Merete Pryds Helle

Foto: Thomas A. Merete Pryds Helle elskede at læse højt for sine børn, da de var små. Det giver nemlig nærhed og fællesskab, mener hun.

Merete Pryds Helle: Disse 6 bøger skal du læse med dine børn

Siden den prisvindende forfatter Merete Pryds Helle læste Agatha Christie som syvårig, har litteraturen åbnet for en verden, hun ikke kunne være foruden, og som hun senere har elsket at dele med sine børn gennem højtlæsning. I forbindelse med udgivelsen af sin seneste børnebog, giver hun her inspiration til, hvilke litterære oplevelser du kan dele med dine børn.

Hvor meget har bøger betydet i din opvækst?

"Rigtig meget. Det var mit trygge, gode univers. Min far læste højt for mig, og jeg lærte at læse tidligt. Jeg læste Det lille hus på prærien-serien, De 5-bøgerne, alt af Kipling og naturligvis Astrid Lindgren – og alt af Agatha Christie."

Hvilke litterære minder står klarest for dig?

"Da jeg var syv år, lå jeg syg med feber i mine forældres seng. Jeg kedede mig og tog en bog fra min fars natbord, Agatha Christies De 7 Urskiver. Jeg begyndte at læse, langsomt og søgende efter ordene, og da min far kom hjem fra arbejde, havde jeg læst hele bogen i min feberrus. En anden gang var vi på ferie på et feriecenter på Sicilien, mine forældre ville danse til et orkester, og jeg kedede mig gevaldigt og listede mig tilbage til værelset og forsvandt ind i Brødrene Løvehjerte. Min far troede, jeg var blevet kidnappet af mafiaen, og da han fandt mig på værelset med en bog, fik jeg en syngende lussing."

LÆS OGSÅ: Derfor skal du gemme energi til puttesituationen- også med dit store barn

Hvordan har de minder spillet ind i dit arbejde som forfatter?

"Jeg tror, at bøgerne og personerne i bøgerne blev mine venner. Jeg havde det svært i skolen og derhjemme og følte mig ensom, men i bøgernes verden kunne jeg leve og være mig, selv om jeg var sammen med en masse personer. Så jeg er meget lykkelig i det fiktive rum og holder af at skabe både personer og hunde, som andre kan have som fiktive venner."

Hvordan er det at skrive til børn frem for voksne?

"Jeg har faktisk skrevet litteratur for børn i mange år, det har løbet ved siden af mit voksenforfatterskab. Jeg udgav Prinsessen der blev glemt i 1994, og siden tre andre børnebøger, to ungdomsbøger og to appbørnebøger. Så jeg føler det ikke som et skift, men som en måde at skrive på, jeg har stor glæde af ved siden af de omfangsrige romaner."

Hvad har inspireret dig til at skrive i børnehøjde?

"Jeg elsker børn; både andres og mine egne. Deres måde at sanse verden på, deres evne til at fordybe sig i ord og fortællinger. Det er altid inspirerende at være sammen med børn, at lytte til dem og snakke med dem. Så børnebøgerne kommer fra børnene selv, synes jeg, og jeg føler det som et stort privilegium at vide, at nogen sidder derhjemme med deres børn og læser højt for dem, af noget jeg har skrevet."

LÆS OGSÅ: 5 tips til at støtte dit skolebarns voksende selvstændighed

Hvordan har du brugt litteraturen ift. dine egne børn?

"Jeg elskede at læse højt for mine børn, da de var små. Jeg lavede stemmer til alle personerne og gik virkelig op i det. Vi læste rigtig mange bøger; som i dag står på loftet og håber, der en dag kommer børnebørn, jeg kan læse for igen. Når jeg skriver i dag, skriver jeg lige så meget til den voksne, der skal læse op; og håber, at de også synes, at det er sjovt for eksempel i Donna finder julen at skulle sige 'Attjuuuhhh' rigtig mange gange. Det ville jeg selv gøre et stort nummer ud af."

Hvad har det givet jer som familie, men også dine børn som individer?

"Jeg synes, at højtlæsningen giver nærhed og fællesskab, fordi man er tæt sammen og deler oplevelser. Min søn var præcis i Harry Potter-alderen, da bøgerne udkom i sin tid, og havde ikke tålmodighed til at få dem læst højt, det var de alt for spændende til. Så købte vi to ens bøger og lå ved siden af hinanden og læste og snakkede om, hvad der skete. Det var virkelig hyggeligt. Han beskæftiger sig med litteratur i dag, det gør min datter ikke, men de er begge mennesker, som holder af at bruge sproget."

LÆS OGSÅ: Farvel til lortebleer og babygråd: Her er 7 udfordringer, når dine børn bliver større

Hvad er dit bedste råd til forældre, der gerne vil læse mere for deres børn?

"Jeg ville gøre det til en vane at have højtlæsning, når børnene er lagt og skærmene alligevel skal lægges væk. Så sæt dig ved sengen, og læs for dem. Det behøver ikke at være så lang tid, ti minutter eller et kvarter er fint. Og hvis du giver den gas med oplæsningen og selv har en fest, så er det en stund, der kan give nærvær og overskud, også hvis du er stresset."

Merete Pryds Helle

(f. 1965) skriver både til store og små, men er blandt andet forfatteren bag de an melderroste litterære bestsellere Folkets skønhed og Vi kunne alt. Har vundet De Gyldne Laurbær og Politikens Litteraturpris og senest er hun nomineret til Nordisk Råds Børnebogspris. Hun er lige nu aktuel med børnebogen Donna finder julen med de fineste illustrationer af Charlotte Pardi.

3 klassiske bøger til børn

Mismeddeblaaøjne.jpeg.jpg

Mis med de blå øjne (4-6 år)

Er rørende og så fint og enkelt tegnet. Og så handler den om det evige emne, om at stå ved den man er, selv om man er anderledes end de andre.

Mis med de blå øjne, Egon Mathiesen, Gyldendal, 135 kr.

SylviaPlath.jpg

Pyt-med-det-tøjet (4-6 år)

En vidunderlig højtlæsningsbog med mange gentagelser om Max, der brændende ønsker sig et sæt fint tøj, men er den yngste i en lang række af brødre. Et stykke fint stof ankommer, og der klippes og klippes til alle de andre drenge, indtil Max får sit sæt tøj. Den er varm og sjov og virkelig vidunderlig at læse højt.

Pyt-med-det-tøjet, Sylvia Plath, Gyldendal, kan lånes på biblioteket.

muldvarpen.jpg

Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved (2-4 år)

Børn elsker, når man snakker om lort, og det er en af de bøger, hvor man virkelig kan give alle dyrene forskellig stemme. Den er munter og sjov.

Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved, Werner Holzwarth, Høst & Søn, 100 kr.

 

3 nye bøger til børn

 

ud-af-det-blaa.jpg

Ud af det blå (4-5 år)

Jeg har skrevet en bog til de lidt større børn, der blev nomineret til Nordisk Råds børnebogslitteraturpris i 2020. Samme år blev Rebecca Bach-Lauritsen & Anna Margrethe Kjærgaards Ud af det blå nomineret. Så jeg læste den, selv om jeg ikke selv har børn i den alder omkring mig, og synes den er så fin og poetisk med bjørnen, der jo pludselig kan dukke op i alle vores liv.

Ud af det blå, Rebecca Bach-Lauritsen og Anna Margrethe Kjærgaard, Jensen & Dalgaard I/S, 300 kr.

sapiens-menneskehedens-foedsel.jpg

Sapiens: Menneskehedens fødsel (9-10 år)

Min papdatter Nelly fik sidste jul som tiårig 'Sapiens', Yuval Noah Hararis børneudgave af hans bog om menneskets historie. Hun var meget optaget af den og fortalte om alt muligt, hun havde lært, som vi heller ikke vidste.

Sapiens: Menneskehedens fødsel, Yuval Noah Harai, Lindhart og Ringhof, 300 kr.

SebastianKlein.jpg

Verdens 100 vildeste dyr (Fra 6 år)

En bog der tiltaler enhver naturnørd, og hvem vil ikke gerne støtte den side hos ens børn.

Verdens 100 vildeste dyr af Sebastian Klein, Carlsen, 250 kr. 

 

3 must-reads til forældre

 

MertaMüller.jpg

Alt hvad jeg ejer, bærer jeg hos mig 

Når du er småbørnsforælder, har du som regel kun lidt læsetid. Så hvis du vil have en stor litterær oplevelse, som godt kan tåle at blive læst i mindre bidder, vil jeg anbefale Alt hvad jeg ejer, bærer jeg hos mig. Det er en stærk fortælling om en ung mands ophold i en ukrainsk fangelejr, hvor sproget er så særligt, at det er en stor oplevelse blot at læse en halv side.

Alt hvad jeg ejer, bærer jeg hos mig, Herta Müller, Gyldendal, 260 kr.

svampenes-forunderlige-liv.jpg

Svampenes forunderlige liv

Det er så spændende at lære om den enorme og forunderlige verden, svampene er omkring os og på os. Du bliver klogere og ser både på naturen og dit barns hud på en ny måde.

Svampenes forunderlige liv, Merlin Sheldrake, Gyldendal, 270 kr.

Thegoldenthread.jpg

The Golden Thread 

Min definition af en pageturner er måske ikke alles, men den bog, jeg har været mest optaget af det seneste år, er Kassia St. Clairs The Golden Thread – om tråden og stoffernes historie. Spændende kulturhistorie, der vender op og ned på, hvordan vi ser fortidens udvikling.

The Golden Thread, Kassia St. Clair, Liveright Publishing Corporation Division, 145 kr.

Donna Finder Julen

Merete Pryds Helle er aktuel med børnebogen, Donna finder julen.Donnaredderjulen.jpgHundehvalpen Donna er faldet godt til hos pigen Lillian Betty og hendes mange søskende. Men julemorgen vågner familien snotforkølede. Hvem skal nu hente juletræ og købe ind? Finde julegaver og lave julemad? Donna og Lillan Betty må i gang med at finde julen. Donna finder julen, Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi, Carlsen, 130 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse og Familieliv

610x200_woordy_knap2.jpeg