Mor putter datter
SPONSORERET indhold

Derfor skal du gemme energi til putteritualet - også med dit store barn

Har du også tænkt over, at de helt store emner ofte kommer på banen lige inden sengetid? Det er ikke helt tilfældigt, at dit barn inden sovetid åbner op for de indtryk, han eller hun har fået i løbet af dagen. Og det gælder også for dit store barn, fortæller eksperter.

Af:: Amalie Nebelong Foto: Getty Images
08. nov. 2021 | Børn | Vores Børn

Det er ikke det bedste match. Du er træt efter en dag, der højst sandsynligt har indeholdt arbejde, praktiske gøremål og måske indtil flere børn med vidt forskellige behov. Nu er det blevet aften, og du kan (endelig) se en ende på udfordringerne. Din yndlings Netflix-serie (og en plade chokolade) venter lige om hjørnet.

Men. Der mangler stadig den del, som måske kræver allermest tålmodighed og empati fra din side. Nemlig puttescenariet, hvor du sidder på kanten af dit barns seng, og I sammen får afsluttet dagen på en god måde.

Og BANG. Så springer bomben, da du mindst venter det; dit barn får fremmumlet, at der skete noget ikke så rart ovre i skolen eller børnehaven i dag. Og du fornemmer med det samme, at det her kan blive en længere seance, der højst sandsynligt vil gå ud over din voksentid. 

LÆS OGSÅ: Sådan gør du, når det tager to timer at putte

Ifølge psykolog og psykoterapeut Helle Birkholm-Buch er der en god grund til, at dit barn søger nærhed og fortrolighed lige netop nu. For dit barn oplever puttesituationen som det tidspunkt, hvor der skal gives slip på dagen, og han eller hun skal være sig selv i søvnen. Måske er det også første gang på dagen, du og dit barn er alene?

”Det er en lille afsked med kontakten til dig som forælder. Det kan vække et behov for nærhed hos mange børn, da tilknytningsbehovet bliver aktiveret, og dit barn har brug for at mærke, ”om du er der.” Og når dit barn så bliver bekræftet i det, vil nervesystemet falde til ro,” siger Helle Birkholm-Buch.

Når nervesystemet falder til ro hos dit barn, og der ikke er andre ting, der fanger hans opmærksomhed, vil han kunne komme i tanke om de ting, der er sårbare eller svære i hverdagen, mener Helle Birkholm-Buch. Og netop i dén situation er det vigtigt, at du er til rådighed som forælder. Både for det lille og det større barn.

Det kan psykoterapeut Pia Torp også skrive under på.

”Den stund af nærvær, puttesituationen er, hvor vi dyrker det med at mærke efter og være der for hinanden, er vigtig for, at dit barn kommer til at kunne mestre sig selv og situationer og turde fortælle, hvad de går og roder med. Uanset hvor gamle de er,” siger hun.

Bange for at mor og far skal dø

Men hvordan skal du imødekomme dit barn, når du samtidig også gerne vil have ham eller hende til at sove inden for en overskuelig fremtid?

Helle Birkholm-Buch mener, at du skal finde ud af, hvilken funktion det, dit barn siger, har: Er funktionen at holde på dig, fordi dit barn ikke vil sove alene? Eller er funktionen, at dit barn faktisk har noget, han eller hun har brug for at få vendt med dig?

”Nogle børn kan også have en periode, hvor han eller hun er mere ængstelig ved puttetid og måske blive bekymret for, om mor og far skal dø. De helt store spørgsmål kan dukke op lige på det tidspunkt,” siger Helle Birkholm-Buch.  

LÆS OGSÅ: Babys søvn: 5 klassiske søvnproblemer - og bud på løsninger

Hun mener samtidig, at du skal passe på med at folde dit barns ængstelighed for meget ud, da det kan gøre dit barn endnu mere ængsteligt lige inden sovetid. I stedet skal du hjælpe dit barn med at mærke sin egen krop, så tankerne kan komme lidt på afstand, anbefaler hun.

”Hjælp dit barn til at mærke i kroppen, hvordan han har det, og trække vejret, mens bekymringen er der. Spørg dit barn, ”er dine tæer varme lige nu eller fryser du?”, ”Hvordan ligger din krop på madrassen  lige nu?”, ”Hvordan trækker du vejret lige nu?” Det er ikke, fordi du skal distrahere dit barn, men nærmere bringe dit barn i kontakt med, hvordan hun har det i kroppen. Også når bekymringen er der,” siger Helle Birkholm-Buch.

På den måde kan du lære dit barn, at vi godt kan tåle at mærke bekymring, og at vores tanker ikke altid er virkeligheden, mener hun.

Husk dig selv

Det kan selvfølgelig være overvældende at skulle være på, når du som forælder er virkelig træt om aftenen efter en lang dag, hvor du har udfyldt et væld af funktioner. Det er en reel ting, og Helle Birkholm-Buch mener, at det er vigtigt, at du ikke er for hård ved dig selv.

”At være en børnefamilie kan være så opslidende, at du i princippet ikke kan mere, når du skal putte dine børn. Det er vigtigt, at du husker at mærke efter og ikke har forventninger til dig selv, som du ikke kan indfri. Hvis du har en dårlig dag, så vær venlig over for dig selv, og læg en plan med dit barn for, hvornår I kan snakke ”rigtigt” sammen. Sig til dit barn på sengekanten, ”fortæl mig lige lidt om det, og så snakker vi videre om det i morgen, for det vil jeg rigtig gerne høre mere om, så det skal vi have god tid til. Men nu skal vi sove.” Du må som forælder vurdere, hvad der er vigtigst for dit barn i situationen: At få snakket om det her eller få sovet,” slår Helle Birkholm-Buch fast.

Som forælder behøver du nemlig ikke at tage dig af alt, hvad dit barn kommer med, NÅR han eller hun kommer med det, mener hun. For i mange situationer kan det fint give dit barn ro at vide, at der er blevet afsat tid til ”den vigtige snak”. Med mindre det handler om ængstelse, for så bliver I nødt til at tage hånd om det med det samme, understreger Helle Birkholm-Buch. Ellers sover dit barn alligevel ikke.

Du kan også overveje, om putteseancen er det mest oplagte tidspunkt til fortrolighed, hvis du er meget træt eller om aftenen. Ifølge Pia Torp kan du sagtens skabe et fortroligt rum med dit barn på andre tidspunkter af dagen – hvis I altså ikke har for travlt. Et fortroligt rum kræver nemlig ro og nærvær af dig.

”De bedste rammer for at dit barn vil betro sig er først og fremmest tryghed. At dit barn er et sted, hvor der er en god og nærværende dialog på hans niveau, og at dit barn i det hele taget føler sig mødt i både leg og tale. Og så er det vigtigt, at du som forælder tydeligt koordinerer de oplevelser, dit barn har: At du snakker med dit barn om, hvad hun oplever,” siger Pia Torp.

LÆS OGSÅ: Kaos ved puttetid? Få her 5 tricks til at få dit barn til at sove

For stort til at blive puttet

Hvis du ikke har tid til at få skabt et fortroligt rum med dit barn i løbet af dagen, kan det ifølge Helle Birkholm-Buch være en idé at starte putteseancen lidt tidligere.

”På den måde vil der være god tid til uforudsete ”ting”, dit barn kommer med – og du undgår samtidig, at det går ud over din voksentid,” siger hun.

Men der er en fordel ved at få skabt tid til tosomhed på andre tidspunkter i løbet af dagen – og ikke kun, at du så har mere tid på sofaen om aftenen. For hvis dit barn lærer, at det også er naturligt at åbne op for følelser i løbet af dagen, så bliver det nemmere, når hun bliver større.

”Det gode ved at få skabt nogle rutiner omkring tosomhed uden for puttesituationen er, at der vil komme et tidspunkt, hvor dit barn er så stort, at han eller hun ikke vil puttes længere. Og så er det godt at have skabt rum for nærheden på andre tidspunkter af dagen,” siger Helle Birkholm-Buch.

Rolige og nære situationer med dit barn er altså enormt vigtige for dit barns trivsel - også når hun bliver større. Og det er ikke kun for at få ham eller hende til at falde hurtigere i søvn. For som Pia Torp siger:

”De gode stunder vil lagre sig i dit barn og hjælpe til trivsel og også robusthed i de mere konfliktoptrappende situationer, livet byder på. Nærværet og roen får sind og krop til at slappe af, og dit barn vil kunne give slip på alt det, der fylder. Det er et kærligt rum, du skaber for dit barn,” afslutter hun.

Anbefalet til dig