Ferie med børn
SPONSORERET indhold

Sådan får du en god flyrejse med børn

Sure blikke fra medpassagerer og stress i ankomsthallen inden takeoff. Det kan være en anelse anstrengende at rejse med småbørn. Vi har samlet de bedste tips til en vellykket flyrejse for hele familien.

Af: Kasper Hornbeck Foto: iStock
18. jul. 2014 | Børn | Vores Børn

At træde ind i et fly med små børn kan føles som at entrere et lokale med en flok mennesker, du lige har fornærmet. Ingen vil sidde ved siden af, foran eller bag ved jer, for en afbrudt middagslur og gråd ved take off og landing kan skabe irriterede suk og skarpe blikke fra medpassagerer (uden børn).

Ja, at rejse med familiens mindste kan være lidt af en anstrengelse. Alligevel kan I med den rette forberedelse gøre flyveturen både god og behagelig for jer, de små og medpassagerne.

Inden take-off

Vejen til den gode flyrejse med børn begynder allerede, når I bestiller flybilletter. Vælg en afgang, der ikke ligger alt for tidligt. Skal I op, før Fanden selv får sko på, så er sandsynligheden for overblik og overskud meget mindre. Og det fornemmer de små meget hurtigt.

– Når I som småbørnsforældre bestiller billetter, er det også en rigtig god ide at bestille en børnemenu, råder Star Tours Salgsdirektør, Stig Elling.

– Det kan man nemlig ikke gøre i flyet, så det er vigtigt at gøre det hjemmefra.

Som regel sørger flyselskabet for, at børnene får maden inden de voksne, så hverken lille Emma eller storebror Marius går sukkerkolde i flyet. Derudover mener Stig Elling, at det handler om at komme den værste rejsestress i forkøbet, hvis flyveturen skal være behagelig for alle.

– Tjek ind hjemmefra, få styr på, hvilken terminal I skal rejse fra, og få styr på alle de praktiske ting, så det hele ikke foregår i allersidste minut.

Sørg også for at have styr på jeres pas. Hvor er de overhovedet, og hvad er udløbsdatoen? Er navnet identisk med det i billetten? Og har I styr på barnets pas? Har I det blå EU forsikringskort samt generel overblik over de forsikringer, I har brug for?

Kom godt af sted

Nu kan I tage i lufthavnen med ro og gode mavefornemmelser. Stig Elling minder om, at man skal huske at pakke det vigtigste i håndbagagen. Ting som medicin, værdigenstande, legetøj, opladere til kamera, telefon og tablets.

Sørg også for bleer og skiftetøj. Især til de små børn er det et must med skiftetøj, da luften i flyet kan være kold. Hav derfor tykke sokker med, så børnene kan smide skoene uden at fryse om de små fødder.

LÆS OGSÅ: Ferie: Pak barnets rejsetaske

Hvis jeres barn er gammel nok, er det en god ide at pakke hans eller hendes lille rygsæk med bleer og skiftetøj. Det gør både børnene stolte over, at de også tager deres del af læsset, mens det sparer plads i jeres håndbagage.

Gode råd til lufthavnen

For at få en rolig flyvetur med børnene, handler det også om, at I giver dem en rolig oplevelse af det at være i lufthavnen. Her er det en god idé at forklare de små, hvad der forgår sådan et sted.

For børnene virker lufthavnen ofte som et enorm stort og spændende sted. De voksne har uniformer på, og uden for de store panoramavinduer letter og lander de kæmpe store flyvemaskiner. Hjælp ungerne med at spotte fly, og forklar dem, at manden med kasketten er en flykaptajn, der, ligesom når mor eller far er bilkaptajn, styrer flyvemaskinen, så I kan komme på ferie.

LÆS OGSÅ: Guide: I lufthavnen med børn

Men ingen kan snakke i evigheder om kaptajner, bagagebånd og flyvemaskiner. Ifølge Sas.dk er det derfor en god ide at pakke lidt legetøj i håndbagagen. Det skaber tryghed og hjælper med at få timerne i lufthavnen til at gå lidt hurtigere.

Medbring gerne en tablet eller en smartphone til de større børn. Trænger de snarere til at få brændt lidt krudt af, findes der er stort legeområde til børn i alle aldre i Kastrup Lufthavn. Et godt sted for de legesyge inden den lange flyvetur.

Sørg også for at få tisset af, inden I går om bord. Tiden fra flyet letter, og til sikkerhedsbæltet må tages af igen, kan godt føles rigtig lang.

Åh nej, gråd og bebrejdende blikke

Så sker det endelig. Flyet triller ud på landingsbanen, sikkerhedsselen er spændt, og flyet starter for alvor op.

Er du selv meget flyskræk, er det (ja, lettere sagt end gjort) vigtigt, at du ikke viser det. Ser mor eller far bange ud lige inden flyet letter, så bliver man som lille barn først rigtig nervøs.

LÆS OGSÅ: Undgå at smitte dit barn med fobier

Mange små børn græder også under start og landing. Det skyldes som regel et tryk i ørene. Er børnene store nok, kan tyggegummi hjælpe, mens du med en baby med stor fordel kan ammes eller give flaske.

Hjælper hverken amning eller tyggegummi, så er der ikke så meget andet at gøre end at hjælpe dit barn med at finde ro og tryghed. Hold dem tæt, hold i hånd og syng eventuelt en sang. Du må ikke lade dig påvirke af medpassagerernes bebrejdende blikke. Bevar roen og husk på, at det her ikke handler om andres velbefindende, men om dit barns.

Hvis I har et spædbarn, så tag det på armen og gå stille og roligt op og ned ad mellemgangen efter takeoff. Ifølge Sas.dk bliver folk ikke irriterede over grædende børn med engagerede forældre.

Sunde snacks og udflugter i midtergangen

Når I er nået op over skyerne, er det godt med små overraskelser såsom spil eller en pixibog.

Det er også et sikkert hit med nogle (sunde) snacks som frugtmos eller lignende. Undgå slik, da det gør børnene hyperaktive. Sørg også for rigeligt med væske, da luften i et fly kan være meget tør. Luften kan udtørre slimhinderne og skabe irritation i øjne og næse. Det gælder i øvrigt også for voksne.

LÆS OGSÅ: Ferie: Hvilke minder skal dit barn have?

Når serveringerne af maden er overstået, kan I måske gå på ‘udflugt’ op og ned gennem midtergangen.  Barnet får rørt benene lidt, og de kan se de andre passagerer og få styret den værste nysgerrighed.

Og husk så, at det at flyve på ferie med sine børn ikke er nogen eksamen. I skal bare på ferie med jeres skønne unger.

God flyvetur og rigtig god sommerferie!

LÆS OGSÅ: Rejseudbydernes favoritter til sommerferie med børn

LÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie

LÆS OGSÅ: Christian Bitz: Der skal være en pool på ferien!