Margrethe Vestager børn

Foto: Caroline Abildtrup Bagger Det er uretfærdigt at dømme andres moderskab, for man ved ingenting, mener Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager om at blive kaldt ’ravnemor’: ”Det har jeg tænkt meget over”

Man kan være mor på mange forskellige måder. Sådan lyder budskabet fra Margrethe Vestager i ugens ALT for damerne. Her tager den danske toppolitiker og mor til tre afstand fra den kritik, hun selv har mødt. Herunder da en dansk journalist skrev, at han ”troede, hun var død” – fordi hun havde været på barsel.

Som politiker ved man, at det er en del af jobbet at blive set udefra, at blive bedømt og dømt, men det betyder ikke, at det ikke også somme tider kan være svært for mennesket bag.

Det gælder også for Margrethe Vestager, som i ugens ALT for damerne deler, hvordan det er, når kritikken har været mere personlig, og hun f.eks. er blevet kaldt ”en ravnemor”.

For den slags kritik møder den garvede toppolitiker og mor til tre døtre også.

”Det har da ramt mig, men jeg kan ikke leve med det, hvis det får lov til at ramme mig,” siger Margrethe Vestager, der i dag er konkurrencekommissær i EU og ledende næstformand i Europa-Kommissionen.

Hvad gør du, hvis det rent faktisk alligevel rammer dig?  

”Ja…” Hun holder en lille pause.

”Jeg tror, at årene har lært mig at flytte mig fra det.”

Men ravnemor rammer vel ekstra hårdt, fordi det siger noget om den måde, man er mor på?

”Det har jeg tænkt meget over. Og det er virkelig uretfærdigt at dømme andre på deres moderskab, for man ved jo ingenting. Og det andet er, at jeg ikke rigtig ved, hvor den målestok er kommet fra, som vi bruger til at måle moderskabet med. Min mor levede et andet liv, end jeg gør, men min mormor levede også et andet liv, end min mor gjorde. Der er levet så mange forskellige kvindeliv bare gennem de sidste tre generationer, så forestillingen om, hvordan man skal være den gode mor, er i mine øjne nærmest fiktion,” siger Margrethe Vestager til ALT for damerne.

”Man kan være mor på så mange forskellige måder, og de fleste af os er vel i sådan et midterfelt, hvor man synes, at det lykkes nogle dage, og så er der andre dage, hvor man tænker, hvad gjorde du lige der? Og så lykkes det ikke. Jeg tror ikke, det er ret mange af os givet at være, som vi gerne vil være, alle ugens dage hele året rundt,” fortsætter hun.

Kritik efter barselsorlov

Margrethe Vestagers tre døtre er alle i dag voksne. Men da de var små, mødte hun offentlig kritik fra forskellige fronter, fortæller hun også i interviewet med ALT for damerne.

Er der en gang eller to, hvor du har været virkelig ked af kritik?

”Ja, det er der faktisk. Da jeg kom tilbage fra barselsorlov med Ella, min yngste, var mit parti i oppositionen, og Hans Engell (tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet og i dag politisk kommentator på TV 2 News og Ekstra Bladet, red.) skrev en kommentar, der lød: ”Nå, der har vi Vestager tilbage, jeg troede, hun var død”. Jeg ved egentlig ikke, når jeg nu tænker over det, om jeg blev ked af det, eller om jeg i virkeligheden allermest blev virkelig, virkelig pissed! Over at man ikke kan trække stikket i seks måneder og have barselsorlov, hvis det er det, man gerne vil, uden at få at vide, at så kunne man lige så godt være død. Det er så frækt sagt. Og det demonstrerer en holdning om, at den, der ikke er på hele tiden, findes ikke. Og der må jeg bare sige, at jeg tror, at det er helt afgørende, hvis man vil have ordentlige beslutningstagere, at man har en forventning om, at de har et liv ved siden af. Det behøver ikke være børn og familie, det kan være alt muligt andet, det vigtige er, at der ER noget i beslutningstagernes liv udover at sidde og skælde ud på de sociale medier eller præsentere egne fremragende idéer.”

Sagde du noget til Hans Engell?

”Nej, aldrig.”

Hvorfor?

”Det gad jeg overhovedet ikke beskæftige mig med.”

Læs det fulde interview med Margrethe Vestager i ugens ALT for damerne i serien ”Den anden sandhed”, hvor ugebladet undersøger de historier, vi går og fortæller os selv og hinanden indtil den dag, vi opdager, at sandheden er en anden…

ALT for damerne er i butikkerne fra TORSDAG 17. FEBRUAR

Om Margrethe Vestager

  • Konkurrencekommissær i EU og ledende næstformand i Europa-Kommissionen.
  • Politisk leder for Radikale Venstre 2007-2014 samt økonomi- og indenrigsminister og vicestatsminister 2011-2014.
  • Uddannet cand.polit. i 1993.
  • Gift med adjunkt Thomas Jensen og mor til tre voksne døtre.

Margrethe Vestager døtre Maria  og Rebecca og Ella.jpgMargrethe Vestager med sine tre døtre, Maria, Rebecca og Ella, til en biografpremiere tilbage i 2011. (Foto: Bo Nymann/Her & Nu)

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Politik, Samfund, Kendte og Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg