Kæledyr til børn
Foto: Nima Stock. Der er fordele og ulemper ved forskellige kæledyr. Er en pelset ven noget for dit barn?

Kæledyr til børn

Kæledyr til børn: Hund, hamster - eller ingenting?

Dit barn kan opleve både stor glæde og kærlighed, hvis familien bliver udvidet med et lille, pelset kæledyr. Men med et dyr følger også et kæmpe ansvar.

Faktaboks

DYRE DYR

Kat

Pris: En almindelig huskat er som regel gratis, men racekatte kan koste op til flere tusind kroner. Derudover kommer startudstyr til 1.000 -2.000 kr.

Foder m.m.: Ca. 5.000 kr. om året.

Fordele: En kat er ret selvkørende og skal ikke luftes på gåture flere gange om dagen.

Hund

Pris: Afhængig af race og stamtavle koster en hund typisk fra et par tusind op til 10.000 kr. Hertil kommer startudstyr for 2.000-3.000 kr. En beregning fra Samvirke viser, at en labrador i løbet af sine 12 leveår i alt koster 187.000 kr.

Foder m.m.: 5.000-6.000 kr. om året.

Fordele: Hunden er ofte et socialt væsen, som gerne vil være sammen med familien. Lidt større børn kan deltage i pligterne.

Hamster

Pris: Ca. 150 kr. for en ny hamster, og hertil kommer startudstyr til ca. 700 kr.

Foder m.m.: Ca. 1.500 kr. pr. år.

Fordele: Et sødt og blødt lille dyr, som er mindre afhængigt af sine ejere end en hund. Bliver let tamt og kræver ikke gåture. Udgifterne kan variere ud fra valg af foder, tilbehør og forsikring.

Kilder: Samvirke, Politiken, Magasinet Penge og dyrlæge Lars Ingemann Olsen.

Mor, mor, moaaaar, må jeg ikke godt få en hundehvalp? Når dit barn har spurgt hver eneste dag i fem uger, så kan det være, du begynder at overveje, om familien skal udvides med et sødt lille kæledyr til børn.

Men er det nu overhovedet en god ide? Det kræver et stort ansvar, lyder advarslen fra tv-vært Sebastian Klein.

LÆS OGSÅ: Derfor skal dit barn have et kæledyr

– Helt generelt vil jeg advare mod det, medmindre det er familien – og ikke barnet – der får et kæledyr. Selv de helt små børn kan godt knytte bånd til et kæledyr, men de forstår ikke, hvilket ansvar der følger. Det kan godt være sødt og blødt at ae en kanin eller kat, men det er normalt kun sjovt at lege med dem en halv time ad gangen. Mange danskere forstår ikke at holde kæledyr, så de voksne skal være klar til at tage ansvaret, siger Sebastian Klein, som i mange år har lavet tv-udsendelser om dyr på DR, blandt andet Kære Sebastian, Naturpatruljen og Afrikas Øje.

Han foretrækker, at dyrene kommer ind i vores hjem via tv-skærmen og ikke i virkeligheden – men anerkender, at dyrene godt kan have en funktion som en ven.

Nederst i hierarkiet

Måske ER du klar til at trave med hunden søndag morgen, når dine børn alligevel har fået dig ud af fjerene, før solen står op. Eller til at rense kaninburet, fordi din lille datter synes, det er ‘ulæææækkert’.

Lars Ingemann Olsen, der har arbejdet som dyrlæge i 29 år, er mere positiv stemt over for spørgsmålet om, hvorvidt der er plads til kæledyr i børnefamilier:

– Det er en god ide med et kæledyr, da der er mange fordele. Børnene lærer at tage ansvar, og de kan sagtens få små opgaver som for eksempel at hjælpe med at plukke mælkebøtter til marsvinet. Men husk, at det er dit ansvar. Børn kræver jo mere tid, når de er helt små, og vi ser desværre også, at mange forældre får købt et dyr, som kommer nederst i hierarkiet, når de har svært ved at nå det hele, siger Lars Ingemann Olsen, som er partner i Højbjerg Dyreklinik.

Hvis man gerne vil have en hund, anbefaler han, at man ikke vælger ud fra nuttethedsfaktoren. Beagler er for eksempel søde, men de er svære at opdrage. En cavalier king charles eller en labrador passer godt til børnefamilien, mener Lars Ingemann Olsen.

– Børn kan også lære noget om respekt for andre levende væsner. At her er et dyr, som har sit eget liv, men som skal passes. Og de kan lære noget om at aflæse dyr, ligesom man aflæser andre mennesker: Grænsen går hertil og ikke længere, og hvad kan man gøre med dyret, og hvad kan man ikke, siger han.

Men Sebastian Klein peger på, at børn godt kan lære om dyr på andre måder.

– Tag dem med i Zoologisk Have eller på bondegårdsferie. Forældrene kan vise ‘se, hvor forsigtigt, man kan ae’ eller ‘nu kan du give den en gulerod’. Børn kan godt lære de første regler om omsorg for andre væsner, selv om de ikke har eget kæledyr, siger han. 

Faktaboks

0-3 år
Barnets omgang med dyr er primitiv. Finder hun en mariehøne, prøver hun måske at mase den og kommer til at slå den ihjel. Undgå små dyr som hamster, fugl eller kanin, som et lille barn kan komme til at klemme for meget. Katte og hunde er ikke helt så skrøbelige.
4-6 år

Det er et forældreprojekt, men børnene kan tage mere del i pasning af kæledyret. Vælger du marsvin eller hamster, skal du ikke ud at gå tur flere gange om dagen. Børnene er også så store, at de kan sidde og nusse med kæledyret i skødet uden at skade det.

Kilder: Tv-vært Sebastian Klein og dyrlæge Lars Ingemann Olsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Hund og Kæledyr