Cykle
SPONSORERET indhold

Klumme: Mine 7 bedste råd, når dit barn skal cykle i skole selv

Blogger Sophie Hjertholms datter Isabella er MEGET stolt over at cykle til skole selv - hun får bevæget sig, får selvtillid og lærer at have et ansvar.

Af:: Sophie Hjertholm Foto: Privat
25. sep. 2015 | Børn | Vores Børn

At cykle i skole er noget, vi egentlig aldrig troede, at Isabella ville få lov til i en alder af kun 6 år. Vi er nogle værre hønemødre, og da Isabella var yngre, var jeg sikker på, at hun ville være mindst 10 år, inden hun fik lov at cykle alene til skole. Man har et standpunkt, til man tager et nyt, og således tog Isabella hul på skoleåret i første klasse, med at cykle alene til sin skole - helt uden mor og mor!

Det har taget os lang tid at blive klar, selvom vi nok har en af Danmarks sikreste skoleveje. Vi bor i et lukket vænge, og Isabella skal bare cykle ned for enden af vænget, så kommer stien til skolen. Det tager ca. 5 minutter at gå til skolen og 2-3 minutter at cykle dertil i Isabella-tempo.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at cykle

Vi har trænet trafik med Isabella, lige siden hun kunne gå. Lært hende at se sig for, lært hende om farer i trafikken og lært hende at cykle på vejen, fra hun var ca. 3 år (kun de små vænger, selvfølgelig ikke de store veje). Isabella har altid været meget trafiksikker og super god til at se sig for. Hun er endda obs på, om lillebror følger reglerne, når vi er ude.

Han er til gengæld lidt for vovet i trafikken, så jeg tvivler på, at han får lov at cykle selv, når han går i første klasse. Vi cykler med Nicolaj til børnehave så ofte, vi kan komme til det, og hans trafiksikkerhed bliver bedre og bedre for hver gang. Vi har cyklet med Isabella til skole rigtig mange gange, og slap hende først løs, når hun havde helt styr på det.

LÆS OGSÅ: Se, jeg cykler selv

Isabella skal passere tre sideveje i et område, hvor man må køre max 35 km/t. Hun har lært at sætte farten ned før sidevejene og orientere sig.

Isabella fik i slutningen af børnehaveklassen lov til at gå hjem et par få gange, så hun kunne afprøve ruten og kun koncentrere sig om vejen og trafikken. Hun fik kun lov hjem fra skole, for så vidste vi, at hun havde fri kl. 14, og derfor skulle være hjemme ca. 10 minutter senere. Hun havde nemlig ikke nogen mobil, men det har hun nu, da vi vil have, hun ringer, når hun er kommet frem til skolen, så vi ikke skal gå i uvished hele dagen, om hun er nået frem. Hun fik derfor en ny Iphone 5C lige inden skolestart, så hun kan ringe til os. Valget faldt på en iPhone, fordi hun kender systemet i dem, og det fungerer fantastisk.

Vores 8 bedste råd til at gøre barnet trafiksikker

  1. Lær barnet at se sig grundigt for, inden det krydser en vej, allerede fra det er helt lille.
  2. Når barnet begynder at cykle, så lad det cykle på fortovet, indtil det er helt trafiksikkert, og begynd herefter at træne med at cykle på vejen, når barnet er trygt ved cyklen (kun på små, lukkede veje med meget lidt trafik).
  3. Cykl så ofte som muligt med barnet – f.eks. til børnehave eller over til kammerater.
  4. Før barnet cykler til skole, så skal ruten til skolen trænes mange gange. Fortæl barnet, hvad det skal være opmærksom på, hvilke farer der er på vejen, og hvordan man skal gebærde sig i trafikken.
  5. Lær dit barn altid at cykle i højre side af cykelstien, så andre cyklister kan komme forbi, og fortæl, at det ikke må lave pludselige sving over i venstre side, da det kan kollidere med andre cyklister.
  6. Lær barnet at bruge ringeklokken, når det vil overhale eller cykler forbi en fodgænger.
  7. Husk cykelhjelmen – det er absolut hul i hovedet ikke at bruge hjelm!
  8. Vær selv et rigtig godt eksempel – også selvom du har travlt.

Isabella er MEGET stolt over at cykle til skole selv, hun får bevæget sig, får selvtillid og lærer at have et ansvar. Hun fik lov på det helt rigtige tidspunkt for netop Isabella, men det er meget individuelt fra barn til barn. Hvis Isabella ikke boede på et lukket vænge og havde den sikre skolevej, ville vi stadig cykle med hende.

Læs mere på Regnebuemor.dk

LÆS OGSÅ: Stor guide til transport: Klapvogne, ladcykler, løbecykler …

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at svømme

LÆS OGSÅ: Test: Er dit barn skoleparat?