Min søn spiser kun morgenmad, hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Hej Maria,

Jeg har en “papsøn” på snart 6 år, og vi har et kæmpe problem med ham angående spisning…

Han kan næsten intet varm mad spise og vil ikke engang smage på det. Dette, synes jeg ikke, er okay, da mine egne to børn altid har fået lov at smage på maden.

Hjemme hos hans mor er det okay kun at spise morgenmadsprodukter, som yoghurt, cornflakes med mere – derudover får han næsten ikke andet end rugbrød og så slik/chips.

Hun mener, at vi bare skal lade ham vælge selv og ikke gøre det til et problem… Men det bliver et problem, da min datter på 11 år sidder ved samme bord og også gerne vil vælge noget andet, hvis hun fik lov til det.

Vil lige sige, at vi laver ganske almindelig, dansk mad, ikke noget med en masse krydderier eller sjove grøntsager… Kan det være rigtigt, at et barn på næsten 6 år kun skal leve af rugbrød og morgenmad?

Hans mor siger, at vi bare skal gi’ ham en vitaminpille, så er han dækket ind… Jeg synes ikke, det er okay, at man skal stå hver aften og lave flere retter for at behage alle… Er jeg helt forkert på den eller??

Hilsen en bekymret papmor

Svar:

Kære papmor,

Det gælder for alle børn, at skal de vokse, udvikle sig og trives, har de behov for sund og varieret mad, der giver dem de nødvendige næringsstoffer og energi. Men både børn, forældre, spisevaner og holdninger til mad er forskellige.

Det er meget naturligt, at børn har en svingende appetit, og at barnet i en periode spiser meget lidt, eller ikke vil have en eller flere madvarer. På nogle dage kan de have stor appetit, og på andre dage kan de spise som en fugl. Men hvis barnet i øvrigt trives, og hverken bliver for tyk eller tynd, er der ikke grund til bekymring.

Måske kan det hjælpe dig, hvis du i en periode prøver at respektere, at der er nogle madvarer eller madretter, din ”papsøn” ikke bryder sig om.

Selvfølgelig skal det ikke udarte sig, så barnet rynker på næsen af hvad som helst. Det er et temperamentsspørgsmål, hvordan du som forælder takler kræsenhed.

Jeg har neden for skrevet nogle råd, der kan hjælpe til at imødekomme problemet med kræsenhed på. Vær opmærksom på, at det kan tage noget tid for børn at vænne sig til nye madvarer.

• Skab variation med den samme fødevare – hvis barnet for eksempel ikke kan lide kogt broccoli, kan det være, at det i stedet kan lide det råt eller stegt på panden.

• Inddrag børnene i madlavningen – når børn inddrages i madlavningen, har de ofte også mere lyst til at spise det.

• Kom grøntsager og andet tilbehør i små skåle, og lad barnet vælge selv – medbestemmelse ved spisebordet medvirker til, at børnene er mere åbne over for fødevarerne.

Langt de fleste børn har en sød tand, og derfor er det ikke en god idé at give børn slik, sodavand og kage bare for at være sikker på, at de får noget at spise. De søde sager tager appetitten fra alt den sunde mad, og det kan hurtigt blive en dårlig vane.

Hvis din ”papsøn” småspiser slik og andre søde sager dagen igennem, er der større sandsynlighed for, at appetitten til den rigtige mad bliver mindre. Lad være med at have slik, sodavand, kage, kiks og lignende som fast indhold i køkkenskabene. Køb derfor kun slik til særlige lejligheder. Giv i stedet din ”papsøn” sunde valgmuligheder til mellemmåltiderne, for eksempel frugt, grovbolle eller gnavegrønt.

Lav for eksempel en tallerken med udskåret frugt og grønt. Pas på, at mellemmåltiderne ikke ligger lige op til hovedmåltiderne. Mellemmåltider serveres bedst omkring midt imellem to hovedmåltider.

Til sidst vil jeg sige, at du kan hente mere information på vores hjemmeside www.altomkost.dk om børn, spisevaner og kræsenhed.

Med venlig hilsen

Maria Haukrogh

OM EKSPERTEN

Maria Haukrogh er ernærings- og husholdningsøkonom i Fødevarestyrelsen. Hver måned svarer Fødevarerstyrelsens eksperter på læsernes spørgsmål om børn og mad i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til kost@juniormag.dk