Babygråd: Sådan håndterer du din babys gråd

Foto: Istock Når din baby græder, kan du mærke det fysisk i kroppen.

Babygråd: Sådan håndterer du din babys gråd

Lær at rumme babys gråd

Det kan være hårdt at takle sit barns gråd – især som nybagt mor. Men der er altid en grund til, at din baby græder, og det vigtigste er, at du lærer dit barn at kende – og lærer at rumme gråden.

Om gråd

Gråden er opstået i den tidlige begyndelse af menneskers udviklingshistorie som et effektivt middel til at sikre sig mors fulde opmærksomhed og på den måde øge chancen for overlevelse.

Det er tænkeligt, at vi stadig ubevidst bruger gråd i situationer, hvor vi er dårlige til at sætte ord på vores følelser. Derfor græder babyer, der endnu ikke har et sprog, meget.

Spædbørns gråd er en af de mest stressfulde lyde, man kan opleve. Fysiologisk reagerer kroppen med frygt, forøget puls og øget adrenalinniveau.

Kilde: Videnskab.dk og Illustreret Videnskab.

Et hjerteskærende skrig. Du kan sikkert huske lyden, der kom, hurtigt efter at du havde født dit barn. Det var den bedste lyd i verden – et tegn på, at dit barn var i live, sundt og rask. Men lige så dejlig gråden kan være, lige så frustrerende kan den være, efterhånden som dit barn vokser, og du som mor skal forsøge at finde ud af, hvorfor din lille guldklump så tydeligt og insisterende kræver din opmærksomhed.

For det er nemlig dét, gråd handler om. Opmærksomhed. For det lille spædbarn er gråd et tydeligt råb om hjælp. Det er måske sultent eller træt eller trænger til at blive underholdt. Det fortæller Charlotte Clemmensen, der er psykolog med speciale i småbørn og forfatter til bogen Baby på vej – den allerførste tid som mor og far.

“Gråd er det første sprog, dit barn kan kommunikere sine behov på. Vi er alle født som sociale individer, og gråden hjælper til at skabe kontakt til omsorgspersonen fra starten,” forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Baby: 7 råd til de første tre måneder

Ifølge Charlotte Clemmensen følger de fleste spædbørn en bestemt rytme, når det handler om gråd. I de første tre måneder græder de fleste børn halvanden TIL to timer i døgnet – selv om det kan føles som meget mere. Faktum er, at alle børn græder.

Det vigtigste er, at du aldrig bare lader din baby græde. Heller ikke selv om bedsteforældre og andre velmenende mennesker mener, at du skal passe på med at forkæle dit barn ved hele tiden at reagere på gråden. For du kan simpelthen ikke forkæle dit barn ved at reagere med omsorg.

“Det er en myte, at man kan forkæle spædbørn. Spædbørn er ikke beregnende, for det er deres hjerne slet ikke udviklet til. De reagerer på følelser og behov, og så skal vi som forældre naturligvis tage det alvorligt og forsøge at opfylde de behov,” slår Charlotte Clemmensen fast.

Find rytmen sammen

Faktaboks

Sådan bevarer du roen, når baby græder

1. Mind dig selv om, at det altid går over.

2. Husk, at der ofte er en grund til, at dit barn græder.

3. Ofte tror vi forældre, at vores børn græder længere, end de egentlig gør. Prøv at tage tid, næste gang din baby græder. Du vil sikkert blive overrasket over, hvor kort tid det egentlig er.

4. Føler du dig presset, så lad din mand tage over.

5. Ønsker du nogle gange at levere dit barn tilbage, er det helt normalt.

6. Græder dit barn mere end gennemsnittet – det vil sige over tre timer i døgnet – så opsøg din læge eller sundhedsplejerske.

7. Bliver dit barns gråd for svær at takle, så tal med en psykolog, sundhedsplejerske eller læge.

Find rytmen sammen

Mange gange kan det dog virke som en håbløs mission at gøre den lille tilfreds. Du prøver at give mad, skifte ble, tage dit pus op, lege – og intet virker. Det kan være frustrerende som nybagt mor, men er altså helt normalt.

Ifølge Charlotte Clemmensen går der nemlig typisk nogle måneder, før du som mor føler dig sikker på, hvad de forskellige lyde betyder. Så i de første måneder af dit barns liv er det en vigtig del af moderskabet at lære dit barns gråd at kende.

LÆS OGSÅ: Særlig sensitiv: Spot de typiske tegn

“Efter nogle måneder begynder du sikkert at kunne kende forskel på din babys gråd. Når dit lille barn er sulten, græder det ofte højt og hjerteskærende, da sult kan være en stærk følelse for et lille barn. Trænger det til nærhed, græder det ofte ikke så højt, og gråden vil holde op, så snart det bliver holdt tæt. Er dit barn træt, vil det ofte vise sig ved klynken og ved, at baby gaber og gnider sig i øjnene. Som mor vil du måske begynde at rejse dig roligt, fordi du har fundet ro i din rolle. Du lærer, at når dit barn græder, så holder det også op igen på et tidspunkt,” forklarer Charlotte Clemmensen.

Der er mange måder, du kan trøste dit lille barn på. For det første elsker små børn nærhed, og derfor kan det være rart for din baby at komme tæt på dig og blive båret rundt. Det kan også hjælpe at gendanne følelsen fra livmoren, hvor dit barn lå helt trangt, ved at svøbe dit barn eller fore liften eller vuggen. Det bedste er simpelthen, at du prøver dig frem og på den måde finder ud af, hvad dit barn synes om.

Føler sig forladt

Efterhånden som dit barn vokser og bliver ældre, bliver det også mere bevidst. Og allerede omkring seksmånedersalderen kommer der nye behov – og dermed en ny type gråd. Derfor skal du i de næste seks måneder lære at afkode dit barn. Igen.

“Fra seksmånedersalderen kan dit barn begynde at få en forladthedsfølelse og reagere med gråd, når det føler sig alene. Omkring de otte måneder begynder dit barn at røre på sig og kan blive frustreret, når kroppen ikke vil lystre, hvis det vil hen til noget,” siger Charlotte Clemmensen.

LÆS OGSÅ: Gråd: derfor vil baby bæres i dine arme

Hun fortæller, at gråden på dette tidspunkt får en anden lyd og måske bliver stærkere og mere insisterende.

“Det er måske ikke længere nok at give dit barn mad, når det er sultent. Gråden vil måske fortsætte, fordi dit barn kræver noget andet end det, der bliver serveret,” forklarer psykologen og understreger, at det er vigtigt, at du altid kan rumme dit barns gråd.

“Vi skal kunne forstå, at vores børn bruger gråden til at udtrykke sig. Vær ikke så bekymret for gråden, for der sker ikke noget ved det. Det kan naturligvis være meget frustrerende, når dit spædbarn græder. Børn skal ikke græde alene, men det betyder selvfølgelig ikke, at der sker noget ved, at du lige tisser færdig og tager det roligt. Det er en balancegang.”

Faktaboks

3 gode råd, når din tumling græder

1. Tag dit barns gråd alvorligt

Dit barn bruger stadig gråden til at udtrykke behov og frustrationer, så tag det altid alvorligt, når dit barn græder. Falder dit barn, og så det ikke så slemt ud, er det fint at sige ‘op igen’. Men fortsætter dit barn med at græde, så trøst, og sig ‘det var da også uheldigt, at du skulle slå dig. Det er helt okay, at du græder’. Når du ikke bagatelliserer dit barns gråd, men anerkender den, styrker du dit barns selvværd.

2. Signalér, at alt er okay

Græder dit barn, når du afleverer i vuggestuen, så tal med dit barn og fortæl, at alt er okay, så du med din stemme og krop signalerer, at alt er, som det skal være. Dit myr er ekspert i at aflæse kropssprog og reagerer, hvis du bliver stresset.

3. Vær rolig frem for at stresse

Græder dit barn ved sengetid, så prøv at lade være med at lade det stresse dig. Tal med din mand om, hvordan I bedst støtter jeres barn. Når du går ud af værelset, så sig roligt ‘nu går mor ind i stuen’.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børns søvn, Udvikling og Børnepsykologi

610x200_woordy_knap2.jpeg