Sådan viser du dit barn, at du elsker det
SPONSORERET indhold

Sådan viser du dit barn kærlighed uden ord

Der er masser af måder at vise dit barn kærlighed på, uden du behøver at sige sætningen ’jeg elsker dig’. Få eksperternes bedste tips her.

Af:: Camilla Thorsø Lund Foto: Getty Images
03. nov. 2021 | Børn | Vores Børn

Du krammer måske dit barn, kysser hende på panden, når hun sidder der på gulvet og leger så fint, eller siger 'jeg elsker dig' så ofte, at ordene efterhånden føles udvandet. 

Du knuselsker jo dit dejlige barn. Men hvordan viser du, at du elsker ham eller hende, uden at sige det igen og igen eller uden at overøse med kys og kram? 

Vi har bedt to eksperter komme med deres bedste råd til, hvordan du viser dit barn kærlighed uden ord.

Giv din fulde opmærksomhed

Giv dig tid til at lytte, hvis dit barn fortæller en ­historie eller viser en tegning. Vær til stede, og vær ikke hele tiden på vej et nyt sted hen. Det kan være svært, for tit er der meget i hverdagen, som driver os fremad. Om det er at forberede madpakker, tømme opvaskemaskine eller tjekke din telefon, så er der ofte en målstreg, vi skal over, før vi føler, vi kan slappe af og hygge os. Men giv dig tid til at give dit barn din fulde opmærksomhed, når han søger den, så han får en følelse af at blive prioriteret.
Heidi Agerkvist, psykolog

LÆS OGSÅ: 10 tegn på at baby elsker dig

Sig ja til dit barns ideer

Nej, du skal ikke altid sige ja til candyfloss eller slik inden aftensmaden. Men hvis dit barn vil lave et puslespil, tegne en tegning eller bygge med lego sammen, så sig ja. I stedet for at sige, at du liiiige skal nå nogle praktiske ting først, som vi ofte er tilbøjelige til, så hop med på barnets ide, og gem det andet til senere.’
Heidi Agerkvist, psykolog

Brug tid på at sige hej og farvel

Giv et stort knus, og kys dit barn, når I siger hej og farvel til hinanden. Så signalerer du, at nu, hvor I snart skal være væk fra hinanden, skal I lige bruge en lille stund tæt på hinanden, inden I skal videre. Og det samme, når du ser dit barn igen: Mød ham med en krammer eller et kys, og hold det i fem sekunder længere, end du plejer.
Smilla Lynggaard, familierådgiver

Hav tid til øjenkontakt

Se dit barn i øjnene bare halvandet ­sekund længere, end du plejer. På den måde viser du, at du er lige her, og at du har tid og overskud til bare at se på dit barn. Der er meget kærlighed i øjne.
Heidi Agerkvist, psykolog

LÆS OGSÅ: 15 spørgsmål om babys søvn

Kig på dit barn på ­legepladsen

Det er oftest de helt små ting i hver­dagen, der kan gøre den store forskel. Når I er på legepladsen, så sæt dig og kig på, at dit barn leger. De fleste børn vil kigge efter deres forældre på legepladsen, og her er det rigtig værdifuldt, at du møder det blik, dit barn giver dig, så legen på ­legepladsen bliver en fælles oplevelse. Det betyder ikke, at du ikke må tage dig tid til at sende en sms til veninden eller få svaret på en besked på Intra. Du skal måske bare være opmærksom på at nå både en fin stund med dit barn og en lille pause til dig.
Smilla Lynggaard, familierådgiver

Overrask med livretter

Foreslå dit barns livret til aftensmad en tilfældig aften, eller overrask! Vis dit barn, at du har lagt mærke til ham, og at han ikke bare er et barn i en familie, hvor de voksne bestemmer, men at han også får det, som han gerne vil have det indimellem. På den måde viser du, at du godt ved, hvad dit barn bedst kan lide.
Heidi Agerkvist, psykolog

Tal sammen om barnet

Tal med din partner om, hvad du er glad for ved dit barn, mens jeres barn er i gang med en leg ved siden af jer. Det ­lyder måske underligt, men det har en rigtig positiv virkning, at I taler sammen om jeres barn, mens barnet er tæt nok på til at kunne overhøre jeres samtale. Du kan rose jeres barn eller måske ­fortælle om noget, du er stolt over, han gjorde i børnehaven. For nogle børn kan det være svært at tage imod direkte ros, fordi det bliver for overvældende. Men på denne måde kan du give rosen mere indirekte.
Heidi Agerkvist, psykolog

LÆS OGSÅ: Nye roller: Hvad sker der, når mor bliver til mormor?

Små gaver uden anledning

Giv indimellem dit barn små overraskelser i hverdagen, uden at der nødvendigvis er en bestemt anledning til det. Det kan for eksempel være, at du er ude at handle og ser, at der er blyanter med Frost eller Minions på, som du ved, at dit barn vil blive rigtig glad for. Det er en lille ting, hvor du får vist dit barn, at du har tænkt på ham. Det er ikke gavens størrelse, der betyder noget, men derimod følelsen af at have været i sin mors eller fars bevidsthed.
Heidi Agerkvist, psykolog

Brug fem minutter ekstra

Afvig indimellem fra rutinerne, og giv lidt ekstra i de situationer, som du og dit barn går igennem sammen hver eneste dag. Bare brug fem minutter ekstra – uanset om det er at læse en ekstra bog inden sengetid, at du lægger dig op i sengen og putter, indtil dit barn er faldet i søvn, eller at du bliver nogle minutter i institutionen, inden du går. På den måde bliver rutinerne ikke ting, der hele tiden skal krydses af på en liste, men i stedet situationer, I kan dele sammen.
Heidi Agerkvist, psykolog

En lille tegning i madkassen 

Læg en lille tegning ned i madpakken, så dit barn finder den, når det er madpakketid i institutionen. På den måde får dit barn en oplevelse af, at selv om han ikke spiser frokost derhjemme lige nu, tænker mor eller far på mig alligevel. Og det er det, den lille hilsen gør dit barn opmærksom på: Jeg er lige her, og jeg tænker på dig, også selv om vi ikke er sammen.
Smilla Lynggaard, familierådgiver

Hold spontane fridage

Det er noget, dit barn sjældent vil glemme dig for: Den dag, han fik lov at få fri fra vuggestuen, børnehaven eller skolen, fordi I skulle i zoologisk have eller på en lille tur. Særligt, hvis du har mere end ét barn, giver det rigtigt meget i relationen at få noget alenetid sammen med hvert barn. Når der er flere børn i en familie, er der også flere behov, der skal dækkes, men ved at bruge alenetid med barnet, føler det sig mere set i familien.
Smilla Lynggaard, familierådgiver

Efter aftale med familierådgiver Smilla Lynggaard og psykolog Heidi Agerkvist er artiklen opdateret af Amalie Louise Bernitt. 

Anbefalet til dig