Dilemma: Ferie midt i skoletiden?

Dilemma: Ferie midt i skoletiden?

Er det ok at tage sine børn med på ferie i skoletiden? Læs panelets svar.

Dilemma: Ferie midt i skoletiden?

Vi er en familie med to børn, som går i 2. og 6. klasse. Vi har ikke rigtig råd til dyre ferier, men har dog mulighed for at tage til udlandet en gang årligt cirka. Dog kun, hvis vi ikke rejser i skoleferierne som alle andre, hvor det er meget dyrere.

Jeg mener sagtens, at vores børn kan tåle at være væk fra skolen i et par uger. Men vores søn på 12 år er lidt sløv i skolen for tiden og har pjækket et par gange.

Problemet er, at min mand ikke synes, at vi kan tage børnene ud af skolen for at holde ferie, når vores søn ikke følger ordentligt med i skolen.

Vi har allerede planlagt at blive hjemme i sommerferien og så rejse til udlandet et par uger i september. Men spørgsmålet er nu, om vi kan det? Vi er meget uenige, så vi glæder os til at se jeres svar!

Natasja Crone:

?Jeg er enig med dig til en vis grad. Hvis han sagtens kan følge med, er det vigtigere, at I også kan komme på ferie sammen, end at han lige er der hver eneste dag. Kompromis: Hvad med at rejse en enkelt uge ad gangen – to gange om året. Så virker fraværet ikke så massivt, og det er mere overskueligt at følge med, når I kommer hjem! God ferie…?

Peter Aalbæk:

?Selvfølgelig skal Sonny-boy pjække.?

Emilia van Hauen:

?Intet kommer af intet – undtagen lommeuld! Med det mener jeg, at I med fordel kan lave et lille motivationsprogram for jeres søn, som går ud på, at hvis han hver dag har lavet sine lektier og samtidig har lavet forud, så kan han komme med – og måske optjene ekstra lommepenge til ferien.

Kort og godt: Lær ham at spare op til noget, han gerne vil have. Det er god livslærdom at vide, at man skal yde, før man kan nyde, selv om det lyder håbløst gammeldags – men det virker! I sidste ende er det dog i hans alder stadig jeres ansvar, at han får lavet sine lektier og kommer i skole hver dag, så sæt jer ned med ham hver dag og gennemgå hans lektier sammen med ham.

At sende barnet på ferie efter at det har pjækket, er det samme som at sige: Bingo – du har vundet, selv om du har snydt. Hvis børn skal opleve, at deres egen indsats rent faktisk betyder noget for den magt, de har til at skabe sig det liv, de gerne vil have, så kan de lige så godt lære det så tidligt som muligt.?

Troels Mylenberg:?Tja, jeg er enig med manden. Det er ikke i orden at tage børnene ud af skolen efter forgodtbefindende, især ikke når de i forvejen ikke følger ordentligt med i timerne. Det er særdeles vigtigt, at forældre respekterer skolernes og især lærernes arbejde, og hvis man bare hiver børnene ud, når det passer en selv, så sender det jo et klart signal til skolen, til lærerne, til hele klassen og især til ens egne børn om, at det der skole heller ikke er så alvorligt, at det gør noget.

Der kan være undtagelser, men det skal være ganske særlige undtagelser, for eksempel hvis man har mulighed for at give sine børn en helt ekstraordinær udlandsoplevelse. En årlig chartertur hører ikke under dette, synes jeg. En af de vigtigste ting, man kan give sine børn – vigtigere end årlige udlandsrejser til solen – er en ordentlig skolegang, og her spiller forældrenes indsats en helt afgørende rolle.?

Karen-Marie Lillelund:?Jeg synes søreme, de skulle ta? at blive hjemme. Børnene skal da lære, at man ikke tager på ferie, når man skal i skole. Så kan familien i stedet for at tage to uger udenfor skoleferien tage på en uges ferie i skoleferien.

Læs videre på næste side …

Det er en uskik at tage børnene ud for at tage på charterrejse. Man kan jo ikke lære drengen, at skolen kun er vigtig, når far og mor synes det. 14 dage betyder ikke noget ? men det er vigtigt, at du kommer på mandag. Det hænger jo ikke sammen. Det er kun i tilfælde af helt særlige rejser – når tante holder rund fødselsdag i USA, eller familien skal på en måneds jordomrejse – at man kan tage fri fra skole.?

Brian Mikkelsen:?Som udgangspunkt mener jeg, at det er meget vigtigt, at vores børn passer deres skolegang. Jeg er derfor enig med din mand i, at man ikke bare tager sine børn ud af skolen et par uger for at tage på ferie. Det går ud over børnenes indlæring, lærernes ressourcer og i sidste ende de andre børn i klassen.

Forestil dig, hvis alle holdt ferie uafhængigt af skole- og industriferien, det ville ende i det rene kaos. Med hensyn til lektielæsning så mener jeg, I bør stille krav til jeres søn om, at han laver sine lektier og ikke pjækker. Det, synes jeg ikke, I skal acceptere. Har I i øvrigt talt med ham om, hvorfor han pjækker, og hvorfor han springer lektierne over?

Hvis I vælger at tage ferie uden for skolesommerferien, så synes jeg, det er helt fair, at I kræver af ham, at han følger sin skolegang. Alle familier har brug for at have god tid sammen ind imellem. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at I holder ferie sammen, men I behøver vel ikke nødvendigvis at tage på dyre udlandsrejser for at få ?kvalitetstid? sammen? Korte dagsture i Danmark kan være fantastisk spændende og hyggelige. Eller ?projektferie? hvor I laver et eller andet derhjemme sammen ? for eksempel indretter et nyt værelse til børnene …?

Anne-Grethe Bjarup Riis:

?Selvfølgelig kan I tage af sted. Skolen er ikke en autoritet ? det er helt klart forældrene, der skal styre det. Det er også forældrenes ansvar, at et barn på 12 år laver lektier. Og det med ferie og lektier skal ikke blandes sammen. Der er dem, der mener, at det er forstyrrende for hele klassen, hvis børnene er på ferie på forskellige tidspunkter, så læreren skal forklare tingene flere gange.

Men læreren kan sagtens forklare de ting, et barn misser, på tomandshånd med barnet eller på en mail til forældrene. At rejse er mindst lige så udviklende som at sidde på en stol i skolen. Og det er jo ikke for skolens skyld, børnene går der.?

Peter Hansen:

?Jeg kan forstå jer begge. Men jeg synes, du har ret. Tag af sted. Børnene kan sagtens tåle det. Jeg tror efterhånden, vi har nået det maksimale niveau på skalaen over hvor bekymrede, vi skal være over vores børn. Hvis den ene ende af skalaen var vores far, da vi var børn, der klagede over, at han fik træk i nakken i bilen, fordi vi rullede vinduet ned bag i, når han røg pibe, eller at vi fik lov til at stå op mellem mor og fars forsæder i bilen uden sele på, når vi kørte ned af Autobahn gennem Tyskland – så må vi være nået til den anden ende nu.

Nu er børn spændt mere fast på bagsædet end Amin Jensen på vej gennem en kattelem. 12 år gammel. Det er da klart, at han keder sig lidt. Hvem har ikke været 12? Det er jo ikke lige lektier, man tænker på. Vi drenge tænker på tre ting. Hvor er der noget, jeg kan æde? Hvor er der en pige, jeg kan blive forelsket i? Og er der ikke et eller andet, jeg kan slå i stykker. Det er rigtigt! Det er det, en 12 år gammel dreng tænker på. Så tag på eventyr og så lav skole hver morgen. Jeg gjorde det sidste år ? og der er aldrig blevet lavet flere lektier. God tur.?

Anne-Mette Rasmussen:

?Mens børnene er små, kan jeg sagtens se det fornuftige i, at man holder ferie uden for skoleferie-sæsonen. Det kan nok gå an at lade børnene tage en uge fri fra skole, så længe de går i de mindste klasser. Men når de bliver ældre og får flere opgaver i skolen, er det vigtigt at gøre det klart for børnene, at man skal passe sine ting. Når de engang får et job, kan de jo heller ikke altid bare tage på ferie, når det passer dem.

Med hensyn til at det skulle være svært at få råd til at holde ferie i udlandet i feriesæsonen – ja, så kan jeg ikke svare andet end, at så har vi så mange skønne muligheder herhjemme i Danmark. Nu er det jo heller ikke en ret, man har, at man skal kunne komme alle de steder hen, man kunne ønske sig. Så kan man jo prøve at spare lidt sammen til en rejse.?

Står du midt i et dilemma, så kontakt panelet på: panelet@juniormag.dk