordybelse, værdsættelse af det, vi har, og taknemmelighed. Tag det ind og giv det betydning ved at give dig tid til at nyde dine gaver. Sæt tempoet ned. Se på dine gaver, tal med den, du fik dem af, og brug dem gerne med det samme. Giv dine børn tid til at opleve deres gaver, og del glæden over det, de fik, med dem.

7 Kram dem, du elsker

Der skal være plads til kram og kærlighed i julen. Kram din kæreste med begge arme og små søde ord i ørerne. Kram dine børn, og hvis de ikke vil, så fang dem og giv dem en kildetur. Kram dine venner lidt længere, end du plejer, og top det eventuelt med et kys på kinden. Kram din familie og hav åbne arme og øjenkontakt, inden I rører hinanden. Kram alt det, du kan, og mærk, hvad det gør ved stemningen. 

Kan du ikke kramme alle dem, du holder af, fordi vi igen i år passer på hinanden ved at holde lidt afstand, så vær ekstra opmærksom på at se hinanden i øjnene. Udtryk med ord din kærlighed og giv din fulde opmærksomhed i samtalen. På den måde når vores hjerter der, hvor armene ikke kan nå. 

8 Sig tak

Julen er hjerternes fest, og derfor kan vi også bruge den til at fejre kærligheden og generøsiteten. Så sig tak til dem, du er sammen med. Tak for den dag, I er sammen, for den mad, der er lavet, eller for den relation, I har. Sig tak for den mindste ting, du kan komme i tanke om, eller tak med de helt store ord. Det er også en fantastisk genvej til mere rummelighed. For selvom tante Olga har sine fejl, så var det faktisk hyggeligt hun tog initiativ til at synge de gamle sange. Tak hende for det.

9 Værdsæt dig selv

Du gør det godt! Det er nemt at blive fanget i ærgrelsen over de brankede småkager eller de manglende juledekorationer, men forsøg at vend opmærksomheden rundt. Træk på skuldrene, bag nogle nye kager og ros dig selv for det, du gør godt. Hvis alle mennesker værdsatte sig selv så meget, som de fortjener, ville meget være anderledes. Du gør helt sikkert det bedste, du kan, og det er altid værd at sætte pris på. 

10 Drop service-genet og involver alle i familien…

Der er ikke noget som jul, der kan få ens indre perfektionist frem. Derfor ender du måske også med at servicere alle fra lillejuleaften til første januar. Lad være med det! Stop nu og begynd i stedet at involvere alle i juleforberedelserne. Bag sammen med børnene. Brug tre timer, hvor alle i familien svinger en støvsuger og karklud. Pynt op sammen og grin af, at alle nisserne står de mærkeligste steder. Det bygger selvværd for børn at deltage. Det føles tusind gange mere særligt selv at klippe en guirlande og se den hænge på træet end at se den flotteste designpynt. Skab en jul, hvor alle er involveret, og hvor moder ikke kun står i køkkenet, men hvor alle deltager.

11 Se det hele i børnehøjde

Som forælder er det nemt at fortabe sig i ønsket om, at maden er virkelig god, at alle pakkerne er flotte og bordet smukt. Som barn er det helt ligegyldigt. De fleste børn ønsker at blive leget med, at der er tid til at være lige nu, og at stemningen mellem de voksne er god. Prøv at sætte dig ind i, hvad dine børn oplever, og hvad der giver dem en god jul. Spørg dem, hvad de glæder sig til, og skab plads til de oplevelser. Brug tid med dine børn før du bruger al tiden på at gøre det hele godt. Det er meget sjovere at være sammen om noget uperfekt end at føle sig overset i de perfekte rammer.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Undgå kriser juleaften

12 Tal om de kendte konflikter

Hvis I har nogle tilbagevendende familiekonflikter omkring jul, er det måske nu, I får dem løst. Tal åbent om forventningerne til jul fra din, hans og jeres familie. Det er muligvis ubehageligt at tale direkte om, men det er endnu mere ubehageligt at stå i konflikten midt i andestegen foran børnene og skulle samle det hele op, inden træet kan tændes og gaverne fordeles. Så spørg dem, I fejrer julen med, hvilke konkrete ønsker de har, og lav en fælles aftale om sange, mad, gaver og særlige traditioner.

13 Sæt dine børn fri fra at være centrum

At være centrum for en masse opmærksomhed kan være krævende. Lad derfor være med at gøre børnene til centrum for det hele. De skal ikke bære stemningen eller opfylde de voksnes ønske om en dejlig jul med søde børn, der spiser pænt og er glade for deres gaver. Lad dem være sig selv og hyg dig med din familie. Giv dine børn fri til at nyde julen på deres måde, inklusive skuffelser over forkerte gaver, overtræthed efter meget samvær og lyst til bare at være lidt på tværs.

14 Skab fælles oplevelser

Giv hinanden gaven af at gøre noget sammen. Ligesom I dækker bordet sammen, så lav også noget sjovt sammen. Spil et kortspil, både bedstefar på 80 og Viggo på seks år kan være med til, eller bryd dagene op med en gåtur i kulden med kaffe på termokanden og småkager i håndtasken. Lav konfekten sammen, mens I synger julesange, eller leg gemme i hele huset. Smid pligterne over bord og find dit indre legebarn. Dine børn vil elske dig for det, og de ældre vil mindes dengang, du selv kravlede rundt under bordet.

15 Husk dig selv på, at julen er hjerternes fest

Det er nemt at glemme, hvad det hele egentligt handler om, men dybest set handler julen om at fejre kærligheden. Så skriv et kort til dem du elsker med 3 linjer om, hvad de betyder for dig. Du behøver ikke skrive smukke digte eller finde de rigtige ord. Bare skriv som du taler, for det er dine ord, der vil vække den største glæde. Måske er den kærlighedserklæring den største gave, du kan give dem, du elsker.

Anbefalet til dig