Hvis du ikke kan holde ud at tænke på din forestående fødsel, er der god grund til at få lavet en helt konkret fødeplan hos din jordemor. Foto: Nimastock

Er du så bange for at føde, at det påvirker din glæde ved graviditeten?

Du er ikke alene, og vi har bedt om moralsk opbakning fra to jordemødre.

Faktaboks

Er du bange for at føde?

Kan du genkende dig selv i et eller flere af følgende udsagn? Så er det vigtigt, at du taler med din jordemor om din angst.

Du kan ikke abstrahere fra angst-tankerne, selv ikke med fornuftige argumenter, og tænker på fødslen hver dag.

Du googler alt og er en slave af informationer og fødselshistorier.

Du har let til tårer, når du taler om fødslen.

Du får høj puls og bliver bange, når du taler om og tænker på fødslen, og får lyst til at komme væk fra det.

En dårlig fødselsberetning sidder fast og præger din måde at tænke på din egen fødsel.

Du har ikke lyst til at tale om fødslen og bliver dårlig blot af at tænke på den. Kilde: Jordemor Mette Clay Holm.

Åh, den søde ventetid! Du tager billeder af maven, spekulerer over navne og udvælger omhyggeligt bittesmå bodyer. Men måske går du også og har lidt ondt i maven. Ikke af plukveer eller tyngde, men fordi du er bange. Skidebange, faktisk.

For fødslen. Du har hørt tilstrækkeligt med beretninger fra veninder og bekendte til at vide, at en fødsel ikke er det lyserøde mirakel, man ser på film. Rent logisk giver det jo heller ingen mening, at noget stort skal presses ud af noget småt. I takt med at terminen rykker tættere på, fylder angsten mere, og det begynder at slå skår i din glæde ved at være gravid. 

Jordemor og coach Mette Clay Holm sætter ord på hvorfor: 

– Den enorme forandring, en graviditet er – kropsligt og psykisk – gør dig sårbar. De ting, du normalt kan holde fra livet, kommer tættere på. Du skal igennem noget, du ikke ved hvad er, og det er der et stort kontroltab forbundet med, forklarer hun. 

LÆS OGSÅ: Så ondt gør det at føde

Bekymringer, som ‘er der plads til mig på fødegangen? Får jeg en sød jordemor? Får jeg den smertelindring, jeg vil have? Hvad hvis de ikke har det badekar, jeg gerne vil i? Kommer jeg til at briste i mit allerhelligste? Hvad hvis der sker mit barn noget?’ kører måske i ring. Ingen af de forhold har du mulighed for at kontrollere, og det er ifølge Mette Clay Holm ofte det, der giver regulær fødselsangst.

Fluepapir for skrækhistorier

Skræmmende fødselsberetninger fra dit netværk kommer tæt på, og det kan være svært at distancere dig fra dem og tænke ‘det sker ikke for mig’. Du er i et felt, du intet aner om, og er derfor fluepapir for gode, men især dårlige oplevelser.– En enkelt dårlig beretning kan være nok til at gøre dig angst. For nogle bliver det så skrækindjagende, at de ikke kan styre tankerne, siger Mette Clay Holm.Hun har mødt alle de følelser, som fødselsangste bærer rundt på. Frygt: ‘Stik af! Hvordan kan jeg komme ud af det her?’ Fortrængning: ‘Hvis jeg ignorerer mine følelser og lader, som om det ikke sker, forsvinder ubehaget’. Bekymring: ‘Hvordan skal det hele gå?’ Vrede (som dækker over sårbarhed): ‘Hvorfor fanden skal jeg også igennem det her? Det er uretfærdigt!’ Du græder måske eller føler fortvivlelse og afmagt. Måske oplever du desuden, at du ikke bliver mødt, når du prøver at åbne op over for din jordemor eller beder om specielle hensyn ved fødslen. – Hvis du får at vide, at ‘nu må vi se, men vi kan godt skrive det i din journal’, føler du dig måske afvist og klapper i, og det giver mere utryghed, mener Mette Clay Holm. Hun anbefaler derfor, at du forklarer din jordemor, præcis hvordan du har det. Insisterer på, at du har et særligt behov, og på at blive taget alvorligt.– Der kan være prestige i at være stærk, og det kan opleves som svaghed at være bange for at føde. Men min erfaring er, at noget af det mest helende er at få sagt det højt, siger Mette Clay Holm.

Tag kæresten med til jordemor

Faktaboks

Håndter din fødselsangst

TAL OM ANGSTEN

Tal med din kæreste, din jordemor, dine veninder, din mor. Det afmystificerer og letter.

TAG ANSVARET

Gør det klart, at du er virkelig bange. Din jordemor kan hjælpe med ekstra tider og en fødeplan.

FORBERED DIG

Gå til fødselsforberedelse eller hos en privat jordemor. Jo mere du ved om, hvad der skal ske, des mere føler du, at du har kontrollen.

FÅ DIN KÆRESTE PÅ BANEN

Tal med ham om tanker og følelser, så han kan være din ’advokat’ under fødslen og støtte dig bedst muligt.

VISUALISER DIN FØDSEL

Har du har set forløbet for dig, som du ønsker det, er der større chance for at få det sådan.

Kilde: Jordemor Mette Clay Holm.

Faktaboks

Andengangsfødende og angst?

Er du angst som andengangsgravid, handler det ifølge jordemor Katja Schrøder ofte om, at din første fødsel var traumatisk. Du kan have følt dig overhørt eller ladt i stikken, eller din fødsel kan have været så voldsom, at du ikke tør igen.

I så fald er det vigtigt at få lavet en fødeplan, der giver dig det kontrolkort, der hedder kejsersnit. Det betyder, at I aftaler, at hvis fødslen begynder at ligne din forrige, så går man over til kejsersnit.

Oprejsning med god fødsel

En god andengangsfødsel kan dog være den op- rejsning, du har brug for efter en svær førstegangs- fødsel. Havde du en dårlig oplevelse første gang og får kejsersnit anden gang, kan det nemlig give en følelse af, at ’det her duede jeg ikke til’.

– Jordemoren vil på alle mulige måder sørge for, at du bliver klar til at føde vaginalt, men vi er også indstillede på, at kejsersnit kan være den rigtige løsning, siger Katja Schrøder.

– Det er bare rigtig synd at få et kejsersnit uden at få afdækket, om vi kunne dæmme op for angsten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Angst, Fødselsforberedelse, Gravid, Baby og Fødsel