Mors dreng
SPONSORERET indhold

Mødre gør drenge dovne

Kvinder har en tendens til at servicere deres sønner mere end deres døtre, og det kan give bagslag.

Af:: Tina K. Stampe, voresbørnjunior.dk, 23. februar 2010 Foto: Colourbox
18. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Har du giftet dig med en mand, som ikke kan finde ud af at vaske sit eget tøj, lave mad eller gøre rent? I så fald skal du passe rigtigt meget på, at din søn ikke ender med at blive lige så ubehjælpsom.

“Det er et mysterium for mig, hvorfor mødre opdrager sønner, som de nødig vil se deres døtre bliver gift med,” lyder det fra familieterapeut Jesper Juul.

Han påpeger, at der er undersøgelser, der viser, at mødre reagerer med omsorg hurtigere over for drenge end over for piger. Drengene får langt længere snor end pigerne og bliver ikke bedt om at gøre så mange ting selv. Men på den måde risikerer man at drukne drengene i omsorg, hvilket kan være med til at gøre sønnerne dovne og i værste fald udvikle dem til såkaldte BØVere.

BØV, et begreb der kom til verden i 2007, er en forkortelse for ‘børnevoksen’. Det er en voksen mand, der stadig opfører sig som en dreng og aldrig er kommet sig over ungdommen. En mand der ikke tager ansvar for sig selv og synes det er meget sjovere at lege med sit digital kamera eller spille computerspil end at vaske tøj eller lave mad. Han er oftest over 40 og har selv børn.

“Hvis man har giftet sig med en BØVer, så er man nødt til at overlade ansvaret, for at sønnen ikke bliver sådan, til faren. For han bliver alligevel ligesom sin far,” forklarer Jesper Juul og påpeger, at børn lærer af forældrenes adfærd og ikke af det de siger. Derfor må både fædre og sønner i gang selv.

“Man skal sætte ind tidligt og lade være med at servicere sine børn. Man skal gå ud fra, at de gerne vil selv, for det vil de gerne. I princippet skal man aldrig gøre noget for nogen, som de kan gøre selv. Og hvis man alligevel vælger at gøre det, så skal det være af lyst og ikke af pligt,” lyder det fra familieterapeuten, som samtidig understreger, at der er forskel på pligter og på at kunne tage vare på sig selv.

“Det er vigtigt at adskille pligter fra det at tage ansvar for sig selv. Børn skal først lære at tage ansvar for sig selv, først derefter kan de begynde at bidrage til fællesskabet i form af diverse pligter.”

“Når jeg holder foredrag, så viser jeg en planche med en liste over, hvad jeg mener, børn på 14 år selv skal være i stand til at kunne. Så kan jeg høre mødrene sukke og sige ‘det kan man da ikke’, mens børnene egentlig synes det er ok,” siger Jesper Juul, der faktisk mener, at børn allerede fra 12 år skal være i stand til at tage vare på sig selv.

“Men hvis jeg skriver 12 år på planchen, så går mødrene helt i chok.”

LÆS OGSÅ: Drenge er jo drenge

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Skal piger og drenge behandles ens?

LÆS OGSÅ: 5 ting som især mødre til drenge forstår