Mette Østergaard om børn og karriere

Foto: Petra Kleis 37-årige Mette Østergaard er mor til to børn - og ny chefredaktør på Berlingske.

Mette Østergaard om børn og karriere

Mette Østergaard: “Jeg nægter at æde præmissen om, at du ikke kan have en karriere og være en god mor”

Mette Østergaard, 37, er ny chefredaktør på Berlingske og startede jobbet med syv måneders barsel. Kort forinden blev hun skilt fra sin mand og kunne pludselig skrive singlemor til to små børn på lynkarriere-CV’et. Men hvordan håndterer man lige alt det på én gang? Du kan møde hende i denne måneds Eurowoman.

Kan man køre karriere med en arbejdsuge på langt over 37 timer og stadig være en god og nærværende mor?

Selvfølgelig kan man det, siger Mette Østergaard, der er ny chefredaktør på Berlingske, i denne måneds Eurowoman.

Som singlemor til to små børn og en arbejdsuge, der er længere end de flestes, er hun træt af den speltbollemor-mentalitet, der hersker i visse kredse, hvor der er klare holdninger til, hvad det vil sige at være en 'god mor'. Her bliver der ofte rynket lidt på næsen, hvis du først henter din søn i børnehaven kl. 17. Eller ikke lige får bagt de der boller, fordi du har en deadline. 

LÆS OGSÅ: Mette Østergaard: "Jeg lever fint med, at jeg oftest først ser min søn efter kl. 17"

Og deadlines har Mette Østergaard masser af.

- Mange spørger, hvorfor jeg gider at arbejde så meget, men jeg føler det ikke som et offer. Jeg ved godt, at jeg bruger flere timer på mit arbejde end de fleste andre, men jeg får enormt meget energi af det. Selvfølgelig kan jeg også blive kørt over af arbejdspres, men de fleste dage dræner det mig ikke. Tværtimod, siger Mette Østergaard i interviewet.

Her forklarer hun, at et arbejdsliv, som hun brænder for, i sidste ende gør hende til en gladere mor.

- Det er vigtigt at være en god rollemodel for sine børn, og jeg ville føle, at jeg gik på kompromis med mig selv, hvis jeg skulle drosle ned eller arbejde med noget, jeg ikke synes, er ligeså sjovt for at få mere tid til ungerne. Er det en livsværdi at give videre til sine børn? At de skal gå på kompromis med sig selv for at passe ind i andres forestillinger om, hvordan en ‘god mor’ skal være? Jeg håber, at de i stedet bliver inspireret til at gøre det, de brænder for, selv om det kræver tid og hårdt arbejde.

Køb abonnement på magasinet Vores Børn her

Kan ikke klare det hele selv

En god mor bør generelt kigge lidt mindre på, hvad andre gør og først og fremmest forventningsafstemme med sig selv, mener Mette Østergaard.

For selvfølgelig kan man ikke nå det hele, medgiver hun. Derfor får hun både hjælp til rengøring og børnepasning samt økologiske måltidskasser, supermarkedsindkøb og økologisk babytøj på abonnement leveret direkte til hoveddøren. 

- Når jeg endelig er hjemme, vil jeg hellere være sammen med mine børn. Jeg ved godt, at det er enormt privilegeret, men som Lise Nørgaard engang har sagt, så koster det penge at tjene penge. Og nu hvor jeg har mulighed for det, tager jeg gerne den hjælp, jeg kan få, hvis det giver mere tid og nærvær til min familie og mine venner. Det kan godt være, at der ikke altid er tid nok, men der er kærlighed nok, og der er ingen tvivl om, at mine børn er mit anker, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mette Østergaard: "Jeg tror mere på en stejl læringskurve end på at læse alt op på forhånd"

- Jeg vil gerne gøre op med forestillingen om, at en god mor skal gøre alting selv. Det kan godt være, at du når det hele, men hvis du hænger med tungen ud af halsen og har dårlig samvittighed hele tiden, er det jo ikke sjovt undervejs. Jeg har flere veninder, der er gået på deltid for at få det til at hænge sammen, og det synes jeg er så fint. Men det ville ikke gøre mig glad, og jeg nægter at æde præmissen om, at du ikke kan have en karriere og være en god mor samtidig.

Læs resten af det store interview med Mette Østergaard i denne måneds Eurowoman, der er på gaden torsdag d. 11. januar. Her får du også chefredaktørens tre bedste karriereråd.

Mette Østergaard, 37

  • Født 11. maj 1980 i Aarhus
  • Tiltrådte som chefredaktør på Berlingske 1. januar 2018. Tidligere chefredaktør for TV 2 News og politisk redaktør på Politiken
  • Mor til Lilly Marie (født 2017) og Niels-Viktor (født 2013)
  • Fraskilt og bosat på Frederiksberg i København
Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Familieliv

610x200_woordy_knap2.jpeg