Derfor eeeelsker dit barn sin bamse
SPONSORERET indhold

Derfor eeeelsker dit barn sin bamse

Den er slidt og nusset, og den er med alle vegne. Dit barns bamse er ikke bare legetøj men et tryghedssymbol og en trøster uden lige. Få forklaringen på kærlighedsaffæren mellem barn og bamse.

Af: Ida Bjørg Meldgaard
15. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Laura på to år stikker i et hyl, der kun kan betyde én ting – bamse er væk. Lauras bamse er helt slidt og blød og forlader aldrig Lauras side, når hun skal sove eller trøstes. Og nu er den væk. Panikken breder sig. Mor og far ved godt, at gråden ikke stopper, før bamse er fundet. Hov! Der var den – under sengen. Alle er lettede, og Laura falder til ro.

Næsten alle små børn har et tøjdyr, et stykke legetøj eller en anden genstand, de knytter sig til og slæber med alle vegne. Måske har du selv prøvet at vende om for at hente den glemte yndlingsbamse hos bedsteforældrene. Eller ledt i panik efter dukken, lige som I skulle ud af døren.

Yndlingsbamsen er utrolig vigtig for dit barn. Overgangsobjekter, som de kaldes, er noget trygt, barnet kan holde sig til, når der skal puttes eller beroliges. En trøster, når mor og far ikke er i nærheden, som kan hjælpe barnet til at klare sig på egen hånd. Ind til en dag, hvor det er tid til, at bamse ikke skal slæbes med hele tiden.

For nogle børn skifter det lidt, hvilken bamse, der er yndlingsbamsen. For andre falder kærligheden tidligt på et udvalgt eksemplar, som derefter opnår status af den (næst)højeste form for tryghed. Måske har I selv købt flere søde tøjdyr og lagt ved siden af jeres lille trold.

– Og der er som regel en af dem, der får en universel betydning for barnet, siger børnepsykolog Margrethe Bruun Hansen.

For nogle kan det også være dukken eller nussekluden i form af en stofble eller en gammel natdragt, der bliver yndlingstingen.

Med bamse ud i verden

Tilknytningen til et såkaldt overgangsobjekt er helt normal og hjælper barnet i overgangen fra total afhængighed til selvstændighed. Barnet kan bære rundt på en bamse og føle sig tryg, selv om mor ikke er lige ved hånden. Bamse leverer på den måde en tryghedsfølelse, samtidig med at barnet får selvtillid til at udforske verden.Bamse er god i flere situationer. F.eks.når der er sagt godnat. I stedet for at putte hos mor, putter den lille med bamse.– At lægge sig til at sove kan være en angstfyldt situation, hvor dit barn skal slippe hverdagen og den vågne tilstand. Her får bamsen status af noget trygt, som repræsenterer mor, far og hjemmet, siger Margrethe Bruun Hansen og fortsætter:– Og det er netop, når barnet sover med bamsen, at tilknytningen skabes. Ofte får den en nærmest levende tilstand, hvor barnet kysser og taler med den.Netop fordi bamse repræsenterer noget genkendeligt og hjemligt, kan den også fungere som en trøster uden for hjemmet. For eksempel ved indkøring i vuggestuen. Bamse kan også være god at have med, når dit barn skal puttes ude.– Barnet vælger ofte selv, hvad der skal med. Men det vigtigste er, at det repræsenterer hjemmet – et sted, man holder af – og denne genstand kan fungere som en overgang fra hjemmet til for eksempel vuggestuen, siger Margrethe Bruun Hansen.Det handler med andre ord om separationsangst, som kan dulmes ved hjælp af bamse. Det er ikke skadeligt for dit barns udvikling på nogen måde. Det er kun skønt for den lille trold at have noget med sig, som giver tryghed, når mor og far ikke er i nærheden, eller som kan trøste, når han falder og slår sig.Vær glad for, at dit barn på den måde kan trøste sig selv og udvikle sig hen mod et mere selvstændigt individ. Bamse hjælper dit barn med at klare verden på egen hånd.– Selv om disse ting ikke kan erstatte et menneske, giver de barnet en reel tryghedsfølelse, og du skal være klar over, at der ligger nogle dybe følelser i sådan en bamse, siger Margrethe Bruun Hansen.

Farvel til bamse

Du skal ikke være bekymret for, at du har et meget usikkert barn, hvis bamse skal med alle vegne. Det er kun en periode.
– Du vil opleve det meget smukke, at efterhånden som barnet bliver mere trygt, glemmer det bamsen, siger Margrethe Bruun Hansen.

Men der kommer et tidspunkt, hvor du skal hjælpe barnet med at klare sig uden bamse det meste af tiden. Ellers bliver barnet bundet af hele tiden at have bamse i hånden, når der skal leges. I vuggestuen kan I efterhånden aftale, at bamse sover i garderoben. Så kan den hentes frem til trøst.

– Pludselig bliver den måske efterladt i sandkassen, og barnet leger på egen hånd. Så kan den tages lidt væk, siger Margrethe Bruun Hansen og sætter samtidig en tidsramme for projektet:

– To til tre måneder. Længere skal barnet ikke rende rundt med bamsen i vuggestuen. Så er det kun i nødstilfælde.

I skal dog ikke smide bamse ud. Ved indkøring i børnehaven, eller hvis barnet kommer på hospitalet, kan bamse tages frem igen. Det vigtige er, at barnet godt kan undvære den efterhånden, og at det kun er i særlige tilfælde, behovet er der.

– Tryghed er jo, at barnet også kan slippe bamsen igen, siger Margrethe Bruun Hansen, og du skal se det som et sundhedstegn, når det kan klare sig uden bamse.

– Når barnet kan det, har det sagt: Nu er jeg tryg ved at være der, hvor jeg er, og jeg kan gå på tur uden at have bamse med. Så er de sidste bånd til hjemmet kappet.