Line Kirsten er gravid
SPONSORERET indhold

Line Kirsten: "Jeg har en tendens til at sige, at min graviditet er superfed, men det er lidt en løgn"

Radiovært Line Kirsten Nikolajsen, 30, glæder sig til at føde. Til gengæld har hun gjort sig virkelig mange tanker og haft en del bekymringer om, hvad en graviditet og et barn gør ved hendes karriere.

Af: Katrine Krøjby Foto: Martin Bubandt
01. apr. 2022 | Børn | Vores Børn

Hvornår besluttede I jer for at få at få et barn?

"Tidligt i vores forhold talte vi om, at vi begge ønskede os børn en dag, og vi vidste, at det skulle være med hinanden. Da vi gik ind i 2020, spurgte jeg min kæreste, om det skulle være året, hvor vi lavede en baby. Vi kiggede hinanden i øjnene og sagde ‘det skal vi’. Men så gik der alligevel et halvt år, inden jeg stoppede på p-piller. Jeg skulle lige vænne mig til tanken, og jeg tænkte meget over, hvad det ville betyde for min karriere at blive gravid og få et barn."

"Først troede vi egentlig, at jeg var blevet gravid, men det viste sig, at jeg lige skulle finde min naturlige cyklus, så min menstruation kom senere end forventet. Jeg nåede lige at tage en test og blive lidt skuffet. Det var et tydeligt tegn på, at jeg faktisk var klar til at blive gravid. Der nåede alligevel at gå et helt år, før jeg blev gravid."

"Vi var lige begyndt i fertilitetsbehandling og havde indstillet os på, at det måske kunne tage lang tid at få et barn. Men så var vi så heldige, at det lykkedes os at blive gravide naturligt. Jeg tænkte næsten, at det var for godt til at være sandt. Vi fortalte det hurtigt til vores familie, og det var så rart at se, hvor glade og rørte de blev. Især fordi vi selv havde svært ved at forstå, at det rent faktisk var lykkedes os. Vi fik også en tidlig scanning, og det var fantastisk at se det lille hjerte slå."

LÆS OGSÅ: Sarah-Sofie Boussnina om et særligt gravid-råd: ”Det gør mig hverken tryg eller tilpas, når folk siger det”

Hvordan har din graviditet været?

"Jeg har tendens til at sige, at min graviditet har været superfed, men det er også lidt en løgn. Første trimester var jeg plaget af kvalme, alt lugtede, og jeg kunne ikke holde ud at have nogle tæt på. Folk snakker om morgenkvalme, men for mig varede det hele dagen."

"Jeg kunne slet ikke overskue noget. Jeg plejer at gå meget i teatret, men hvis jeg skulle se en forestilling, ville jeg ikke kunne spise i tre timer, og så ville jeg ikke kunne holde kvalmen nede. Alle sagde, at det ville vende, når jeg kom til andet trimester, men det var først halvvejs i graviditeten, at det blev bedre. Der gik det fra at være kvalme hele dagen til kun at være morgenkvalme."

"Jeg mærkede ikke en følelse af lykke med det samme. Jeg oplevede også at være ked af det, og jeg nåede lige at tænke, om jeg mon havde fået en graviditetsdepression, fordi jeg var så udkørt af måneder med kvalme, og samtidigt følte jeg mig på gyngende grund rent arbejdsmæssigt og identitetsmæssigt."

"Det hjalp meget, da min mave begyndte at vokse, og jeg kunne mærke vores datter derinde. De seneste måneder har været så gode, og jeg glæder mig så meget nu. Dog har jeg lige fået bækkenløsning. Jeg kan ikke gå så langt, men jeg kan godt gå på arbejde. Jeg laver øvelser og skal have noget akupunktur snart. Jeg synes faktisk, at det er svært at sige det højt. Jeg vil gerne vise, at jeg er i stand til at passe mit job, og jeg vil ikke skånes uhensigtsmæssigt."

Line_Kirsten_gravid.jpg

Hvilke tanker gjorde du dig om din karriere i forhold til at få børn? Det virker til, at det har fyldt meget?

"Der gik 10 uger, før jeg sagde det på arbejdet. For det første skulle jeg selv lige lande i det, men det handlede også om, at jeg stod et usikkert sted arbejdsmæssigt og ikke vidste, hvad fremtiden bød på. Selv om jeg havde lyst til at skrige ‘jeg er fucking gravid, det er for sindssygt’."

"Jeg var bange for at slippe min karriere, fordi der har været så meget fart på indtil videre. Det har fyldt hele mit liv, og jeg har elsket det. Jeg er så passioneret omkring mit arbejde, og der opstår hele tiden nye muligheder. Jeg var så bange for, at min karriere skulle stoppe, hvis jeg blev gravid og fik et barn. Det er grænseoverskridende for mig at skulle lægge mit arbejde fra mig, når jeg er så opslugt af det."

"Det har også noget at sige, at det er en ung arbejdsplads, hvor der ikke er så mange, der er forældre. Jeg så heller ikke andre kvindelige værter, som kom tilbage efter endt barsel. Men lige nu er vi tre kvindelige værter, som skal føde og på barsel på samme tid. Det har hjulpet meget, at jeg ikke er alene om det. Det giver en tryghed, når man har nogle af dele sine bekymringer med. Og så har det hjulpet, at jeg har fået en fastere kontrakt, som har givet mig mere sikkerhed og barsel."

LÆS OGSÅ: Maria Jencel er gravid med nr. 2: ”Det var ikke planlagt”

Hvilke tanker har du gjort dig om fødslen?

"Jeg glæder mig helt vildt, og det kan lyde så irriterende helligt. En gang syntes jeg, at det var lidt skræmmende at høre kvinder berette om smerten, og at man kunne flække. Men de seneste par år, og især efter jeg er blevet gravid, er jeg ikke skræmt. Det bliver en stor oplevelse, og jeg er ikke bange for smerten. Jeg skal nok klare det, man kommer jo ud på den anden side."

"Jeg går og hører podcasts om fødselsberetninger for at få et nuanceret billede af, hvad en fødsel er, og jeg glæder mig til at begynde til fødselsforberedelse. Vi skal gå et sted, hvor vi begge to kan være en del af det, for Nicklas har lige så meget brug for at vide de her ting, som jeg har. Han har en vigtig rolle under fødslen, så han vil også lære og selv spørge om de ting, han har brug for."

Hvilke tanker gør du dig om at blive mor til en pige?

"Vi var ret ligeglade med, hvilket køn det blev. Men det virker da dejligt trygt, at det er en pige, fordi jeg selv er en kvinde. Jeg håber, at vi kan blive forbilleder for hinanden og kan lære hinanden nogle gode, vigtige ting og værdier. Jeg vil være opmærksom på, hvordan jeg taler om min krop foran hende. For jeg ønsker, at hun skal have et godt forhold til sin krop."

"Og så har jeg det nok som mange, der ikke er forældre, har det. Jeg håber, at vores liv ikke stopper. Jeg håber, at vi kan tage hende med steder hen, og at vi kan tage ud at rejse med hende. Jeg håber også, at vi har lyst til at få hende passet, og at vi prioriterer vores forhold."

Hvordan gør I med barsel?

"Jeg kunne godt gå på barsel otte uger før termin, men jeg går fra fem en halv uge før. Det er skræmmende ikke at skulle arbejde – især når babyen endnu ikke er her. Jeg tror, at jeg ender med at tage seks til syv måneders barsel, og så er jeg klar til at arbejde igen. Det er i hvert fald sådan, jeg tænker lige nu. Jeg er meget stor fan af at fordele barslen lige, og jeg er ikke sikker på, at et helt års barsel vil være lykken for mig. Jeg synes også, at det er vigtigt, at min kæreste får tid med vores datter, og når jeg ikke længere fuldammer, kan han jo tage sig af hende lige så godt, som jeg kan."

LÆS OGSÅ: Lærke droppede karrieren for at blive fuldtidsmor: ”Jeg gav mig selv lov til at lytte til den insisterende stemme indeni”

Hvilke råd har du fået som gravid og vordende forælder?

"Jeg har fået en del ‘bare-vent’-råd. Det kan være svært for folk at sætte sig ud over, hvordan de selv har haft det, og hvordan de selv har gjort. Det er altid velmenende, men andre ved jo ikke, hvordan jeg har det. Når folk siger, at jeg bare skal tage alt den barsel, jeg kan få, så får det mig til at føle mig forkert, når jeg tænker, at det ikke nødvendigvis er lykken for mig at være på barsel i længere end et halvt år. Det kan lyde som om, at jeg ikke prioriterer mit barn højest, men selvfølgelig gør jeg det. At hun har det godt, er det absolut vigtigste. Men hun har jo også en far, og at han tager over og også får en lang, dejlig barsel og tid med sin datter, gør ikke mig til en dårligere mor."

Læs mange flere gravid-beretninger i Vores Børns nye GRAVID-magasin, som er på gaden nu. Her kan du også møde skuespiller Sarah-Sofie Boussnina, Sara Jin Smidt, som er blevet gravid ved hjælp af en donor, og en masse andre gode historier med tips og tricks til de ni livsomvæltende måneder.

Du kan købe GRAVID i udvalgte butikker eller via dette link.

Forside GRAVID 01 2022.jpg