Kan baby blive for tyk?
SPONSORERET indhold

Kan baby blive for tyk?

Dit lille barn elsker mad, spiser godt til måltiderne og stortrives, og du glæder dig over, at baby vokser og udvikler sig. Det er helt naturligt. Men spørgsmålet er, om rund altid er lig med sund?

Af:: Karitte Lind Bejer, Februar 2009
01. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Kinderne er buttede og maven dejlig rund, og de trinde lår fylder efterhånden bukserne ud til sidste kubikcentimeter. Baby er glad og veltilpas, og naturligvis fryder du dig over, at dit barn trives, vokser og har en sund appetit.

Men er der grænser for, hvor rund og buttet en baby må blive? Og hvad stiller du op, når vægten støt og roligt bevæger sig op over den øverste kurve i vægtskemaet?

“Indtil børn fylder et halvt år, kan man ikke tale om, at de er for tykke,” fastslår børne- og ungelæge Vibeke Manniche, som er forfatter til bogen Buttede børn og har mange års erfaring med overvægt hos mindre børn.

“Indtil da kan I altså trygt lade barnet spise løs. Men efter seks måneder risikerer også små børn at blive overvægtige. Ligger barnet over vækstkurvens øvre grænse, vejer det for meget, og så er I som forældre nødt til at reagere. Blandt andet fordi overvægtige småbørn har større risiko for at ende som overvægtige voksne,” forklarer Vibeke Manniche.

Spørg familien
Hvis I har svært ved at se, at jeres guldklump er blevet for rund – til trods for at vækstkurven taler sit tydelige sprog – kan I trøste jer med, at I er fuldkommen normale. Der er nemlig rigtig mange forældre, der ikke bemærker, at deres søn eller datter har vokset sig for tung.

“Det er en slags funktionel blindhed hos forældre. Kærligheden til barnet gør, at vi helt konkret har svært ved at se, at vores lille barn vejer for meget. Derfor er den første store udfordring overhovedet at få øje på det,” siger Vibeke Manniche.

Mens du måske selv kan have svært ved at se, at dit barn vejer lige i overkanten af, hvad godt er, er omgivelserne til gengæld sjældent i tvivl. Et godt råd er derfor, at du med åbent sind spørger nogen, du stoler på, om han eller hun mener, at dit barn vejer for meget. Det kan være en pædagog i vuggestuen, et familiemedlem eller en god ven af familien, foreslår Vibeke Manniche.

Halvér fedtet
Har I først erkendt, at jeres dejlige unge er blevet for tung, handler det ikke om at nægte barnet mad, men om at ændre vaner derhjemme.

Vibeke Manniche anbefaler, at I udelukkende bruger mælkeprodukter lavet på skummetmælk, begrænser sukkerindtaget og halverer det ekstra fedt, der normalt anbefales til børn under et år. Babymosen kan også sagtens spædes op med vand, og sidst, men ikke mindst kræver forandringen, at I vender blikket mod jer selv.

“Det er et skridt i den rigtige retning, hvis vi som forældre lærer at koble sundhed og kærlighed direkte sammen. Så vi holder op med at sige ‘jeg giver dig slik, fordi jeg elsker dig’ og i stedet tænker og siger ‘jeg elsker dig – derfor giver jeg dig ikke slik’,” siger Vibeke Manniche.

Årsagen til, at nogle helt små børn bliver tykke, kan i enkelte tilfælde skyldes en svigtende appetitregulering. Men selv her vil kostvanerne ofte være en medvirkende faktor, og de bør reguleres, understreger Vibeke Manniche.

Få hele familien med
Det handler nemlig i høj grad om tålmodighed og fællesskab, kun lidt om forbud og slet ikke om vægthysteri, når dit lille barn skal tabe sig. Det mener børnepsykolog på Sønderborg Sygehus Charlotte Møller.

“Det gælder om at tænke i sunde alternativer i stedet for forbud. I stedet for at sige ‘du må ikke få slik’, kan du sige ‘i dag spiser vi jordbær, rosiner og æblebåde, mens vi hygger os’,” forklarer hun. Dernæst gælder det om at holde fast i spisevanerne over for familie og venner.

“Hvis dit barn for eksempel tit kommer hos bedsteforældrene, vil jeg anbefale, at du taler med dem om barnets overvægt og giver dem konkrete forslag til, hvad de kan tilbyde barnet,” siger Charlotte Møller.Under alle omstændigheder involverer det altid hele familien, når familiens yngste medlem skal ændre kost- og bevægelsesvaner.

“I må analysere hverdagen og finde ud af, hvor problemet ligger. Måske er I tilbøjelige til at transportere barnet rundt, selv om det godt selv kan gå. Det kræver mere tid og tålmodighed, når barnet går selv, men det gavner. Og et lille gåbarn skal nok sige fra, når det ikke kan mere. En overgang kan I tage klapvognen med, når barnet går selv, og så kan du skifte efter behov,” råder Charlotte Møller.

Se skema med normalvægt for piger og drenge på næste side…

Normalvægt for drenge og piger


Drenge:

Alder

Højde

Vægt

Nyfødt:

47-57 cm

2,4-4,5 kg

3 mdr:

57-68 cm

4,5-7,5 kg

6 mdr:

64-75 cm

6,5-10 kg

9 mdr:

69-80 cm

7,7-11,8 kg

12 mdr:

72-84 cm

8,7-13 kg

18 mdr:

77-90 cm

10,0-14,9 kg

24 mdr:

82-95 cm

11,0-16,3 kg

Piger:

Alder

Højde

Vægt

Nyfødt:

46-56 cm

2,2-4,2 kg

3 mdr:

56-66 cm

4,5-7,2 kg

6 mdr:

63-72 cm

6,2-9,5 kg

9 mdr:

68-78 cm

7,2-11 kg

12 mdr:

71-82 cm

8-12 kg

18 mdr:

76-88 cm

9,3-13,8 kg

24 mdr:

81-94 cm

10,3-15,5 kg