Daisy Løvendahl om nærvær i parforhold
SPONSORERET indhold

10 veje til mere nærvær i parforholdet

Hvordan skaber du nærvær med din kæreste midt i hverdagens travlhed? Få personlig rådgiver Daisy Løvendahls bedste bud.

Af: Mette Siemann Simensen Foto: Getty Images
19. jul. 2017 | Børn | Vores Børn

1. Ti stille og kys

Nogle gange drukner al nærvær i ord, så ti stille og kys din kæreste. Slyng armene om halsen på ham i bedste Hollywood-stil midt i parken eller rodet i køkkenet og giv et ordentligt kys. Hvis din kæreste bliver overvældet og ikke helt går med, så lad dig ikke feje af, men giv i stedet en masse små kys på kinder, læber, ører og pande.

Bonus er, at kys udløser gode følelser i kroppen, så det første kys er ofte det, der fører til flere midt imellem børn, hverdag og opvask. Det kan godt være, at børnene undrer sig, siger ‘bvadr’ eller holder sig for øjnene, men det er kun godt, at de ser jeres kærlighed.

2. Giv 20 minutter hver dag

Sluk telefonen, glem arbejdet, lad børnene lege selv eller vent, til de sover – og ræk ud mod din mand. Om I taler, kysser, krammer eller bare sidder sammen i vindueskarmen og kigger ud, er ikke så vigtigt. Det vigtige er, at I giver hinanden 20 minutter. I en travl hverdag med børn er det guld værd at give hinanden tid og mærke jer sammen.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn mere nærvær

3. Tag på date derhjemme

Nogle forbinder dates med tid uden børn, middage i byen og hed sex efter. Men er det svært at finde pasning, kan du supplere de klassiske stævnemøder med en morgendate med kæresten. Stå op 30 minutter, før I plejer. Lav en lækker kop kaffe og sæt jer sammen.

Brug den halve time til at flette fingre, tale om det I har på hjerte, og tjekke ind hos hinanden. Hvis børnene vågner, så giv dem et kram og send dem tilbage i dynerne med lov til at se film eller høre en lydbog, indtil I har drukket kaffen færdig. Hvis de hellere vil være sammen med jer, så tag dem på skødet, giv dem lidt frugt og fortsæt jeres date.

4. Udfør pligter sammen

I stedet for at begynde i hver jeres ende af hjemmet med opvask, vasketøj og lektiehjælp, så prøv at følges ad. Hvis din elskede skal i kælderen, så gå med. Når din mand vasker gulv i køkkenet, så sæt dig på køkkenbordet og fold vasketøjet imens. Skal din mand arbejde ved computeren om aftenen, så slå også din bærbare op og få klaret det, du skal i den digitale verden.

Det gør en stor forskel, om man følges ad, eller om man hele tiden er i gang med hvert sit. Det gælder ikke kun forældre, men også børn. Involver ungerne i rengøringen, selv om det tager dobbelt så lang tid og kræver 10 gange flere klude. Nærvær er ikke kun at have det rart sammen. Det er også at være sammen om det, der skal gøres og skabe en god stemning omkring det.

5. Nærvær på kommando

Børnene leger, der er fred i huset og kaffe på bordet, men du aner ikke, hvordan I skal nå hinanden. Det kan næsten føles nemmere at gå i gang med koge-vasken end at forsøge at få lidt tid sammen, inden børnene kalder, og muligheden er passeret. Men I kan lære at være nærværende på kommando.

I al enkelhed handler nærvær om at være til stede og tilgængelig for det, som er. Næste gang der opstår fem minutter, så gør tre ting. 1) Træk vejret dybt. 2) Kig på din kæreste og send et smil. 3) Sig hej. Så er der etableret kontakt og nærvær. Det fører måske ikke til århundredets kærlighedsfilm, men det sætter scenen for, at I midt i det hele kan nå hinanden.

6. Hav det sjovt sammen

Husk at gøre de ting, I nyder. Er det at drikke et glas vin om aftenen, lytte til popmusik, man burde være for cool til eller at se serier om korrupte politikere på Netflix? Dyrk det, I begge holder af og husk at genvejen til nærvær ganske enkelt er at nyde de ting, man gør sammen.

LÆS OGSÅ: 10 hurtige råd til dit parforhold

7. Send en besked

Trods gode intentioner kan det være svært at se hinanden i øjnene eller finde 20 minutter til hinanden, når man er børnefamilie. Grib ud efter telefonen. Ring sammen i løbet af arbejdsdagen eller send en besked til hinanden. Det behøver ikke være en lang, velformuleret skrivelse, men kan være noget ganske enkelt som ‘Jeg savner dig’, en emoji eller en yndlingssang, der minder om dejlige tider og fælles oplevelser.

8. Tjek ind og ud

‘Hej, hvordan har du det?’. Et godt gammeldags åbent spørgsmål, der kan få din partner til at fortælle lidt om, hvordan det går, er altid en god vej til nærvær. Det er rart at fortælle, hvis man føler, at den anden gerne vil lytte. Det er også skønt at få en fornemmelse af, hvad der sker hos sin partner. Indfør vanen med dagligt at tjekke ind hos hinanden. Husk, at det er i orden at tjekke ud igen og sige ‘Tak for snakken’, eller afslå invitationen til samtale med et ‘Jeg er ikke i humør til at tale lige nu, men jeg vender tilbage senere’.

9. Inviter til middagsselskab

En god middag er blandt andet kendetegnet ved tre ting: flere retter mad, tid til at nyde måltidet og en god stemning, hvor alle kommer til orde. Et middagsselskab kan sagtens forekomme på en hverdag. Få gang i den gode stemning ved at invitere børnene til måltidet, gør jer lidt umage med borddækningen, sæt lækker musik på og hav nogle gode taleemner klar. Tal om film, sjove oplevelser, hvad I har oplevet i dag og giv gerne børnene muligheden for at have tegnesager eller små figurer med ved bordet. Ved et godt middagsselskab er stemningen nemlig vigtigere end bordskikken.

LÆS OGSÅ: Sæt sommerkulør på parforholdet

10. Tag lederskabet i jeres liv

Livet som børnefamilie er noget andet end livet som par. Du kan græde snot over de forgangne tider, eller du kan omfavne jeres liv, som det er nu. Hvis du vælger det sidste, giver det både familien og parforholdet en unik mulighed for at tage lederskab og danne rammerne for det (nærværende) liv, du drømmer om. Hvad er nærvær for dig? Hvad er det for din kæreste? Hvordan skaber du mere af det i jeres liv?

LÆS OGSÅ: 6 sure konflikter i den søde ventetid

LÆS OGSÅ: Måske er det okay at have (meget) lidt sex

LÆS OGSÅ: Er dit underliv klar til sex?