Graviditet
Nu kan gravide få tidligt svar om barnets køn – og fravælge det gennem abort. Foto: Colourbox

Gravide kan vælge kønsabort med ny blodprøve

Du drømmer om at få en dreng, men en tidlig blodprøve viser, at fostret er hunkøn. Ville du overveje en abort? Det giver en ny blodprøve dig og andre gravide mulighed for.

En blodprøve, der fra 10. uge kan vise fostrets køn og dna giver gravide mulighed for at vælge abort inden abortgrænsen, hvis fosteret ikke har det ønskede køn, skriver Etik.dk

Blodprøven findes allerede på flere private klinikker og offentlige sygehuse, og planen er, at den i den nærmeste fremtid skal tilbydes til en bestemt gruppe gravide på alle offentlige sygehuse – som supplement til nakkefoldsskanningen.

Hensigten med den helt nye fosterdiagnostiske metode er at afsløre visse former for kromosomfejl. Men blodprøven åbner samtidig op for, at kvinder nu kan få foretaget en abort, hvis ikke prøven viser det køn, kvinden ønsker sig.

LÆS OGSÅ: Uge 3: Kønnet er nu afgjort

Det skaber nye etiske udfordringer, mener Jens Michael Hertz, overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Medicinsk Genetik ifølge Etik.dk

“Da svaret vil kunne ligge inden for tidsrummet for den fri abort, åbner blodprøven en dør for, at det bliver muligt at vælge abort på basis af kønnet inden for 12. uge. Det mener jeg, vi bør forholde os til og tilrettelægge undersøgelsen, sådan at svaret først vil foreligge, når muligheden for fri abort ikke er til stede,” siger Jens Michael Hertz til Etik.dk.

Der er dog endnu ikke taget stilling til, hvordan det skal foregå i Danmark, når det bliver muligt at tilbyde analysen i offentligt regi, sandsynligvis i løbet af 2014.

Overlæger: Gravide vil ikke vælge kønsabort

Olav Bjørn Petersen, overlæge på Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Føtalmedicinsk Selskab, mener ikke, at kvinden kan nå at få abort, sådan som forløbet med blodprøven er i dag. Den skal nemlig først sendes forbi et laboratorium i USA, Kina eller Tyskland, hvorefter svaret foreligger efter 10-14 dage.

Og skulle det med tiden blive muligt at få svar før, fx fordi analysen på sigt også vil kunne laves i Danmark, så tror overlægen ikke på, at det får de gravide kvinder til at stå i kø for at få abort pga. afsløringen af kønnet.

“Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det vil blive et stort problem i Danmark. Hos os, der laver prænatale undersøgelser, er det vores entydige oplevelse, at det ikke er noget, de gravide overvejer,” udtaler han til Etik.dk.

LÆS OGSÅ: Spis dig gravid

Den holdning deles af Charlotte Wilken-Jensen, overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital:

”Jeg føler mig overbevist om, at de ikke vil vælge abort på grund af køn. Abort er ikke noget, man bare lige gør. Der er langt imellem de kvinder, der bare lige får lavet en abort. Kvinderne ved godt, at de tager et liv. Mentaliteten til at få abort på grund af køn er der slet ikke i Danmark,” siger hun til Etik.dk

Læs hele artiklen på Etik.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Gravid og Fødsel