Majbritt Maria Lundgaard

Foto: Klaus Rudbæk Majbritt Maria Lundgaard vil gerne bringe en ny stemme ind i mor-debatten...

”Det kan godt være, at det bliver noget lort. Men nu er det vores tur til at fucke vores børn op”

Millennial-mødre skal bare tude, mener Majbritt Maria Lundgaard. Og det er en ualmindelig dårlig idé at bede andre mennesker om at holde deres kæft, når de deler deres følelser. Det siger hun i ugens afsnit af ’Skål Søster’.

Tiden er løbet fra, at vi skal tørre øjne og tage os sammen, når småbørnslivet kradser. For ingen skal stå alene med moderskabets skyggesider – og i øvrigt har ingen nogensinde fået det bedre af at blive bedt om at klappe i.

Det mener debattør og forfatter Majbritt Maria Lundgaard, der sammen med psykolog Louise Kjølsen er blandt paneldeltagerne i ugens afsnit af ALT for damernes podcast ’Skål Søster’. Dagens tema er mødre, der "tuder" på Instagram, som Ditte Giese fomulerede det i en klumme på Heartbeats

”Jeg er en af de kvinder, der ”hyler”, og hvor nedladende kan man tale til hinanden i 2022? Kom nu, søstre,” siger Majbritt Maria Lundgaard.

”Vi er i en periode lige nu, hvor det notorisk er en god idé, at vi ikke beder andre mennesker om at holde deres kæft, når de deler deres følelser. Det er derfor, det blower mit mind så meget, når man siger: ”Nå, men den revolution I har gang i derovre, unge mødre, den er ikke værdig. Klap i.” Hvor kommer den berettigelse fra? Og kan I ikke bare blande jer udenom? Kan I ikke tale om noget andet? Vi har det fint herovre."

LÆS OGSÅ: Janni Pedersen om ”millennial”-forældre: Havde jeg talt sådan, tror jeg også, at det var blevet hårdere 

For det handler ikke om, hvorvidt det er hårdt eller ej at være mor. Den del er subjektiv, fastslår debattøren. Men vi skal have lov til at råbe højt, når vi oplever, at ungerne har nedsmeltninger, søvnen er i underskud og alting sejler.

En stemme til mødrene

Egentlig havde hun besluttet sig for, at hun ikke havde overskud til at tage til genmæle, efter sidste uges afsnit af ’Skål Søster’. Her lagde tv-vært Janni Pedersen og influencer Mette Marie Lei Lange sig nemlig i slipstrømmen af den klumme, debattør Ditte Giese gik til kamp med i forrige uge.

Millennial-mødre tuder mere end deres børn, lød det i klummen, der i øvrigt også kunne konkludere, at offentlige tudeture på sociale medier ingen steder hører hjemme. Tv-værten og influenceren var enige.

Men så blev Majbritt Maria Lundgaard vred.

”Jeg er her i dag for at give en stemme til de tusindvis af kvinder, der om nogen har fået trukket bukserne helt ned om anklen af de her klummer.”

”For jeg forstår ikke, at man synes, at det er nødvendigt at blande sig i en gruppe, som man ikke har brug for eller gider at være en del af. Jeg sparker heller ikke døren ind til et møde i lokomotivforeningen og siger, at det her må I fandme ikke. Man kan jo bare lade være med at deltage i det, hvis man ikke synes, at det er interessant.”

LÆS OGSÅ: Kære mødre, stop nu generationskrigen. Det er lige præcis, hvad vi IKKE har brug for 

Nu gør vi det på spelt-måden

Og det er psykolog "Twerk Queen" Louise Kjølsen enig i. Hun er ikke selv mor, men glæder sig over, at der bliver talt højt om de svære ting ved moderskabet. Det kommer nemlig alle kommende mødre til gavn.

”Når noget er svært og fylder og tydeligvis er tabubelagt, så er det essentielt, at man taler om ting og deltager i et fællesskab. Det er en ventil. Og hvis man ikke har det behov, kan man bare lade være med at deltage i det fællesskab. Men jeg tror, at der er mange, der har det behov,” siger hun og tilføjer:

”Det er et enormt stort skridt tilbage at begynde at regulere, at man ikke må snakke om ting, der er svært.”

Og hvad skal man så gøre i stedet? Ja, det har Majbritt Maria Lundgaard et bud på:

”De bedste råd er dem, der bliver efterspurgt. Man må lytte, træde et skridt tilbage og sige, at de, der har de helt små børn nu, bestemmer. Det kan godt være, at det bliver noget lort. Men nu er det vores tur til at fucke vores børn op. Nu gør vi det på spelt-måden.”

Lyt til ugens afsnit af ’Skål Søster’ på Spotify her.

Skål Søster er ugebladet ALT for damernes "fredagsbar" på lyd, hvor et skiftende panel af kendte kvinder ser tilbage på den pågældende uge - gennem kvindeøjne.

Hvilke emner har vi været optaget af? Hvilke kvindekampe har vi kæmpet? Og er vi blevet klogere?

Find alle afsnit HER.

Podcast Skål Søster logo.jpg

Om ugens panel

  • Majbritt Maria Lundgaard er Radio/tv/podcastvært og forfatter.
    Hun er 33 år og mor til Elle.
  • Louise Kjølsen (også kendt som Twerk Queen) er psykolog, danser og debattør.
    Hun er 34 år og udgav i 2017, sammen med Ekaterina Andersen og Nikita Klæstrup, bogen Ludermanifestet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Podcast, Sociale medier, Samfund og Mor

610x200_woordy_knap2.jpeg