36-årige Heidi er frivilligt barnfri og steriliseret: "Vi kvinder er så meget mere end mødre"
Foto: Privat 36-årige Heidi Birch er "oprigtigt ked af, at kvindens rolle og identitet er så kraftigt hæftet op på, at man skal være mor."

36-årige Heidi er frivilligt barnfri og steriliseret: "Vi kvinder er så meget mere end mødre"

I efteråret 2018 lod Heidi Birch sig sterilisere. I ALT.dks nye podcast ”Jeg vil ikke være mor” kan du høre Heidi fortælle om et valg, der beror på et mere end to årtiers ønske om at leve et barnfrit liv.

I kanten af Heidi Birchs lyske sidder to små ar, der er formet som to minustegn. Mere passende bliver det næsten ikke, for de er symbolet på et fravalg, der udfordrer de flestes drømme om fremtiden:

At vi en dag skal være forældre.

Mens børn måske er en naturlig del af dit liv, har 36-årige Heidi Birch valgt, at det aldrig skal være en del af hendes. I efteråret 2018 lod hun sig derfor sterilisere.

– Jeg ved godt, at det langt fra er normen ikke at ville have børn. Og jeg er med på, at i og med at jeg vælger at afvige fra normen, kan nogen måske få opfattelsen af, at jeg anfægter deres livsstil. Men det er slet ikke det, jeg er ude i, fortæller Heidi Birch i ALT.dks podcast ”Jeg vil ikke være mor”, som kan hentes i appen Talk Town.

– Jeg værdsætter min frihed, og jeg kan godt lide at gøre, hvad jeg vil, når jeg vil, og det synes jeg ikke nødvendigvis, at der er noget egoistisk i at ville, tilføjer hun.

Læs også: Sociolog: At få børn er mere end nogensinde før et valg eller fravalg

Med valget om ikke at få børn indskriver Heidi Birch sig i en relativt stor andel af kvinder, som frivilligt fravælger evnen til at få børn. I 2018 lod 623 kvinder sig således indlægge for at blive steriliseret, viser tal fra Landspatientregisteret.

Det fremgår ikke, hvor mange af disse, der allerede har fået børn, men nye tal viser, at fødselsraterne daler på tværs af landegrænserne.

Et stort tabu

Alligevel er det ifølge Heidi og andre frivilligt barnfri kvinder et stort tabu at fravælge børn. Og med tæl-dine-æg-kampagner, far-mor-og-børn-lege og svigermødre, der er klar til nye titler, konfronteres de dagligt med, at de ikke er, som vi mennesker er flest.

At de stikker ud fra normen.

- Jeg er oprigtigt ked af, at kvindens rolle og identitet er så kraftigt hæftet op på, at man skal være mor. Specielt fordi jeg synes, at det også er lidt uretfærdigt, at mændene slipper så meget lettere udenom, at de måske ikke bliver fædre. (…) Forventningen til kvinder er i større grad, at vi enten skal have børn eller som minimum have lyst til børn. Men jeg synes, at vi er så meget andet end kun lige mødre. Jeg synes, at vi skal have gjort op med de her stereotype billeder af, hvad det vil sige at være kvinde.

Men hvorfor beslutter en ung kvinde sig for, at hun aldrig skal have børn? Er hun mindre kvinde, når hun ikke længere kan reproducere sig? Og har kritikerne ret, når de siger, at fortrydelsen altid lurer om hjørnet?

I podcasten ”Jeg vil ikke være mor” kan du høre fortællingen om et valg, der for alvor tog fart, da Heidi opdagede to streger på graviditetstesten. Du kan hente podcasten både her og her

Om podcasten: "Jeg vil ikke være mor"

Heidi-Birch.jpgBørn er en naturlig del af langt de flestes liv. Men Heidi Birch har valgt, at det aldrig skal være en del af hendes. I efteråret 2018 lod hun sig derfor sterilisere. Men hvorfor beslutter en kvinde sig for, at hun aldrig skal have børn? Og har kritikerne ret, når de siger, at hun en dag vil fortryde?

Podcasten ”Jeg vil ikke være mor” er fortællingen om en beslutning, der for alvor blev slået fast, da Heidi opdagede to streger på graviditetstesten. Hør den i appen Talk Town her.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.


Find stærke personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Fertilitet og Selvværd