Derfor skal du fortælle dit barn om dit job
Har du haft en god dag, skat? spørger du sikkert dit barn hver dag. Men husker du at fortælle, hvad du selv har lavet på jobbet? Det har dit barn brug for! Læs her hvorfor, og få gode råd til, hvordan du gør det.
Det er vigtigt, at du fortæller dit barn om dit job. Det siger børnepsykolog og forfatter John Aasted Halse.
KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG LÆS SEKS BØRNS SØDE SVAR PÅ, HVAD DERES FORÆLDRE LAVER>>
“Forældrenes job påvirker børnenes hverdag meget, på godt og ondt. Dit arbejde er med til at skaffe penge til alt fra mad til legetøj. Samtidig bestemmer det dit barns daglige struktur,” siger han.
For eksempel har dit job indflydelse på, om I skal skynde jer i børnehave om morgenen, eller om I har god tid, fordi du møder sent. På samme måde har dit job betydning for, hvornår du kan hente dit barn om eftermiddagen. Selvom det er en selvfølge for dig, er det ikke altid lige let for dit barn at forstå, at det hænger sådan sammen.
John Aasted Halse peger på tre gode grunde til, at du skal fortælle dit barn om dit job: For det første for at give dit barn et indblik i, hvad du laver i alle de timer, I er adskilt. For det andet for, at dit barn kan fortælle sine kammerater om, hvad mor og far arbejder med. Og for det tredje for at lære dit barn, at vi alle bidrager til samfundet på hver vores måde.
Nåh, derfor skal jeg i børnehave
Det giver også en bedre sammenhængskraft i familien, at I alle ved, hvad hinanden laver, når I er spredt i dagtimerne. Hvis børnene kan begribe, hvorfor de ikke bare kan blive hjemme hos jer, har de lettere ved at acceptere det, når I for eksempel henter lidt senere i institutionen på grund af overarbejde eller lignende.
“Det gør det lettere for dit barn at forstå, hvorfor I er nødt til at skynde jer at komme af sted om morgenen for at møde til tiden. Og det mildner frustrationerne over, at du måske er nødt til at tænde computeren og ordne noget arbejde hjemmefra i en presset situation,” fortæller John Aasted Halse.
Det er desuden en fordel, især for det lille barn, hvis han har set din arbejdsplads, så du har de fysiske rammer at referere til. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan du måske bare vise dit barn kantinen, arbejdspladsen udefra eller din uniform, hvis du har sådan én.
Ved dit barn, hvad du arbejder med, kan du nemmere sige: “Undskyld, jeg henter dig lidt sent i dag, skat, det er fordi den computer, du ved, der er på mit arbejde, gik i stykker, og jeg var nødt til at ordne den, så jeg kunne gøre mit arbejde færdigt.”
Fra nu af ville du ønske, at du var brandmand – læs videre næste side>>
Min far er brandmand!
Børn interesserer sig faktisk for, hvad deres forældre arbejder med, og de kan godt lide at snakke med vennerne og veninderne om det.
“Det giver status for dit barn at kunne fortælle sine kammerater, hvad du arbejder med,” siger John Aasted Halse.
KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG LÆS SEKS BØRNS SØDE SVAR PÅ, HVAD DERES FORÆLDRE LAVER>>
Med status mener børnepsykologen ikke status på samme måde, som vi voksne forstår det. Fra nu af ville du ønske, at du var brandmand, for det er der langt mere status i end for eksempel at være økonomidirektør i en stor virksomhed!
Jo flere praktiske detaljer og spændende anekdoter, du kan finde på at fortælle dit barn om, desto bedre. Men du må ikke fortælle, at dit arbejde er farligt eller risikabelt. Det skal børnene ikke vide, ligesom du ikke skal overdænge dem med voksenproblematikker fra din arbejdsplads.
“Pas på ikke at gøre det for teknisk og kompliceret, når du fortæller om dit arbejde, og skærm børnene mod unødvendige bekymringer,” råder børnepsykologen.
Bidrager til samfundet
Har du et børnehavebarn, skal du passe på ikke at snakke om dit job hele tiden. Men børn i skolealderen kan godt tåle lidt flere informationer om dit arbejde, også for at forstå mere end lige akkurat hvad det går ud på, når du er på job, fortæller John Aasted Halse.
På lidt længere sigt hører det med til opdragelsen af dit barn, at han forstår, hvordan vores samfund er indrettet: At de fleste voksne går på arbejde og bidrager til samfundet gennem deres job og betaler skat, så der kan komme asfalt på vejene, skoler til børnene og læger til de syge. En skønne dag vil dit barn måske spørge dig, hvorfor I ikke skal betale, når I har været ved lægen, ligesom I betaler ved frisøren. Så kan du gribe chancen og fortælle, hvordan voksnes arbejde påvirker hele samfundet og ikke kun bidrager til, at I får råd til at smutte forbi Netto og købe ind på vejen hjem.
“Socialiseringen af et barn går jo ud på, at han forstår vores kultur – forstår, at den største del af den voksne befolkning arbejder for at tjene penge til deres egen privatøkonomi og bidrage til samfundsøkonomien,” siger John Aasted Halse.
Til gengæld kan du godt gemme argumentet med, at du selv synes, dit arbejde er sjovt, indtil dit barn når puberteten. Små børn kan ikke forstå, at det er sjovere for dig at gå på arbejde end at være hjemme sammen med dem.
Vær konkret
Men hvor meget skal du fortælle, og hvordan skal du gribe det an? John Aasted Halse forklarer, at rigtig mange mennesker i dag har så ukonkret et arbejde, at det kan være svært at forklare for en tre- eller femårig. Endnu en gang ville du ønske, du var brandmand! Derfor kan det også være fristende bare at spørge, hvordan dagen er forløbet i børnehaven i stedet for selv at forsøge at fortælle om din spændende dag på revisorkontoret.
Men selv om dit arbejde er abstrakt, er det vigtigt, at du fortæller dit barn om det. Kodeordet er at være opmærksom på, at dit barn tænker konkret! Så jo enklere du kan fortælle om, at du taler i telefon og hjælper nogen med det ene eller det andet, jo bedre.
LÆS PÅ NÆSTE SIDE HVORDAN DU FORTÆLLE DIT BØRNEHAVE OG SKOLEBARN OM DIT JOB>>
Sådan fortæller du dit barn om dit job
3-5 år
“Jeg skriver på computer”
Når du skal fortælle dit børnehavebarn om dit arbejde, skal du fokusere på, hvordan du gør. Pyt med om han forstår, hvorfor du gør sådan, eller hvad der kommer ud af dine anstrengelser. Sig for eksempel: “Henne på mit arbejde sidder jeg ved et skrivebord og skriver på en computer. Jeg regner også en masse tal sammen på en regnemaskine.” Du kan også prøve at finde små, konkrete detaljer, som dit barn kan forstå og forholde sig til. Hvis det ikke kan beskrive dit job, eller du ikke må fortælle om dit job, kan du jo fortælle om noget skørt eller sjovt, der skete: Nogen væltede en kaffekop ned i deres taske, og I kom alle sammen til at grine, for eksempel.
6-8 år
“Jeg hjælper folk med regnestykker”
Omkring skolealderen begynder dit barn at kunne forstå lidt mere, end bare hvordan du gør, når du er på arbejde. Du kan også begynde at forklare, hvorfor du gør, som du gør. Sig for eksempel: “Henne på mit arbejde lægger jeg en masse tal sammen for nogle folk. Det gør jeg for at hjælpe dem med at finde ud af, hvor mange penge de har tjent sidste år.” Du kan også begynde at fortælle om, at du selv tjener penge ved at gå på arbejde. Penge, som I kan bruge til at betale husleje, mad, tøj og ferierejser.
Kilde: John Aasted Halse er privatpraktiserende børnepsykolog, forfatter og tidligere formand for Landsorganisationen Børns Vilkår