Debat: Bør vi arbejde mindre?
Foto: Foto: Trine Bukh ”Det vil give mening at arbejde mindre i de få år, vi har små børn, og mere i den anden ende, ” siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Debat: Bør vi arbejde mindre?

Verdens lykkeligste børn bor i Holland, hvor næsten halvdelen af befolkningen har deltidsarbejde. Måske bør vi også skrue ned for karrieren.

De lykkeligste børn i verden bor i Holland. Det viser en undersøgelse foretaget af FN’s børne-organisation, Unicef. Undersøgelsen peger på, at en af årsagerne til de hollandske børns lykke er, at landets familier sætter en ære i at værne om familielivet, hvilket blandt andet viser sig ved, at op mod halvdelen af den hollandske befolkning arbejder på deltid. De ser det ikke som et problem, men som et privilegium, der skaber større balance mellem arbejde og fritid.

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

Og selv om det er flest kvinder, der vælger deltidsstillingerne, er de hollandske mænd kommet godt med på vognen. En fjerdedel af de mandlige hollandske medarbejdere var i 2013 på deltid. Det gælder ikke kun offentlige arbejdspladser, men også store private virksomheder, og generelt er der et rigtig stort fokus på familielivet.

Herhjemme er indstillingen til deltidsarbejde en anden. Hvilket er ærgerligt, for små børn har brug for meget tid sammen med mor og far, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

– Mor og far er og bliver de vigtigste for småbørns udvikling – og en pædagog kan aldrig erstatte dem!

– Derfor er det helt afgørende, at man sørger for at få så meget tid som overhovedet muligt sammen med børnene, mens de er små. Her må vi se vores arbejdsliv i et større perspektiv. Se på, hvordan vi kan fordele arbejdstiden bedre mellem generationerne. Det vil give mening at arbejde mindre i de få år, vi har små børn, og mere i den anden ende, siger Margrethe Brun Hansen, der har skrevet mange bøger om opdragelse og børns udvikling.

Tag ansvar

Også Anne-Dorthe Hestbæk, der er seniorforsker og chef for familie- og børneforskning ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, peger på, at småbørnsfamilier bør overveje, hvordan de vil leve deres liv, mens børnene er små.– Det karakteriserer vores tid, at vi arbejder temmelig meget, og at vi bor dyrt. Og vi deltager i rigtig mange fritidsaktiviter – både voksne og børn. Men vi kan jo også vælge at gøre det anderledes. For eksempel ved at flytte hen, hvor boligerne er billigere, så man sænker leveomkostningerne og ikke behøver arbejde så meget.LÆS OGSÅ: Små børn skal også føle sig set og hørtAnne-Dorthe Hestbæk mener, at det optimale liv er et liv, hvor mor og far evner at se, hvad behovet er for deres børn og så forsøger at leve efter de behov. Det kan være, at børnene har perioder, hvor alt kører godt, de er harmoniske og glade for daginstitutionen. Men det kan også være, at børnene i perioder er mere sårbare og har brug for mere tid med deres forældre.

På deltid til samme løn …

Folketingspolitikere fra begge fløje ønsker at skabe rammer for bedre mulighed for deltidsarbejde.

Børne- og familieordfører Mai Mercado (K) mener dog ikke, deltidsordninger skal dikteres fra Christiansborg. Bjarne Laustsen (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget, så gerne, at arbejdsmarkedet bliver mere fleksibelt for børnefamilier. Så man for eksempel kan gå på deltid til samme løn, når man bliver forælder, mod at arbejde mere, når børnene er større.

Dansk Arbejdsgiverforening skyder dog ideen ned.

– Der er allerede gode, fleksible muligheder på arbejdsmarkedet for at få lige den ordning, man ønsker sig, også for børnefamilier, så der er ikke brug for særordninger, siger Flemming Dredsen, ansættelseschef i DA.

LÆS OGSÅ: 16 ting du ikke skal sige til en hjemmegående mor

LÆS OGSÅ: Ni hemmeligheder til en lykkelig barndom

LÆS OGSÅ: Slet ravenmor fra ordbogen

Faktaboks

Danmark sejrer ofte i diverse lykkestatistikker, når befolkningers ve og vel sammenlignes. Men når det handler om børns velbefindende, løber Holland med sejren.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Unicef er de øvrige nordiske lande lige i hælene på hollænderne, mens de danske børn halter efter på en 11. plads.

Børnelykkens  top 11

1. Holland
2. Norge
3. Island
4. Finland
5. Sverige
6. Tyskland
7. Luxembourg
8. Schweiz
9. Belgien
10. Irland
11. Danmark

Kilde: Unicef

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Familieliv