Karriere
SPONSORERET indhold

Job: Hver 5. spurgt om babyplaner

Næsten hver femte kvindelige HK’er har oplevet at blive spurgt om fremtidige babyplaner til en samtale om et nyt job. Overraskende – og ulovligt, lyder responsen.

Af: Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 16. januar 2014 Foto: Getty Images
16. jan. 2014 | Børn | Vores Børn

Er du blevet spurgt om dine fremtidige babyplaner til en samtale om et nyt job? Det har næsten hver femte kvindelige HK’er oplevet.

Det viser en ny medlemsundersøgelse blandt godt 4.000 medlemmer af landets næststørste fagforbund, HK, skriver Politiken.dk. Når det gælder kvinder mellem 31 og 40 år er det hele 25 procent, som har oplevet at blive spurgt til deres barselsplaner.

“Det er et overraskende højt tal. Jeg tror, at det skyldes uvidenhed hos arbejdsgiverne om, at det faktisk er ulovligt at stille spørgsmål om planlagte børn ved en jobsamtale,” siger næstformand i HK, Mette Kindberg til Politiken.dk.

Også i arbejdsgiverkredse vækker undersøgelsens resultat undring.

LÆS OGSÅ: Fra barsel til job: Få ammehjernen op i gear

“Det er sjældent, at en arbejdsgiver har en gyldig grund til at stille spørgsmål om barselsplaner. Derfor overrasker det mig, at der skulle være så mange arbejdsgivere, som tilsyneladende overtræder reglerne,” siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Lise Bardenfleth til Politiken.dk.

Ulovligt at spørge om babyplaner

Det er direkte ulovligt for arbejdsgivere at spørge til planer om familieforøgelse hos en jobansøger, hvis arbejdsgiveren efterfølgende tillægger svaret værdi for, hvem der skal have jobbet. Ikke desto mindre viser undersøgelsen, at det langt fra er ualmindeligt at få stillet dette spørgsmål som kvinde.

Har du selv oplevet at blive spurgt, om du har planer om at få (flere) børn, til en jobsamtale? Del gerne din oplevelse eller dit syn på sagen i kommentarfeltet herunder.

LÆS OGSÅ: Jobsøgning: Sådan gør du det bedst