Børn og leg
SPONSORERET indhold

Sådan hjælper du dit barn med at lege

Leg er for børn lige med læring, og som forælder kan du helt konkret hjælpe dit barn til at blive klogere gennem lege.

Af: Cecilie Møller Rasmussen Foto: Nimastock
28. okt. 2014 | Børn | Vores Børn

Når dit barn tager klæd-ud-tøj på eller tumler rundt i puderummet, handler det ikke kun om sjov og ballade. Legen giver børn en indsigt i livet og lærer dem tilværelsen. Leg gør nemlig børn kloge, fortæller legeforsker Jørn Martin Steenhold.

Han har i årevis studeret tusindvis af børn, der leger, og har inddelt legene i 12 kategorier.

LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege

Hver og en af legene gør børn kloge på forskellig måde, og nogle børn får mere ud af at lege visse lege end andre, forklarer han.

– Vi er disponeret for visse ting, Vi har hver især individuelle anlæg og evner, og dem bruger vi i legen. Når man har en gruppe børn, der leger en spændende leg, vil alle lære noget, men nogle børn bliver klogere end andre, siger han.

10 måder at blive klog på

Som forælder kan du ifølge Jørn Martin Steenhold hjælpe sit barn til at udvide læringen og legen. Det sker ved hjælp af organiseret leg, hvor du gør dem nysgerrige på andre lege, og opdeler dem i kategorier, du gerne vil styrke. Det kan for eksempel være lege, der gør dit barn ”os-klog” eller ”tal-klog” eller ”musik-klog”. I faktaboksen kan du se de 10 klogskaber, dit barn får ved at lege.Nogle børn har dog svært ved at lege selv eller komme i gang med lege, de ikke naturligt er disponeret for og som fanger deres interesse. Her kan du som forældre hjælpe med at udvide repertoiret.LÆS OGSÅ: 5 ting, som især mødre til drenge forstårHelt konkret anbefaler legeforskeren, at du først og fremmest finder en håndplukket legekammerat, der passer til dit barns legetrin. Derefter giver du børnene noget ens legetøj og noget forskelligt.– Børn lærer nemlig ved at udveksle – ved at give og tage. De skal også have noget, de er fælles om, så de er føler, de er på samme niveau, forklarer han.

Børn efteraber i lege

Som voksen skal du også selv ned på gulvet, klovne rundt og bygge klodser. Din deltagelse er nemlig helt afgørende for, at nye lege bliver spændende, og at verden dermed åbner sig endnu et hak for junior, mener Jørn Martin Steenhold.– Børn kan ikke lære noget af sig selv. De gør det ved at efterabe og efterligne. Det er ikke kun et spørgsmål om, at børn skal lege frit uden at blive overvåget og kontrolleret, for det er sørme vigtigt, at man gider lege med sine børn.

De tre vigtigste lege

Som forælder er der især tre ting, du kan gøre med dit barn for at styrke dets nysgerrighed og lyst til at lære, siger Jørn Martin Steenhold.

LÆS OGSÅ: Derfor har dit barn brug for legetøj

– Man skal altid gå ture i naturen, og man skal altid tage tre ting med hjem. Så lærer børnene ting at kende i naturen og sætte ord på dem sammen med forældrene, og de bliver bevidste om naturgenstandene og har dermed erhvervet en viden.

Derudover gælder det om at synge sammen med dem, og så skal man læse historier. Begge dele giver samvær.

– Dermed skaber man en glæde for at få noget at vide, og derved lærer børnene selv at lære. Ydermere medfører det, at børn bliver nysgerrige, og jo mere, de får ind, des mere lærer de at udvikle vedholdende og udholdenhed, der styrker intellektet, siger Jørn Martin Steenhold.

LÆS OGSÅ: Leg gør børn kloge

LÆS OGSÅ: 10 lege der styrker dit barns fantasi

LÆS OGSÅ: Test: Se hvordan dit barn lærer bedst