Præpubertet
SPONSORERET indhold

Er dit barn på vej i puberteten?

I 9-10-årsalderen kan dit barn tage sine første spæde skridt til at blive voksen. Her fortæller sundhedsekspert Liselotte Hergel om den tidlige pubertet.

Af: Mette Mølbak Foto: Colourbox
27. apr. 2010 | Børn | Vores Børn

Det virker, som om alting går meget hurtigere i dag, og på en måde er det også rigtigt. I hvert fald når det gælder børns udvikling. I dag træder dit barn nemlig hurtigere ind i puberteten end for bare 15 år siden.

Allerede i 9-årsalderen kan pigerne begynde at udvikle bryster, og for drengenes vedkommende kan de første tegn på pubertet komme blot et år senere. Det fortæller Liselotte Hergel, læge, brevkasseekspert og forfatter til ‘Bogen om barnet’.

– De første tegn hos pigerne er, at de begynder at få større brystvorter. Brystkirtlerne vokser, og det ser ud, som om der sidder en lille knap indenunder, siger hun.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv

Udviklingen af bryster kan begynde uens, så det ene bryst vokser før det andet, og det er ikke unormalt.

Drenge kommer senere


i puberteten

– Senere begynder der at komme kønsbehåring, som i begyndelsen kun er små dun, og sveden begynder at lugte på grund af den stigende hormonproduktion, fortæller Liselotte Hergel.

Drenge er altid kommet senere i puberteten end piger, så derfor begynder deres udvikling et år senere. Fra de er 10 år, kan du forvente, at der begynder at ske ændringer.

– Det begynder med, at penis og testikler vokser. De begynder at få kønsbehåring og senere hår under armene. Nogle drenge får også noget, der ligner antydningen af bryster, men det er vigtigt at fortælle dem, at det er helt normalt. Det skyldes, at der flakser så mange hormoner rundt i kroppen, hvor nogle af dem er kvindelige hormoner, men det går altså over igen, beroliger læge Liselotte Hergel.

Tid til Den Store Snak

Selvom de første tegn på pubertet kan komme i 9-10-årsalderen, er det meget forskelligt, hvornår børns kroppe begynder at ændre sig. Derfor skal du ikke buse ud med den store pubertetssnak, hvis dit barn ikke har vist tegn på pubertet endnu.

– Børn er meget følsomme i den her alder. For en 9-årig pige kan det virke grænseoverskridende, hvis du begynder at tale om menstruation og sex, hvis hun ikke har tegn på bryster endnu. Omvendt kan nogle også været meget langt fremme, så derfor må du tage en føler på, hvad dit barn er klar til at tale om, siger lægen.

Når du fornemmer, at dit barn er klar til snakken, er det vigtigt, at du fortæller, at pubertet er en naturlig del af livet.

LÆS OGSÅ: Sidder forskellen på drenge og piger i hjernen?

– Forklar hende, at hun nu er ved at blive større, men fortæl hende også, at udviklingen kommer i ryk. Selvom hun måske er ved at få bryster, så sker det hele ikke på en gang, siger Liselotte Hergel, der understreger, at det er vigtigt, at du prøver at huske, hvordan det selv var for dig.

– Vi kan have en tendens til at synes, at det er noget så yndigt, at vores børn er på vej til at blive små voksne, men husk på den tvivl og usikkerhed, du selv havde i stedet for at romantisere det. Lyt til deres tegn og find af, hvad de har brug for at tale om.

Selvom det gælder om at tage snakken på dit barns præmisser, så er der et emne, du skal tage op: Nemlig hygiejne. Og det skal ske lige så snart, du fornemmer, at dit barns sved begynder at lugte.

Vigtigt at vaske sig

– Er der noget, børn kan blive drillet med, så er det, hvis de lugter. Derfor er det meget, meget vigtigt at tale med dit barn om hygiejne. Forklar dit barn, at det er vigtigt at vaske sig morgen og aften under armene, fordi det er svært at lugte sin egen lugt. Forklar ham også, at det ikke er ham, der er ulækker, men at det er noget nyt, han skal lære, ligesom dengang han var lille og skulle lære at tørre sig, råder Liselotte Hergel.Puberteten er ikke kun ydre tegn som bryster og dybere stemmer. Dit barn er i denne periode under et sandt hormonbombardement, der kan forårsage nogle gevaldige følelsesmæssige op- og nedture. Selvom fysisk udvikling og modenhed ikke altid følges ad, vil du mærke, at dit barn bliver mere følsomt og sart.– Tragedierne bliver større, og det gør glæderne også, men som forælder er det vigtigt ikke at køre med på barnets op- og nedture. Det er vigtigt at være ankeret, der lytter og respekterer deres følelsesmæssige udsving, men samtidig holder fast i, at det ikke er verdens undergang, de er ved at opleve, i stedet for at sætte himmel og jord i bevægelse, hvis de har haft en dum veninde eller en åndssvag lærer. Det gode liv er også, at man får nogle på torsken. Bare man ikke får for mange, siger Liselotte Hergel.Også det andet køn bliver interessant i puberteten, men Lise-Lotte Hergel understreger, at dit barns seksualitet har været der hele tiden. Han eller hun bliver bare mere bevidst om det nu.

Sex er ikke relevant allerede

– Børnene begynder at kunne mærke på deres krop, hvad der sker, og de begynder at blive mere målrettede. Drengene eller pigerne er ikke bare åndssvage, og de bliver interesserede i hinanden.

I skolealderen er de fleste dog fokuserede på deres egen krop og udvikling, og den seksuelle debutalder ligger i gennemsnit på 16 år, så selvom puberteten er lige om hjørnet, går der altså stadig nogle år, før sex bliver relevant.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv

LÆS OGSÅ: Vokseværk – smerte uden vækst