Hvordan føles veer?
SPONSORERET indhold

Hjælp, hvad skal jeg gøre, når jeg får veer?

Du er spændt og nervøs, for fødslen nærmer sig. Men hvordan ved du overhovedet, at du har veer? Hvordan føles de? Hvordan bevarer du roen, og hvad foretager du dig, mens du vralter rundt med værkende underliv?

Af: Eline Holm Foto: Getty Images
13. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Hvordan føles veer?

Når veerne begynder, er du sikkert i tvivl om, hvad din krop har gang i. Typisk vil du mærke en svag menstruationslignende murren, som kommer og går uden regelmæssighed. Måske tænker du ikke nærmere over det, og det er fint, forklarer jordemoder Anne Ruby.

“Et godt råd er ikke at fokusere for meget på det. De fleste førstegangsfødende har en lang startfase, som kan vare op til 20 timer. Hvis du fører regneark fra starten, vil tiden føles meget lang. Forsøg i stedet at sove eller slappe af. Det er nu, du skal samle kræfter.”

Først når du mærker en form for regelmæssighed, skal du tage notits af fornemmelsen i underlivet – for så kan du være ret sikker på, at du har kurs mod fødegangen.

“Når smerterne varer et minut til halvandet, kommer som perler på en snor med cirka fem minutter imellem og bider så meget, at du skal koncentrere dig om din vejrtrækning, ved du, at du har veer,” siger Anne Ruby.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Plukkeveerne var rigtige veer”

Hvordan tager jeg tid på veer?

Når du fornemmer, at smerterne vender tilbage med et nogenlunde fast interval, kan du finde stopuret frem. Du tager tid, fra den ene ve begynder, til den næste ve sætter ind.

Hvad laver jeg imellem veerne?

Brug pauserne til at hvile. Det kan være svært, når du føler dig lykkelig, spændt og nervøs, men prøv at geare ned.

“Så længe vandet ikke er gået, skal du ikke foretage dig noget de første mange timer. Du kan sagtens sove videre, hvis veerne begynder om natten,” lover jordemoderen.

Hvis du ikke kan sove, så find andre måder at slappe af på.

“Lav nogle hyggelige ting, og få lidt luftforandring. Gå en tur, eller se en film. Så afleder du opmærksomheden og giver kroppen ro til at arbejde.”
Det er en god idé at få noget i skrutten. Spis, hvad du har lyst til. Hvis du ikke kan få noget ned, er det kroppens måde at fortælle dig, at den godt kan klare sig uden mad.

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Hvad gør jeg under veerne?

Se de første veer som en mulighed for at øve dig. Find ud af, hvilken stilling der er mest behagelig.
“Mange har det bedst med at holde sig i gang. Når du bevæger dig, bliver der sendt andre impulser til hjernen, og smerten registreres derfor ikke helt så kraftigt. Rok frem og tilbage, mens du læner dig op ad noget, eller gå rundt.”

Du kan også bruge de første veer til at finde en god vejrtrækning, som får dig til at spænde af.
“Træk vejret dybt ned i maven, gør et lille ophold, og pust langsomt ud. Det tvinger kroppen til at blive i en afslappet stilling. Den naturlige reaktion på smerte er at holde vejret og krampe sammen, men det modarbejder veerne,” forklarer jordemoderen.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov om fake mande-fødsel: “Jeg har udelukkende respekt for fødende kvinder fra nu af. Der er ingen tvivl om, at kvinder er det STÆRKE køn”

Hvordan lindrer jeg smerten ved en ve?

Tag to Panodil. Det tager toppen af smerten og betyder måske, at du kan sove en time ekstra. Varme virker også smertelindrende; prøv en varmedunk i lænden eller et brusebad. Nogle vil ikke røres under veerne, mens andre har stor gavn af massage eller tryk på bestemte punkter.“Hav massageolie parat. Lavendelolie har en beroligende effekt på nervesystemet. Lad din kæreste massere eller trykke på bestemte punkter, og find ud af, hvad der fungerer. Husk at kommunikere, hvad du bedst kan lide. Det kan I bruge på hospitalet,” råder Anne Ruby.

Hvordan hjælper min kæreste, når jeg har veer?

Det er vigtigt, at han på forhånd har sat sig ind i, hvad der sker, når du går i fødsel. Hans fornemmeste opgave er nemlig at støtte og give dig tryghed.“Du kan måske ikke huske noget som helst af det, du har lært, og så bliver du nervøs. Derfor er det godt at have en person, som også har sat sig ind i tingene,” råder Anne Ruby og understreger, at din mand skal varte dig op på alle tænkelige måder.“Det kan være at sørge for, at du har noget at drikke, massere dig eller bare holde dig i hånden. Jo mere I nusser, jo bedre virker fødehormonerne og dermed kroppens egne smertestillende stoffer.”

Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Du må altid ringe – også hvis du er i tvivl, om du overhovedet har veer. Jordemoderen vil spørge, hvordan du har det, og I taler jer sammen frem til, hvad der er bedst.

“Det er en god idé at få lidt vejledning, når veerne melder sig. Én ting er at have læst en masse og fået gode råd. Noget andet er at stå i situationen. Det kan give tryghed at tale med en ekspert,” siger Anne Ruby.
Selv om du ikke har behov for instrukser, så ring til fødegangen, inden I tager af sted. Afdelingen er fleksibelt bemandet, så der kan kaldes jordemødre på vagt alt efter antallet af fødende.

LÆS OGSÅ: Sandheden om plukkeveer

Hvorfor skal jeg vente med at tage på hospitalet, når jeg har veer?

Så længe du er tryg ved at være hjemme, er det bedst at være i vante omgivelser. Her slapper du bedre af, hvilket betyder, at kroppens smertestillende stof, endorfin, frigives.

“Det er en milepæl i fødselsforløbet, når du ankommer til hospitalet. Du begynder måske at tælle, hvor mange timer I har været der, og du når muligvis at skifte jordemoder flere gange. Fødslen er en sart mekanisme i forhold til stress, og veerne går tit i stå, når en kvinde bliver indlagt. Det skyldes, at kroppen udskiller adrenalin, når den er på fremmed grund, og det modvirker fødselshormonet oxytocin,” forklarer Anne Ruby.

Af samme grund kan du risikere, at jordemoderen sender dig hjem igen. Bliver du sendt retur, er det altså ikke kun for at lette presset på hospitalet, men også for at optimere dine muligheder for en god fødsel.

Hvornår tager jeg af sted?

Ifølge Anne Ruby har du først gavn af at tage på hospitalet, når du har åbnet dig tre-fire centimeter. Den magiske grænse markerer overgangen fra den latente til den aktive fase, hvor det begynder at være relevant med medicinsk smertelindring.Det er selvsagt svært at afgøre, om du er to eller syv centimeter åben. En tommelfingerregel er dog, at du skal have haft stærke, regelmæssige veer med fem minutter imellem á et til halvandet minuts varighed i et par timer. Ring til fødegangen, og beslut sammen, om det er på tide at hanke op i weekendtasken.LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødselSÅDAN KOMMER DU IGENNEM TIDEN DERHJEMME:Den første del af fødslen kaldes den latente fase og varer, til du er tre-fire centimeter åben. Den kan forløbe på mange måder og vare alt fra to til 30 timer. Et ‘klassisk’ forløb for en førstegangsfødende ser nogenlunde sådan ud:

Hvad sker der?

Du mærker en menstruationslignende murren i underlivet, som kommer og går uregelmæssigt og varierer i styrke.
Veerne bliver mere regelmæssige, og smerten kommer med ensartet styrke hver gang.

Veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halvandet. De gør så ondt, at du skal koncentrere dig om din vejrtrækning.

Veerne har været stærke og regelmæssige med fem minutters interval i et par timer. Nu har du muligvis åbnet dig så meget, at du er i aktiv fødsel.

Hvad gør jeg mellem veerne i den latente fase?

Tænk ikke så meget over det. Så længe veerne ikke kræver den store koncentration, har du lang vej igen, så sov, eller slap af med en god film eller en gåtur.

Begynd at tage tid på veerne. Du tager tid, fra den ene ve begynder, til den næste ve begynder.
Ring til fødegangen, hvis du har brug for vejledning. Sandsynligvis vil der gå et par timer, inden du er i aktiv fødsel. Prøv forskellige stillinger for at finde ud af, hvordan du har det bedst under veerne.
Ring til fødegangen. I samarbejde med jordemoderen beslutter du, om det er på tide at tage af sted.

Hvordan takler jeg smerten, når jeg mærker en ve?

Tag to Panodil. Det vil hjælpe dig med at slappe af og måske få lidt søvn.
Forsøg med en varmedunk i lænden eller et varmt brusebad, og lad din kæreste massere dig eller trykke på ømme punkter.

Øv vejrtrækning under veerne. Vejrtrækningen er afgørende for, at din krop slapper af og arbejder med veerne, og at smerten bliver lettere at holde ud. Tag en dyb indånding, hold vejret et øjeblik, og pust langsomt ud med spids mund.

Brug ovenstående metoder, og medbring eventuelt nogle af de remedier, du er blevet glad for: Varmedunk, massageolie og så videre.

LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødsel

LÆS OGSÅ: Av! Alt om veer

LÆS OGSÅ: Er du klar til de første veer?