Find en barnepige, dit barn vil elske
For langt de fleste børnefamilier i Danmark er det guld værd at have en sød og stabil barnepige – og gerne sådan en, som ungerne elsker. Vi guider dig til, hvordan du finder dine børns (og din) nye bedste ven.
Ikke alle har en underbo som vores. Hun er 60 år gammel, folkeskolelærer og mor til trillinger, der alle er flyttet hjemmefra. Min datter på snart fire år elsker at løbe ind til ‘Lene Underbo,’ når hun kommer hjem fra børnehave. Her er nemlig både tid, en hund ved navn Donna og (lidt for) gavmilde hænder, når det kommer til slik. Lene passer gerne begge vores børn en aften, hvor min mand og jeg virkelig er i underskud på parforholdskontoen.
Vi ved godt, at vi er heldige
Det er langt fra alle, der har naboer endsige bedsteforældre som Lene, der både kan og gider børn i tre-syv-årsalderen med alt, hvad det medfører af larm, rod og børnesygdomme. En sød og stabil barnepige er derfor et uhyre vigtigt bekendtskab og lidt af en lifesaver for mange børnefamilier. Spørgsmålet er, hvordan man finder hende?
Fra Brugsen til børnehaven
Der er – heldigvis – mange måder at gå til værks på, når du skal finde den perfekte barnepige. Du kan gøre det på den gammeldags maner, der stadig virker, og hænge et opslag op i dit lokale supermarked.
En anden nem og gratis måde er at se dine Facebook-venner efter for eventuelle teenagedøtre, der trænger til at tjene en ekstra skilling. Og endelig er der den gode gamle mund-tilmund-metode, hvor du spørger dine naboer og venner, om de kender nogen, der kender nogen.
Ifølge pædagogisk leder ved Børnehuset Blæksprutten, Helle Vaarning, er en anden nærliggende mulighed, at du griber fat i din favorit-pædagogmedhjælper i børnehaven og spørger, om hun eller han kunne tænke sig at lære dine børn lidt bedre at kende. Pædagogmedhjælperen ved, hvad hun går ind til, er vant til børn og kan helt sikkert håndtere spidsbelastninger.
Du skal dog være opmærksom på, at nogle institutioner ikke tillader deres medarbejdere at være barnepige for institutionens børn i fritiden, fordi de vil undgå at favorisere nogle børn frem for andre, fortæller Helle Vaarning.
Prøv ungdomsskolen
En anden genvej til dine børns nye barnepige (og de voksnes chance for en pause) er at søge på nettet. Vi har undersøgt sagen og fundet flere velafprøvede fora, hvor du i ro og mag kan tjekke mulighederne ud.
Eksempelvis på Byensbedstebabysitter.dk, der har 2.400 udvidede profiler på barnepiger, der søger søde børnefamilier. Her søger du på postnummer, du kan se fotos, og du kan oprette din egen profil som familie og dermed øge chancen for at få det rette match. Først når du tager kontakt til en specifik pige, koster det dig noget. Babysitting.com og Fritidsjob. annoncer.com er andre bud på lignende koncepter.
Et sidste og godt bud på at finde en kvalificeret barnepige til dine guldklumper er – måske lidt overraskende – den lokale ungdomsskole. Flere steder i landet kører ungdomsskolerne nemlig med et længerevarende undervisningsforløb i babysitting for unge piger mellem 13 og 14 år. Et forløb, der afsluttes med en eksamen og et babysitter-kørekort. Du kan søge på nettet efter den nærmeste ungdomsskole og se, om de har et såkaldt ‘babysitterkorps’.
Babysitter-kørekort hitter – læs videre på næste side>>
Babysitter-kørekort hitter
Familieterapeut Lotte Pilgren var for fire år siden med til at starte kurser i babysitting op i Lyngby-Tårbæk, fordi hun så et behov for at udbrede viden om børnepasning til unge piger og unge mødre.
“I dag går den viden ikke nødvendigvis i arv. Mange kommer fra et hjem, hvor der ikke er mange børn, og de er i institution hele dagen. Så vi oprettede et babysitterkursus, og det er blevet en stor succes,” siger hun.
Lotte Pilgren underviser pigerne på hold med 22 elever – og der er venteliste hvert år. “Jeg underviser pigerne i både den fysiske og den psykiske udvikling af et barn i alderen 0–6 år, og vi går både praktisk og teoretisk til værks,” fortæller Lotte Pilgren.
Hun tilføjer, at nogle af pigerne efterfølgende er i stand til at passe to små børn på én gang. Lotte Pilgren har nogle gode tommelfingerregler for, hvor gammel en barnepige skal være, før hun kan passe for eksempel en treårig.
“Hvis pigerne har fået noget uddannelse eller har erfaring med børnepasning, kan man godt tage ansvar for et barn som 13-14-årig. Hvis ikke, ville jeg nok foretrække en lidt ældre barnepige på 16-17 år til at være alene med mine børn,” siger hun.
Ung pige eller ‘reservebedste’
En af de ting, Lotte Pilgren altid underviser pigerne i, er at hente et børnehavebarn. For det er netop det, mange forældre har brug for hjælp til. Ifølge Lotte Pilgren bør vi forældre droppe den dårlige samvittighed over, at vi ikke altid selv henter. Tænk på, at for Carl er det sjovt og spændende at blive hentet af Sofia på 16 år – netop fordi hun stadig er et barn – og han kan spejle sig i hende på en anden måde end i en voksen.
Føler du alligevel, det er lidt uansvarligt at overlevere dine børn til en teenager, kan du vælge at søge efter en såkaldt ‘reservebedste’ i stedet for. For eksempel på Seniorlife.dk, der fungerer som en kontaktannonceside mellem forældre og reservebedsteforældre.
“Hvis dit barn i forvejen er omgivet af to andre søskende, og du selv pisker rundt derhjemme, kan det måske være meget rart med en ‘bedste’, man kan tage det stille og roligt sammen med,” vurderer Lotte Pilgren.
Før du indleder jagten på en barnepige til dit barn, skal du altså vurdere, om han har mest glæde af en ung barnepige, som han måske kan fjolle og lege med eller en rolig og livserfaren ‘bedste’.
Hold en jobsamtale
Inden du går i gang med at finde familiens nye livline, er det derfor en rigtig god idé at gøre dig følgende overvejelser: Hvilken slags barnepige vil I gerne have? Er det en, der er god til at tage ungerne med ud og lave noget fysisk? Skal hun tømme opvaskemaskinen og sætte kartofler over, når hun har hentet fra børnehaven?
“Jo mere bevidste I selv er om, hvilke forventninger I har til den gode barnepige, jo større er chancen for, at I finder hende,” siger Lotte Pilgren.
Hun anbefaler også at invitere en mulig barnepige hjem til familien til en samtale, inden man begynder samarbejdet. Her gælder som ved andre ‘jobsamtaler’, at det er uhyre vigtigt at være præcis, når du fortæller, hvad opgaven går ud på. Du bør også give barnepigen en rundvisning og grundig information om barnets vaner.
De helt almindelige ting, som at Carl oftest sidder med sin bamse, når han ser børnetime, eller at Clara ikke kan udstå rødbeder på leverpostejen. Små ting, som betyder rigtigt meget, når man er tre eller fem år gammel og skal føle sig tryg med en fremmed i hjemmet.
I samtalen råder Lotte Pilgren jer også til at komme ind på, hvilke regler der gælder hjemme hos jer. For eksempel hvornår man må se fjernsyn og spille på computer. Ifølge pædagogisk leder Helle Vaarning er det allervigtigste nok at komme ind på, hvilke værdier I har i familien.
“Fortæl for eksempel barnepigen, hvis det er vigtigt for jeres familie, at man ikke skælder ud, når storebror hiver dukken ud af hånden på lillesøster. Forklar hende, at hun i stedet skal spørge ind til, hvad der var intentionen bag handlingen og hjælpe ham til at finde en anden dukke,” siger hun.
6 ting, du bør tale med barnepigen om, før du hyrer hende – se næste side>>Brug din intuition
Til syvende og sidst handler det dog om kemi og den berømte mavefornemmelse. Er du i tvivl inderst inde, om det er den rigtige barnepige, du har fundet, så stol på din intuition. Hellere det end at foreslå en prøvetime, råder Lotte Pilgren:
“Jeg har selv været barnepige en gang i en time, hvor forældrene sad og kiggede på – og det var hæsligt. Børn bliver så forvirrede, når de ikke ved, hvem der bestemmer. Husk på, at pigerne også er meget generte og gerne vil gøre det godt. Giv dem chancen for at finde ud af det selv sammen med børnene – og tag af sted med god samvittighed.”
6 ting, du bør tale med barnepigen om, før du hyrer hende.
1. Spørg hende, hvorfor hun gerne vil være barnepige.
2. Spørg hende, hvorfor hun mener, at du lige præcis skal vælge hende som barnepige.
3. Spørg hende, hvad hun tror, hun vil synes er verdens bedste og verdens værste barnepige, når hun engang selv får børn.
4. Fortæl hende, at alle kan blive i tvivl om, hvad de skal stille op, når et barn er krævende. Spørg hende, hvad hun tror, der kunne blive svært for hende ved at passe et barn.
5. Giv plads til usikkerhed, og find sammen med barnepigen ud af, hvad hun kan gøre, når eller hvis hun kommer i sådan en situation. På den måde signalerer du, at det er o.k. at være usikker, samtidig med at du giver en handlemulighed – for eksempel at ringe til dig, eller en bedsteforælder, hvis du ikke selv er til at få fat på.
6. Når du holder jobsamtalen, så bed eventuelt om straffeattest og om samtykke til at indhente børneattest. Førstnævnte kan barnepigen medbringe ved mødet. Du kan selv printe en samtykkeerklæring vedr. børneattest, som barnepigen kan underskrive, når I mødes.
Kilde: Pædagogisk leder i BørnehusetBlæksprutten i Albertslund Helle Vaarning.