Førstehjælp
SPONSORERET indhold

Kan du redde dit barn?

Enhver forælders værste mareridt er at forestille sig sit barn bevidstløst, blødende eller andet alvorligt. Men faktisk kan det blive værre endnu, nemlig hvis du ikke aner, hvad du skal stille op for at hjælpe dit barn.

Af: Rikke Berg, Vores Børn, Februar 2009
01. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Du er nødt til at vide, hvad du skal gøre, hvis dit barn kommer rigtig slemt til skade. Læge og førstehjælpsinstruktør Henrik Torup anbefaler derfor alle forældre at tilegne sig viden om livreddende førstehjælp.

“Det kan være de første minutter, inden ambulancen kommer, der afgør, om dit barn overlever eller ej,” advarer han.

Du bør derfor vide, hvordan du afgør, om dit barn er bevidstløst, og om det trækker vejret unormalt, og hvad du i så fald skal gøre. For ved bevidstløshed og svag eller ingen vejrtrækning er dit barn i livsfare uden hurtig og rigtig hjælp.

Førstehjælpens fire hovedpunkter er:

1. Stands ulykken. Det kan være at slukke ilden, standse trafikken eller afbryde strømmen.

2. Yd livreddende førstehjælp. Det vil sige skab frie luftveje, og giv hjertemassage og kunstigt åndedræt.

3. Tilkald hjælp: Ring 112.

4. Giv almindelig førstehjælp. Det vil sige standse og forbinde mindre blødninger, støtte brud, pakke barnet ind, berolige det og så videre.

Har du kursus i førstehjælp?
Det afhænger af, hvad der er sket med dit barn, hvilken livreddende førstehjælp du skal gribe til. Det allerbedste er at tage et kursus i førstehjælp, for så lærer du at vurdere, hvad der skal gøres. Og du lærer, hvordan det skal gøres.
Røde Kors, Falck og Beredskabsstyrelsen tilbyder kurser i førstehjælp, og som supplement kan du læse bogen Førstehjælp til børn og spædbørn, som detaljeret beskriver, hvad du skal gøre trin for trin ved bevidstløshed, hjertestop, kvælning, drukning og i andre alvorlige situationer

Læs også: Førstehjælp til børn og spædbørn
Bogen gennemgår trin for trin grundprincipperne i førstehjælp og viser, hvordan du yder almindelig og livreddende førstehjælp.
Førstehjælp til børn og spædbørn, Henrik Torup, Dansk Røde Kors og Politikens Forlag, 126 s., 149 kr.