Baby med forstoppelse
SPONSORERET indhold

Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

Er din baby forstoppet? Se, hvilken type mad, der er ven og fjende, når din baby har ondt i mavsen på grund af forstoppelse.

Af: Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 3. september 2013 Foto: Colourbox
03. sep. 2013 | Børn | Vores Børn

Babys ble kan fortælle dig, om hun lider af forstoppelse. Når en baby har regelmæssig afføring, betyder det som regel, at hendes system fungerer fint, og at hun får den næring, hun har brug for, og skiller sig af med resten.

Når afføringen derimod glimrer ved sit fravær eller bliver stenhård – måske endda i dagevis – bliver forældre forståeligt nok bekymrede.

Kan du nikke genkendende til det fra dit eget barn? Så se her, hvordan kosten kan hjælpe med at styre uden om forstoppede babymaver.

Forstoppelse? Kig på konsistensen

Hvis dit barn er helt spæd, er forstoppelse heldigvis en sjældenhed, da babyer jo udelukkende er på flydende kost. I gennemsnit har babyer fra 0-4 måneder afføring 3-4 gange i døgnet, men i stedet for at kigge på frekvensen, der let kan være misvisende, fordi brystmælk fordøjes så godt, og derfor ikke nødvendigvis giver sig udslag i hyppige fyldte bleer, så tag hellere et kig på konsistensen.Er afføringen blød, fungerer alt fint. Hvis den derimod er hård, kan det være et tegn på, at den er lidt for langt tid undervejs i systemet. Så kan det være, du skal kigge på din egen kost og evt. fjerne eller skære ned på mælkeprodukter, eller spise blommer for at afhjælpe forstoppelsen.LÆS OGSÅ: Av, min mave! – fra amning til skemadHvis din baby får modermælkserstatning, er forstoppelse hyppigere forekommet. Så kan det eventuelt hjælpe at skifte mærke. 

Solid mad giver solid afføring

Når dit barn introduceres for fast føde, vil hendes afføring ændres. Mere solid mad giver sædvanligvis mere solid afføring.

Tarmsystemet er også mere udviklet og vil derfor holde fast på maden i længere tid, og derfor er det ikke usædvanligt, at du ser færre fyldte bleer på en dag.

Vær opmærksom på, hvilke madvarer, der kommer i babys mave, hvis hun har tendens til forstoppelse. Men lad være med at skære de problematiske madvarer helt væk eller gå helt amok i de ting, der modvirker forstoppelse.

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år

Prøv dig frem med en varieret kost, og se, hvad der virker for din babys mave.

Kilder: Parenting.com, børnelæge Jennifer Shu og professor i pædiatri Jane Morton

LÆS OGSÅ: Sundhed: Undgå at baby får svamp

LÆS OGSÅ: Sundhed: Du slapper heeeeeeelt af …

LÆS OGSÅ: Børn og hukommelse: Hvad kan dit barn huske?