Fødsel
SPONSORERET indhold

Fødsel i vand: Velkommen til verden, Elvine!

Anne Cathrine havde veer i tre uger, uden at det rigtig blev til noget. Men pludselig fik lille Elvine Marie travlt. Kom med os til en fødsel i vand.

Af: Bjørnhild Fjeld, Vores Børn Gravid, nr. 3, 2013
24. jul. 2013 | Børn | Vores Børn

Vi bliver mødt af et højt skrig. Sekundet efter går døren til fødestuen op: ‘Nu må I komme ind!’ råber Raymond, hvis kone, Anne Cathrine, ligger i badekarret midt på gulvet. Det er hendes skrig.

Gravids journalist og fotograf træder ind i rummet, netop som Anne Cathrine jamrer: “Nu revner jeg!”

“Nej da, det er babyen, der kommer! Nu har du født hovedet!” siger jordemor Kari roligt. Det her har hun prøvet utallige gange før.

På næste ve glider resten af babyen ud af Anne Cathrine. Lille Elvine Marie på 3310 gram og 49 centimeter kommer til verden under vandet. Tårerne fra de nybagte forældre drypper ned i badekarret, og mor synger den allerførste sang for sin lille nyfødte pige. Forever Young.

LÆS OGSÅ: Kejsersnit: Linus' korte vej til verden

“Hej, lille ven!” hvisker hun og kan ligesom babyens far ikke få øjnene fra datteren.

“Jeg havde aldrig troet, at det skulle gå så hurtigt!” fortsætter hun.

Jordemor Kari er lige så overrasket over, at Elvine kom ud på tre presseveer. Det tog omkring fem minutter.

Glædede sig til fødslen

Anne Cathrine vil gerne dele sin fødselsoplevelse med andre gravide.“Jeg har altid været fascineret af fødsler,” fortæller hun, da vi møder hende og Raymond derhjemme nogle uger før fødslen.“Mange gruer for deres fødsel, men jeg glæder mig. Jeg glæder mig til hver ve.”Det er ikke længe siden, at parret blev forældre første gang. Sønnen Carl Magnus blev nemlig født 15 måneder før den forestående termin med lillesøster. Fordi graviditeterne kom så tæt på hinanden, og fordi Anne Cathrine døjer med plukveer, har hun fået besked på at holde sig helt i ro fra uge 28 til 36 for at undgå at føde for tidligt. Nu er hun i uge 35.LÆS OGSÅ: Få en god start på amningen“Det føles, som om jeg sidder på et hoved hele tiden,” beskriver hun og fortæller, at hun er forberedt på at føde når som helst.

Falsk alarm – igen!

Det tager dog sin tid, før Elvine er klar til at møde verden. Anne Cathrine tror flere gange, at NU fødslen er i gang, men det er falsk alarm. Det bliver til flere forgæves ture til hospitalet, hvor hun og Raymond bliver sendt hjem igen, fordi Anne Cathrine ikke har åbnet sig tilstrækkeligt, og veerne ikke har nævneværdig effekt.Først efter tre uger med on and off-veer sker der noget. Anne Cathrine ankommer til fødegangen, bliver undersøgt og får at vide, at hun er 3-4 centimeter åben. Nu er hun med andre ord i aktiv fødsel.Da Gravid ankommer til fødegangen, sidder Anne Cathrine og vugger på en pilatesbold. Hun er sulten, og hendes storesøster Marie Therese, som også er med, får til opgave at skaffe en pizza med oksekød og champignoner. Inden længe er stemningen hyggelig med stilfærdig snak og dæmpet belysning på fødestuen.

Lindrende varmt vand

Ved Anne Cathrines første fødsel havde hun åbningsveer i 46 timer. Heldigvis er det normalt, at fødslen går hurtigere anden gang, især når det er kort tid siden seneste fødsel. Lidt over klokken 16 tjekker jordemoren Anne Cathrine igen. 5 centimeter åben! Men babys hoved står fortsat højt, og en stor vandblære ligger og spærrer for udgangen.Jordemoren mener dog ikke, at vandet skal tages, da babyen endnu ikke er kommet tilstrækkeligt langt ned i fødselskanalen. Anne Cathrine har bestemt sig for at føde i vand og føler, at tiden er inde til at hoppe i badekarret. Raymond veksler mellem at massere hende på ryggen og bruse hende med varmt vand, når veerne kommer.Kropskontakten hjælper meget, synes hun. Ud over massage og vand er akupunktur den eneste form for smertestillende, hun vil have til fødslen.“Jeg ser ingen grund til at gøre en fødsel til noget medicinsk,” forklarer Anne Cathrine mellem veerne.“Faktisk ville jeg helst føde hjemme, men det kunne jeg ikke få Raymond med på.”Fødslen er omsider i gang, og nu går det stærkt. Lidt over klokken 18 kan Anne Cathrine fornemme, at finalen nærmer sig. Veerne er voldsomme, men trøsten er, at det hele snart er overstået. I det store badekar på fødestuen forsøger Anne Cathrine at lade kroppen gøre arbejdet med at presse babyen ud. Og på en-to-tre presseveer bliver Elvine Marie født!LÆS OGSÅ: Bliv klar til fødslenDen lille pige er opkaldt efter Raymonds bedstemor, og hun er en af de første, som Raymond ringer til for at overbringe den glade nyhed. ‘Nu har du fået en navnesøster. Nu er Elvine født!’ siger han ind i røret. Så opstår der en lang pause. ‘Jeg tror, hun blev vældig rørt’ siger han.Velkommen til verden, Elvine!

Fødsel i vand – er det noget for dig?

SIKKERHED

En vandfødsel er lige så sikker som en ‘almindelig’ fødsel, men kræver, at du er rask og kun venter ét barn, at baby vender med hovedet nedad, og at du går spontant i fødsel mellem uge 37 og 42.

SMERTELINDRING

Varmt vand fremmer frigivelsen af fødehormonet oxytocin. Samtidig får kroppen lettere ved at slappe af og danne endorfiner, som er smertelindrende.

SALTVAND

Bed eventuelt om at få salt i vandet. Saltvand giver opdrift, holder bakterievæksten nede og er behagelig for babys øjne. Du skal dog ikke frygte infektionsrisiko når du føder, faktisk kan en del bakterier ikke leve under vand.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – det kan du få under fødslen

OP AT GÅ

Efter 90 minutter i vandet topper den afslappende virkning – derfor kan du have glæde af at komme op og gå en lille tur, hvorefter virkningen af vandet mangedobles, når du kommer tilbage igen.

KOMPLIKATIONER

Under fødslen kan der opstå komplikationer, som gør det nødvendigt at forlade vandet – for eksempel grønt fostervand, feber eller behov for at undersøge dig eller baby. Der sker dog færre indgreb ved vandfødsler end ved almindelige fødsler, ligesom der sker færre bristninger i mellemkødet. I vand kan du få akupunktur, lattergas og ilt, men ikke epiduralblokade eller vestimulerende drop.

BABY UNDER VAND

Når du føder, kan baby sagtens tåle at blive under vandet et par minutter. Hvis han åbner øjnene og har gode bevægelser og måske primitive svømmereflekser, behøver du ikke at løfte ham hurtigt op. Har han først haft næsen over vandet, aktiveres vejrtrækningen, og så må ansigtet ikke kommer under vand igen.

FØDSELSTIDSPUNKT

En vandbabys fødselstidspunkt regnes først fra det øjeblik, hvor barnets ansigt løftes op af vandet. Det giver din baby en blid start at få lov at folde kroppen ud i vandet, samtidig med at barnet stadig er velforsynet med ilt fra navlesnoren. Vandbørn er ofte blålige et par minutter efter fødslen, hvilket er ufarligt.

LÆS OGSÅ: Fødestillinger: Den seje, den komfortable og den klassiske

TAG SELV IMOD

En vandbaby drejer sig under fødslen, så den vender ansigtet mod dig og rækker armene op gennem vandet. Du vil sandsynligvis helt af dig selv række ud og løfte dit barn op til dig – en oplevelse, mange beskriver som den største i deres liv.

Kilde: Jordemor Anne Ruby.