Samsovning
SPONSORERET indhold

Sådan bliver det en succes at sove sammen med din baby

Det skal være trygt for din baby at sove. Tjek her, hvad du skal være opmærksom på, hvis I gerne vil sove sammen.

Af:: Nadia Louise Kristensen, Vores Børn, maj 2012
11. jun. 2012 | Børn | Vores Børn

Måske hører du også til den type, der ALDRIG skulle have børn i dobbeltsengen. Og måske er du også kommet i tvivl om, hvorvidt den beslutning nu også er så praktisk?

For hvis du ammer baby i sengen, er det da fristende at blive liggende og boble videre sammen. Og hvis du er oppe fem gange hver nat og hente sutten og berolige, så ligger tanken om at slippe for at forlade dynerne jo lige for.

Men er det nu sikkert for baby? Får du så nogensinde banditten ud igen? Hvad med sex? Bliver man for forkælet af at gasse sig i revnen?

LÆS OGSÅ: Har i glemt jeres sexliv?

Svaret er, at der er rigtig mange fordele ved samsovning – så længe du er opmærksom på nogle bestemte ting, især hvis dit barn er under et år.

Stor seng og egen dyne

Sundhedsstyrelsen mener, at det sikreste sted at sove for spædbørn under et år er i deres egen seng i det værelse, hvor du sover. Så er du nemlig 200 procent sikker på, at den lille ikke bliver for varm eller klemt.Men du kan godt tage nogle forholdsregler, der gør det muligt at beholde baby i dobbeltsengen. Først skal du ud og investere i en seng, der er stor nok. Baby skal have lige så meget plads, som hvis hun lå i sin egen seng.Desuden skal I have en fast madras, og baby skal have sin egen dyne. Under din kæmpedyne og med kropsvarmen fra dig, bliver det hurtigt lidt for lunt. Revnen er ikke et godt sted at putte for små størrelser.LÆS OGSÅ: Shop til babyBaby skal ligge i den ene side af sengen, og selvfølgelig skærmet, så hun ikke kan falde ud. Men så har du også sikret dig rigtig godt.

Bliver baby forkælet?

Men så er der alt det andet: forkælelse og nul sex for eksempel?

Ifølge sundhedsplejerske Anette Opstrup behøver du ikke at være nervøs for, at dit barn bliver forkælet af selskab om natten.

– Jeg tænker, at det er levn fra en tid, hvor vi troede, at vores børn blev forkælede af sidde på arm og sove i samme seng som os. Men det er faktisk omvendt.

LÆS OGSÅ: Slyngen – trygt for baby, nemt for dig

Hvis du tanker dit barn op med omsorg og tryghed, så får du også et barn, der tror på sig selv og ikke hænger i dit bukseben, siger hun.

Bedre immunforsvar

– Samsovning giver først og fremmest barnet tryghed. Da det lå i din mave, var det vant til at høre din hjertelyd og i det hele taget at være fysisk forbundet med dig.Når I sover sammen, kan barnet igen lugte, mærke og høre dig – og det føles trygt, siger Anette Opstrup.Nærvær mellem mor og barn stimulerer samtidig kærlighedshormonet, oxytocin, der har den behagelige virkning, at det dæmper frygt. Hermed vokser dit barns tillid til omverdenen.– Derfor styrker det relationen mellem dig og dit barn, når I sover sammen. Og det er givtigt for børns selvværd og evne til at knytte sig til andre, fortæller sundhedsplejersken.

Fordele ved at sove sammen

Måske frygter du, at du aldrig kan få dit barn ud af dobbeltsengen igen, hvis hun først er vænnet til det. Eller at du forkæler dit barn for meget. Så kan Anette Opstrup berolige dig med, at det ikke er sådan, det hænger sammen:– Når dit barn føler sig tryg, oplever hun også at have tillid til verden. Der er derfor større sandsynlighed for, at du får et barn, der tør give slip på dig, siger hun.Derudover er der det praktiske i, at du ikke behøver at forlade din varme dyne for at trøste din tumling, hvis hun bliver ked af det i løbet af natten.Det giver plus i søvnregnskabet. Som ekstra bonus viser undersøgelser, at samsovning ligefrem giver mindre stress og gråd.LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd– Du kan hurtigere fange dit barn, hvis hun begynder at græde i løbet af natten. Vi ved også, at mindre stress giver bedre immunforsvar og bedre søvn, siger Anette Opstrup.

Ekstra nærhed

Hvis du som mange andre har dage med for få timer, kan du, ved at sove sammen, også indhente lidt nærvær og fysisk nærhed, efter solen er gået ned.– De fleste har jo travlt i dag, så det kan være rart både for mor og barn, at I har lidt tættere kontakt i løbet af natten.Det vigtigste er dog, at det fungerer for dig og din familie at sove sammen, og det betyder altså både for dig og din mand.LÆS OGSÅ: Børneopdragelse – Er I altid enige?– Det lyder måske lidt urtet, men du skal tage din beslutning ud fra, hvad du og din mand har lyst til, og ikke hvad svigermor eller naboen siger. Hvis I har på fornemmelsen, at det ville være en fordel for jer, så prøv det af, opfordrer Anette Opstrup.

Prøv dig frem

Hvis I ikke sover godt i samme seng, så kan du også vælge en mellemløsning og købe en tremmeseng, hvor du kan tage den ene side af. Så har du en dobbeltseng med ‘sidevogn’.På den måde er der lige så god plads i dobbeltsengen som før, men du kan nemt komme til din snut i løbet af natten. Det kan også være løsningen, hvis du eller baby vågner af den mindste bevægelse. Især når det er helt nyt at sove sammen med børn, vil du sikkert vågne lettere end du plejer.– Husk at prøve nogle dage, så I kan vænne jer til det. Dit barn laver sikkert lyde, som du ikke er vant til, siger Anette Opstrup.Måske drømmer hun eller er i gang med at skifte søvnfase, så tag hende ikke op ved det mindste grynt.LÆS OGSÅ: Tigerspring – forstå babys udvikling– Og sørg for at have sikkerheden i orden, så du ikke bruger natten på at bekymre dig over, om baby kan trille ud af sengen eller blive mast

I kan godt dyrke sex

Men hvad med sexlivet, når der er børn i dobbeltsengen?– I skal selvfølgelig mærke efter, hvad der virker for jer. Men I kan sådan set godt have sex, selv om baby ligger i den ene side af sengen. Det værste, der kan ske, er, at baby vågner, og så må I gemme resten til senere, siger Anette Opstrup og tilføjer, at det måske også kan være en anledning til at tænke mere kreativt.– Måske er det sjovt at have sex på køkkenbordet, under bruseren eller et helt tredje sted. Så det behøver bestemt ikke være skidt for sexlivet, at man har en baby i dobbeltsengen.Vær forberedt på at blive mødt af forundrede miner, når folk hører, at I sover sammen. Men husk, at det er op til dig, om du vil gå ind i diskussionen.– Det er et spørgsmål om temperament. Men du kan højst sandsynligt alligevel ikke overbevise de andre om noget, de ikke tror på. Tænk på, at det nok ikke bliver det eneste valg, du som forælder tager, som andre er uenige i.Anette Opstrup råder derfor til, at du bare glider af på eventuel undren eller kritik. Eller undlader at fortælle om jeres sovevalg.

Det skal ikke være nemt

Men hvad gør du på sigt med et barn, der er vant til at sove hos mor og far? ‘Det bliver jo en kamp at flytte min toårige ind på sit eget værelse til den tid’, tænker du måske. Ja, måske, svarer Anette Opstrup:

– Det kan godt være, at det bliver en større udfordring. Men jeg mener ikke, at du skal vælge et barneliv ud fra, hvad der er nemt.

Det er også nemmere at få dit barn til spise morgenmad, hvis du smører det ind i Nutella.

Det skal ikke handle om, hvad der er nemt – men hvad der er godt for dig og dit barn.

LÆS OGSÅ: Forstå babys søvn

LÆS OGSÅ: “Vi er ved at blive skøre af ikke at sove!”