Signe Vadgaard om fertilitetsbehandling
Foto: Martin Bubandt Skal man vælge en åben eller en lukket sæddonor? En vens sæd? Eller et homoseksuelt mandligt par som fædre? Spørgsmålene var mange, da Signe Vadgaard og hustruen Cathrine skulle opstarte i fertiltetsbehandling.

Signe Vadgaard om sæddonor: ”Dét var allervigtigste kriterie - at Lucca kom til at ligne os begge to mest muligt”

Det var en lang proces at blive gravid for tv-vært Signe Vadgaard og hustruen Cathrine, for seks insemineringsforsøg endte i ingenting. En pause og et reagensglasindgreb viste sig at være løsningen, men vejen dertil var præget af store beslutninger omkring donor. Kan man virkelig swipe sig til den rette? Det er lige før, fortæller det nybagte forældrepar til Vores Børn.

Der gik kun 2,5 måneder fra mødet mellem de to kvinder over en ostefondue på bjerget Alpe D’Huez, til parret havde købt en lejlighed sammen. TV-vært Signe Vadgaard og hustruen Cathrine har rykket hurtigt på det, der føltes rigtigt. Og da drømmen om et barn bankede på få måneder efter, gik de i gang.

Som de selv siger, er det naturligt nok en noget anden proces, end hvis du er et heteroseksuelt par. Pludselig skal du tage stilling til, hvordan din familie skal se ud, og der er flere muligheder: Et homoseksuelt mandligt par som fædre? En vens sæd? En åben eller lukket donor?

LÆS OGSÅ: Sandie Westh om sin graviditet: ”Jeg har grædt rigtig, rigtig meget"

”Vi vidste, at det var mig, der skulle være gravid første gang”, fortæller Signe og uddyber:

”Det var en aldersting; jeg havde allerede fundet ud af, at jeg gerne ville. Cat var ikke klar til det endnu, og så kan hun jo tage den næste. Vi havde en ven, der tilbød sig som sæddonor, som vi takkede pænt nej tak til – der ville blive alt for mange svære spørgsmål om hvilken rolle, han skulle spille. Det var egentlig ikke en svær beslutning, at vi skulle benytte os af en sæddonor”, siger hun til Vores Børn.

Lidt mere tricky var det at finde ud af, hvor anonym donoren skulle være. Man kan vælge mellem to forskellige profiler: En åben og en lukket sæddonor. En åben donor har givet tilladelse til, at barnet kan kontakte vedkommende, når det bliver 18 år, hvis barnet skulle have lyst til det. En lukket donor kan barnet aldrig få kontakt med. I begge kategorier er det muligt at betale sig til en udvidet profil, hvor du får oplysninger om alt fra donorens yndlingsfarve til stamtræ, familiesygdomme, stemmeprøve og børnebillede. En ikke udvidet profil har kun højde og drøjde angivet.

Efter lidt frem og tilbage endte Signe og Cathrine med en udvidet, åben profil. De var hele tiden enige om, at de gerne ville vide så meget som muligt om ham. Jo mere info, jo bedre, var deres tankegang. Også selvom det betød, at der så var meget mere at tage stilling til. Den store snak gik på, hvor vigtig gennemsigtighed er for Lucca på den lange bane. For Cathrine var en åben donor afgørende.

”Jeg synes ikke, vi skal træffe en beslutning på hendes vegne, som er så stor. Det skal hun selv beslutte til den tid. For mig er det vigtigt, at vi ikke har lukket nogle døre for hende. Hvis der opstår spørgsmål undervejs, så har hun nu muligheden for at finde ud af, hvor hendes næse kommer fra, eller hvad det nu kan være. Men det er jo den mest syrede proces med den sædbank. Det er ligesom Tinder, bare med helt andre overvejelser, siger Cathrine til Vores Børn.

LÆS OGSÅ: Far til måske 42 børn: ”Børnene har krav på at vide, de er donorbørn”

”Jeg var til at starte med fortaler for, at donor skulle være lukket – og at Lucca dermed aldrig skulle møde ham. Jeg tror, det bunder i, at jeg gerne ville beskytte min datter. For jeg aner jo ikke, hvordan den her donor dybest set er – nu eller om 18 år. Vil det blive en dårlig eller decideret ubehagelig oplevelse for hende? Men Cats argument vinder, for vi kan alligevel ikke skærme hende for dårlige oplevelser her i livet, og hun har ret til at vide, hvor 50 pct. af hendes gener kommer fra. Det, at donor selv har valgt at være åben, som de færreste er, tyder også på, at han har tænkt over det i højere grad end ‘bare’ at donere noget sæd for nogle penge. Vi har valgt en, der virker rar. Han ville gerne bo på en gård med en masse dyr. Og så ligner han Cats bror, Christian. Det var faktisk det allervigtigste kriterie, vi havde – at Lucca kom til at ligne os begge to mest muligt”, siger Signe.

Læs hele historien om Signe Vadgaard og hustruen Cathrines oplevelser med fertilitetsbehandling og fødslen af lille Lucca i det nye nummer af Vores Børn, som er på gaden nu.

Forside.jpg

Om familien

  • Signe Gjørtsvang Vadgaard, 37, journalist og TV-vært
  • Gift med Cathrine Gjørtsvang Vadgaard, 32, kommerciel marketingsdirektør hos Dreamhack Sports Games
  • Forældre til Lucca 5 mdr.
Se, hvad vi ellers skriver om: Fertilitet, Forældre og Familieliv