Parforhold: Jo, far laver faktisk også noget derhjemme!
SPONSORERET indhold

Parforhold: Jo, far laver faktisk også noget derhjemme!

Føler du også, at du tager hele slæbet på hjemmefronten, mens din mand ikke laver dagens gerning, medmindre han bliver tvunget til det? Så er det nok på tide at kigge bedre efter og give ham credit for de ting, han gør.

Af:: Missu Schneider
27. nov. 2008 | Børn | Vores Børn

”Det er mig, der laver alting herhjemme! Jeg er så træt af at smøre madpakker og vaske tøj og støvsuge. Du kan godt tage dig sammen og yde noget i stedet for bare at sidde dér på din flade og dandere den!”

Har du hørt dig selv sige (læs: råbe) noget i den stil for nylig? Det er også for dårligt. Når nu du laver alt det, der skal laves derhjemme. For hækken klipper jo sig selv, bilen skifter selv olie og fra sommer- til vinterdæk, dine lange hår sætter sig modsat alle andres ikke fast i afløbet, så det har du ikke behøvet rense de sidste 10 år, og brændet stabler sig også så pænt op i snorlige rækker, kanalerne på dit tv kom også bare installeret, programmerne på computeren har installeret sig selv, og lamperne i hele huset var jo hængt op, da I flyttede ind. Nå nej…

Glemsomme kvinder

Kvinder har en tendens til at glemme alle de ting, mændene faktisk udfører i hjemmet – til fordel for hele familien.Men inden vi revser os selv alt for meget, skal vi have parterapeut og sexolog Rikke Thuesen på banen. Ifølge hende går det nemlig generelt begge veje.LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn– Både mænd og kvinder bliver ikke anerkendt for det arbejde, de laver i hjemmet, kvinder er bare bedre til at brokke sig, mens manden hurtigere glemmer det, siger hun.

Ros hinanden!

Mande- og parterapeut Tomas Friis er enig i, at det går begge veje, og han mener, at en del af det skyldes, at vi elsker andre, som vi selv vil elskes – og deraf at vi gør de ting, vi gerne vil have, andre gør for os.– Hvis en kvinde for eksempel savner nærhed, giver hun masser af kys og nus, hvilket kan resultere i, at manden føler sig omklamret og trækker sig, og så giver hun endnu mere af samme skuffe. Det er samme mekanisme, der træder i kraft, når vi skal anerkende hinandens opgaver, fortæller Tomas Friis.Desuden fungerer det desværre sådan, at hvis man gør alt rigtigt, hører man intet, men hvis man gør noget forkert, så skal man nok få det at vide. Og det er kernen. Overskriften her er: Anerkend og ros hinanden!LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I kriserne– Mænd er ret simple, siger Tomas Friis.– Mænd har brug for ros og anerkendelse for at føle, at de er rigtige mænd. Og for hver gang, hun roser ham, vokser han lidt. Og når han vokser og føler sig anerkendt og værdsat, går det helt af sig selv. Så skal han nok få lyst til at gøre det, hun gerne vil have.Men hvis begge parter er i underskud, lægger man fokus på det, man savner hos den anden i stedet for at give den ros og anerkendelse, der får den anden til at vokse.Desværre har især mænd svært ved at finde ud af, hvad det er, de har brug for – og endnu sværere at bede om det, for når man lægger ‘jeg har brug for’ på bordet,bliver man sårbar, og det gælder begge parter. Angsten for at blive afvist får os (dumt nok) til at sikre os mod afvisningen ved at blive sure og kommandere, og den adfærd er en ond cirkel, for så får man ikke det, man har brug for.Men hvorfor bliver vi kvinder så ved med at brokke os og ikke give mændene credit for det arbejde, de udfører derhjemme?LÆS OGSÅ: Parforhold: “Vi var tæt på at gå fra hinanden”For det første er kvinder detaljeorienterede og fokuserer på de ting, der umiddelbart omgiver dem. Derfor er kvinder også mere tilbøjelige end mænd til at se nullermændene i hjørnet og sokkerne, der røg ved siden af vasketøjskurven, før mænd.Mænd er bedre til overordnede ting og de store linjer, og da hjemmet generelt er kvindens område, fokuserer han på ting som at ‘rode med bilen’ (som kvinder ville sige), hvilket jo faktisk er ret fordelagtigt for begge parter.

Dårlig markedsføring

For det andet er mænd generelt dårlige til at markedsføre sig selv og deres bedrifter for husholdningen.

– Hvis han for eksempel har ryddet op i garagen, forstår hun ikke, hvad det indebærer. Kvinden synes måske, det lyder som en lille ting. “Har du kun ryddet op i garagen? Jeg har vasker hylderne i køkkenet, sat en vask over, tømt opvaskemaskinen og hængt vasketøj op,” siger kvinden triumferende, siger Rikke Thuesen.

Manden siger som regel ikke noget. Men det burde han, og så burde han gøre arbejdet op på samme måde som hende. Ikke alene tælle hver arbejdsopgave, han har lavet i garagen – ordne værktøjskassen, rydde op i gamle flyttekasser, feje gulvet, give motorsaven olie og slæbe brændet hen foran døren, og stillet havemøblerne bagerst i garagen – men også fortælle hende, hvad han har lavet – ligesom hun gør.

Nu kommer det hurtigt til at lyde som en konkurrence, men i virkeligheden handler det om at opbygge forståelse for det, den anden yder – og dermed anerkendelse, der kommer begge parter til gode.

LÆS OGSÅ: Sådan får du talt ordentligt med din kæreste, selvom ungerne er ti

Og Rikke Thuesen opfordrer da også til, at man laver en slags pointforsøg. Det går ganske enkelt ud på, at begge parter i en hel uge skriver ned, hvad de har lavet, og hvor mange point de giver sig selv for det. Og det er alle de ting, man hver især mener gør noget godt for fælles bedste, lige fra opvask og madpakker til massage og søde ord.

Når ugen er slut, sætter man sig ned sammen og gennemgår begge parters liste – og giver hinanden point for de ting, der står på den andens liste.

– På den måde bliver det meget tydeligt, hvad hver part anser som værd at anerkende – og hvad hver især sætter pris på. Og selvfølgelig bliver det klart for kvinden, at manden faktisk udfører en masse opgaver, hun måske ikke lægger mærke til eller anser for noget særligt, siger Rikke Thuesen. 

Samtidig er det jo en glimrende mulighed for at fortælle, hvorfor man synes, ens opgaver har værdi, og til at give mange point for de opgaver, man gerne vil have den anden til.

Også Tomas Friis har et forslag til et eksperiment.

– Prøv at bytte roller en uges tid. Så får begge parter en meget håndgribelig forståelse af, hvad den anden egentlig laver og har brug for anerkendelse af. 

Og når du så har fundet ud af, hvor meget han egentlig laver, så glæd dig over to ting:

1. Du slipper for at lave dem.

2. Han føler sig som meget mere mand, når han slæber tunge ting og bakser rundt med store power tools og fikser ting for sin familie.

Og det sidste er ret vigtigt for forholdet i sidste ende, for hvis han ikke føler sig som manden på domænet, er han heller ikke en mand i soveværelset. Og det er der vist ingen, der går og drømmer om…