Fødsel
SPONSORERET indhold

Nybagt mor: “Nyd tiden på hospitalet”

Sig nej tak til (masser af ) gæster, men yes, please til mad leveret på dørtrinnet. En nybagt mor fortæller om de første dage som familie og videregiver erfaringer og gode fif.

Af: Mette Seimann Simensen, Vores Børn Gravid, juni 2014.
02. sep. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvordan oplevede du de første dage efter fødslen?

Den allerførste tid tilbragte vi på barselshospitalet, og det føltes nærmest som en lille ferie – stille, roligt og nemt. Så kom vi hjem til hverdagen. Pludselig kunne vi ikke bare ringe efter mad, og det overraskede os begge, hvor hårdt det er at være forældre, og hvor meget energi sådan en lille størrelse tager. Pludselig var vi begravet i en sofa. Derfra foregår livet faktisk de første uger.

Hvad var den første udfordring, I stødte på?

Vi blev ramt af usikkerhed, når vores søn græd. Jeg brugte meget energi på at lære ham at kende og finde årsagen til gråden. Var han sulten? Skulle han have skiftet ble? Ville han bare trøstes? Når alt var prøvet af, og han stadig græd, hvad kunne der så være i vejen? Vi endte med at opsøge en kiropraktor. Valde blev født ved akut kejsersnit og fik et vrid i ryggen, så det hjalp med behandlinger hos kiropraktoren.

LÆS OGSÅ: Nyfødt: Første døgn hjemme med Theodor

Hvad var det mest overraskende ved at blive mor?

At følelserne fuldstændig kunne overvælde mig. Jeg græd hele tiden, enten af lykke, udmattelse eller bekymring. Jeg er også blevet ramt af en helt særlig beskyttertrang, efter at jeg er blevet mor. Hvis Valde græder, når han er hos andre end mig, og jeg kan fornemme, at han bliver utryg, er jeg med det samme over ham og tager ham tilbage. Det er her, han skal være, når han er ked af det. Sådan var det fra day one.

Hvad var det sværeste i de første dage?

Den uvidenhed, vi havde omkring det at være forældre. Vi fik bare stukket et barn i armene og værs’go! Jeg havde så meget at lære. Om mig selv i rollen som mor, men jeg skulle også lære min søn at kende. Det var rigtig svært. Især gråden. Den var det hårdeste. Særligt når jeg ikke kunne tyde, hvorfor han græd.

Hvad vil du gøre anderledes næste gang?

Jeg havde på forhånd hørt, at vi ikke skulle invitere for mange gæster i begyndelsen, så vi besluttede os for kun at have et sæt gæster om dagen. Men selv det var alt for meget. Vi havde brug for at vænne os til at være en familie.

Hvad vil du råde andre til?

Inden fødslen læste jeg en bog om spædbørn og søvn. Derfor var jeg forberedt på, at fem timers søvn er det samme som at sove igennem, når man er baby. I det hele taget kan jeg anbefale andre kommende forældre at forberede sig ved at søge information og læse bøger om spædbørn.

LÆS OGSÅ: “Afstem forventninger med de nærmeste”

4 fif til kommende forældre

1. Nyd dagene på barselsgangen – det er jeres første familieferie med all inclusive. Det er fantastisk at have tid til hinanden uden at tænke på huslige pligter.2. Sørg for at have rigeligt med mad i fryseren. Du orker ikke at lave noget spiseligt den første tid. Sig ja tak, hvis venner eller familie tilbyder at levere et aftensmåltid. Min veninde kom med mad til to dage, som hun blot afleverede uden at blive og spise med. Det var den bedste barselsgave.3. Lav en liste, hvor du skriver tidspunktet for amning eller flaske op. På den måde kan du følge med i babys spisevaner og måske afkode årsagen til gråd.4. Lad far komme til – på sin egen måde. Ret ikke på ham, men giv ham plads til at finde sin måde at gøre tingene på. Det er lige så svært at blive far som at blive mor. Han har ikke brug for at blive irettesat og usikker.

Tilbage til: Guide: De første dage efter fødslen

Vil du læse mere om graviditet, fødsel og børn? Så bliv abonnent påGRAVIDogVores Børn. Vi har masser af forskellige, gode tilbud.