Motorik: Vend bunden i vejret på baby
SPONSORERET indhold

Motorik: Vend bunden i vejret på baby

Din babys krop skal bruges helt fra den spæde start for at styrke alle sanserne. Hvis du laver nogle få enkle øvelser med baby, har din trold et godt udgangspunkt for at lære at kravle, gå, hoppe og gynge.

Af:: Karen Greve, Vores Børn, juni 2010
06. jul. 2010 | Børn | Vores Børn

Tør du vende bunden i vejret på din baby, eller er du bange for, at hun bliver svimmel? Den bekymring kan du lægge fra dig, for det gør baby netop ikke, hvis du træner hendes labyrintsans jævnligt. Labyrintsansen er en af tre sanser, der sørger for kroppens balance. Den stimuleres ved at rulle, gynge, trille og stå på hovedet.

“Når baby ligger på puslebordet, skal hun vendes rundt på maven og en gang med hovedet nedad. Det skal være almindelig rutine mindst én gang om dagen,” siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen.

LÆS OGSÅ: Styrk babys sanser med tumlelege

Er du lidt nervøs, kan din sundhedsplejerske vise dig, hvordan du tumler baby. For selvfølgelig skal du passe godt på hendes hoved, så længe nakkemusklerne ikke er stærke, men:

“Baby har altså stået på hovedet inde i maven og kender fornemmelsen, så det er mere mor, som er uvant med situationen,” siger Anne Brodersen.

Rør ved mig

Det kan være en idé at lave de gymnastiske øvelser om morgenen og så røre beroligende ved baby, når det er tid til aftenble. Foruden labyrintsansen skal dit barns følesans nemlig også stimuleres.“Følesansen lever af berøring hud mod hud. Tag tøjet af dit barn, og rør ved hende. Det behøver ikke være massage, men nus hende, det har betydning for hendes tilknytning til andre mennesker,” siger Anne Brodersen.I det hele taget skal du ikke være nervøs for at tage tøjet af baby. Dit barn får nye føleimpulser til hjernen, hvis du skiftevis lader hende mærke et glat gulv, et nopret håndklæde og et blødt tæppe under den bare mave.

Om på maven

Apropos mave, så er det sikkert et velkendt tema for dig, at baby helst skal om på maven hver dag. Dels for at træne ryg og nakkemuskler, dels for ikke at få fladt baghoved. Rigtig mange børn protesterer højlydt over øvelsen, men du kan hjælpe dit barn ved at lave en kort sanseopvarmning:LÆS OGSÅ: Følg din babys tigerspring“Tag tøjet af baby, og varm sanserne med lidt massage og ved at gynge lidt, og læg så dit barn på maven. Så kan hun løfte hovedet,” siger Anne Brodersen.

Baby skal selv

Den tredje motoriksans, kinæstesisansen, stimuleres gennem alle de bevægelser, dit barn selv udfører. Så det er skidt, hvis hun mest ligger fladt på ryggen med en behagelig pude under hovedet og masser af underholdning ti centimeter fra næsen. Det giver hende ikke impulser til at rulle eller opdage spændende sager i andre retninger.

“Lad være med at foregribe dit barns motoriske udvikling – barnet skal selv på arbejde og ikke stables op med puder. Hun skal hellere lære at kravle først, så kan hun bagefter sidde sikkert uden at tippe baglæns eller forover,” siger Anne Brodersen.

Hvis dit barn lægger an til at rulle, må du dog gerne med en hjælpende finger vise hende bevægelsen rundt, så hun kender målet, men hendes krop skal selv finde mellemregningerne.

LÆS OGSÅ: 10 måder at underholde baby på

Når dit barn så kan kravle, skal du lukke døren op. Måske ikke lige ud til Østerbrogade, men til haven eller gården – eller til en tur i parken eller skoven. Dit kravlebarn skal mærke forskellige underlag under sig og have erfaringer med bump, bakker og smat. Det dur ikke med fine fornemmelser. Heldigvis er det også godt for motorikken at plaske med vand i badekarret bagefter.