Søvn
SPONSORERET indhold

Søvn: Isabella sov kun korte lure

20-30 minutter! Så korte lure sov Majas baby de første mange måneder. Nætterne var ikke meget bedre. Til sidst var Maja så udmattet, at hun nærmest besvimede af mangel på søvn og begyndte at tvivle på sine evner som mor.

Af: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn, maj 2014.
30. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

En kold søndag eftermiddag i februar sidste år kommer lille Isabella til verden. Hendes mor, Maja, har ligget i fødsel i et halvt døgn, og hun er lykkelig, glad – og meget træt. Hun glæder sig til at putte og sove med det lille vidunder de første magiske dage. Hvis altså bare Isabella ville sove.

“Jeg var godt klar over, at der ikke ville blive så meget søvn, som jeg var vant til. Men alle havde fortalt mig, at nyfødte sover hele tiden, og så troede jeg, at manglende nattesøvn kunne indhentes om dagen, når baby sov lur,” fortæller Maja.

LÆS OGSÅ: Må børn græde sig i søvn?

Men den første nat i Isabellas liv foregår klynkende i mors favn. Maja ammer, vugger og går frem og tilbage på hospitalsgangen hele aftenen, natten og den efterfølgende dag med sin lille nye baby, der bare ikke vil sove. Og det bliver ikke sidste gang.

Vågen det meste af døgnet

Det lysvågne udtryk, som Isabella blev født med, ændrer sig ikke. De første par dage kan hun lige sove to timer i træk, hvis hun ligger på mor eller far. Både nat og dag. I løbet af nogle uger kan Maja se det mønster, som kommer til at styre Isabellas søvn de næste mange måneder.

“Hun sov maksimalt 20-30 minutter tre gange om dagen. Det var, som om hun bare havde brug for en lille powernap til at lade batterierne op igen, for hun var frisk, glad og vågen et par timer efter sådan en lur,” mindes Maja.

På et døgn sover Isabella fra helt spæd kun omkring otte-ti timer. Og når man som Maja har læst på det med babyer, så ved man, at spædbørn i gennemsnit sover 15 timer i døgnet – og så begynder man at undre sig. For hvorfor sover Isabella ikke som en gennemsnitsbaby? Hvad er der dog galt med hende? Isabella skriger også meget, og Maja og hendes kæreste Michael beslutter sig for at gå til fysioterapeut med hende.

“Man bliver desperat, når barnet bare ikke vil sove, og jeg blev bange for, at der måske sad noget i klemme på hende. Det ville være forfærdeligt, hvis vi ikke gjorde et eller  andet for at hjælpe hende. Hvad nu, hvis hun havde ondt?,” siger Maja, der i forvejen vugger, ammer, svinger, går lange ture med barnevognen, synger og samsover i håbet om at få Isabella til at sove mere.

LÆS OGSÅ: Hvor lidt søvn er nok?

Efter første behandling sover Isabella hele halvanden time, og Maja kan næsten ikke få armene ned af lutter begejstring. De falder dog helt af sig selv, da det viser sig at være en engangsforestilling.

‘Sådan er nogle børn bare’

Der sker ellers noget utroligt med Isabella, da hun bliver to måneder. Hun holder op med at skrige. Maja og Michael har fået ‘et helt nyt barn’, og de holder vejret i spænding – for det må da betyde, at hun også vil sove?

“Isabella ændrede totalt karakter og humør, hun blev meget gladere og roligere. Det var fantastisk! Desværre blev hendes søvnmønster overhovedet ikke anderledes af det,” sukker Maja. Hun tænker meget over, hvad hun har gjort forkert, siden det er endt sådan.

“Skulle jeg bare have lagt hende i sin egen seng og været mere konsekvent? Har jeg været for pylret? Jeg har virkelig følt mig som en dårlig mor. Som førstegangsmor er det så nemt at være kritisk over for sig selv og hele tiden spekulere på, om man nu gør det godt nok. Især når man hele tiden bliver bombarderet med gode råd og vejledninger til, hvad man bør gøre.”

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan får du junior til at sove længere

Læs videre på næste side …

De gode råd vælter bogstaveligt talt ind. Eller, i hvert fald masser af løftede pegefingre. For nu burde Isabella jo kunne sove mere. Eller alene. Og hele natten. Maja nikker bare og tænker: ‘Jamen, det gør hun jo bare ikke, så hvad gør jeg galt, hvad er der galt med min baby!?’.Men der er ikke noget galt med Isabella. Lægen tjekker hende fra top til tå, og hun er lige, som hun skal være. Sundhedsplejersken følger hende, og Isabella trives fint, vokser fint og er glad det meste af dagen. Hun sover bare ikke ret meget. ‘Sådan er nogle børn bare’ trøster sundhedsplejersken Maja.

Projekt Søvn styrer alt

Maja kan hverken bruge trøst, løftede pegefingre eller gode råd til noget. Hun har bare brug for en lille pause til sig selv – og søvn. Men dagene flyder mere og mere sammen, og de handler for det meste kun om én altafgørende ting: ‘Projekt Søvn’.

“Jeg brugte mange timer på at få Isabella til at sove bare en halv time. Alle mine tanker, dag og nat, kredsede om, hvordan jeg skulle få hende til at sove. Jeg har taget mig selv i at blive irriteret på hende og tænkt: ‘Hold kæft, hvor ville det bare være rart, hvis du gad sove lidt!’.

LÆS OGSÅ: 5 klassiske søvnproblemer – her er løsningen!

Alle kneb i brug

Maja beslutter sig for, at alt det ‘man bør og ikke bør gøre’ kan rende hoppe. Nu skal Isabella bare sove! Så Maja svøber Isabella og traver rundt med hende. Hun går store omveje med barnevognen for at strække Isabellas søvn bare 5-10-15 minutter. Hun putter hende i dobbeltsengen med dyner, puder og nussebamser for tryghed. Hun giver Isabella én af sine bluser, så den dufter af mor. Hun nusser og aer hende i svangen, som fysioterapeuten har lært hende.

“Man bliver vanvittig og gør nogle ting, som bagefter virker lidt fjollede. Jeg har stået op og brugt mine egne arme som en vugge, mens jeg ammede hende, indtil mine arme syrede til … for at få hende til at sove bare lidt. Jeg også har lavet en slynge af hendes dyne og svinget hende frem og tilbage i den om natten,” fortæller Maja og fortsætter:

“Det har været sindssygt hårdt. Samtidig er jeg jo taknemmelig for, at jeg har et rask og glad barn. Men folk, som har børn, der sover … de aner virkelig ikke, hvad mangel på søvn kan gøre ved én!”

Maja drømmer om at gå til babysvømning eller rytmik med de andre i mødregruppen, men hvordan gør man det, når hvert et minuts søvn er dyrebart, og man aldrig ved, hvornår den så dyrebare søvn indtræder?

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan lærte Noah at boble igennem

“Jeg kunne jo ikke planlægge noget, og jeg manglede overskud. Man føler sig bare ikke som en særlig god mor, når man ikke engang har overskud til at tage ud, så ens datter kan være sammen med andre babyer,” siger Maja.

Syg af udmattelse

Isabella bliver seks måneder, og der er stadig ingen bedring at spore. De andre i mødregruppen kan slet ikke forstå, hvordan Maja stadig kan stå på benene. Og det kan Maja egentlig heller ikke.

“Jeg har ikke haft et øjeblik for mig selv i min barsel. Det har været så vanvittigt stressende, at hun altid kun sov maksimalt en halv time, og jeg kunne sidde og se uret tælle ned og vide, hvor lidt tid jeg havde tilbage,” siger Maja.

Til sidst bliver hun dårlig. Som i fysisk syg, hvor hun får feber, bliver svimmel og næsten besvimer af udmattelse. Hun ender med flere gange at måtte kalde Michael hjem, fordi hun ikke kan tage sig af Isabella og har brug for at få noget søvn.

“I starten var det til at leve med, at Isabella sov så lidt. Det hele var jo så nyt og spændende, så det klarer man. Men til sidst kunne min krop ikke mere, og heldigvis tog Michael over, så jeg kunne komme oven på igen,” fortæller Maja.

Hun når til et punkt, hvor dagen bare skal overstås, fordi der ikke er mere at give af.

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

Læs videre på næste side …

“Jeg har virkelig følt mig som en lortemor, fordi jeg nogen gange bare har haft lyst til at sidde på sofaen og se en film eller sove. Jeg elsker Isabella højere end alt andet, men har været drænet for energi,” siger hun.Selv om Maja har besluttet sig for ikke at lytte til folks velmenende råd – det meste er afprøvet – vælger hun at prøve en sidste ting, som hun får anbefalet: en slyngevugge.

Endelig mere søvn!

Slyngevuggen er intet mirakel. Eller er den? Den får ikke Isabella til at sove som de drømmebørn, der napper tre timer i træk om dagen og sover igennem om natten. Men hun sover både længere og bedre.“Nu kan Isabella sove op til fire timer i træk om natten. Og når hun tager en af de rigtigt gode lure på en time til halvanden, bliver jeg næsten helt ‘høj’. Jeg får overskud til at købe ind, lave mad og være glad,” siger Maja, der er nået til en stor erkendelse:“Mit barn har bare ikke brug for ret meget søvn. Og det hele er blevet meget lettere, nu hvor jeg har accepteret det. Jeg bruger ikke længere hele dagen på at få hende til at sove, og hun er også blevet så stor, at hun kan lege lidt for sig selv, og jeg kan få en pause. Det hjælper også, at Isabella er begyndt at kravle, gå og spise mere. Hun bruger mere krudt og er mere træt – men hun går stadig først i seng til natten klokken 23, og hun vågner to-tre gange hver nat.”Maja, der altid har drømt om flere børn, er ikke længere helt sikker på, om hun tør kaste sig ud i projekt lillebror eller lillesøster. Måske hvis de fås med søvngaranti?LÆS OGSÅ: 7 fordele ved at være mor til en søvnterrorist“Tiden vil vise, om Isabella skal være storesøster. Men jeg har jo aldrig fortrudt Isabella og ville heller aldrig fortryde en nummer to. Den store kærlighed, man har til sine børn, kan ikke gøres op i antal timer søvn – eller mangel på samme!”

Ingen børn er ens, men …

… gennemsnitligt sover nyfødte 16-18 timer i døgnet.
… spædbørn på én måned sover i snit 15-16 timer i døgnet.
… en tre måneder gammel baby soverm almindeligvis omkring 15 timer i døgnet.
Pst! Sover dit barn ‘for lidt’, men udvikler sig og trives fint, har det måske ikke brug for mere søvn.

Søvn er vigtig for hele familien

Søvn er vigtig – både for dig og baby. Søvn har betydning for vores overskud, koncentration, indlæring og sociale evner.
Når vi sover, reparerer kroppens celler sig selv, hjernen sætter dagens oplevelser i system, og så er det primært om natten, at børn vokser.
Hvis du får for lidt søvn lige nu, kan du dog trøste dig med, at du kan indhente den senere uden at få varige mén af dit underskud.

5 tips til bedre søvn

1. Lær dit barn at falde i søvn i egen seng. Det er utrygt at vågne op et andet sted end der, hvor hun blev puttet.
2. Hav fokus på gode, faste putteritualer, så forbereder du dit barn på, at nu er det tid til at sove.
3. Adskil mad og søvn. Hvis dit barn falder i søvn ved brystet, vil det ofte også forvente at få mad, hvis det vågner igen om natten.
4. Giv så lidt hjælp som muligt. Hvis dit barn har brug for hjælp til at falde i søvn, så hjælp, mens hun ligger i sengen – og tænk over, at det er hjælp, som på sigt kan trappes væk igen.
5. Tro på, at du gør det bedste for dit barn. Tryghed er det bedste grundlag for at lære gode sovevaner.

Kilde: Sovecoach Jeanette Wegge-Larsen.

Pst!
Redaktionens 3 uvidenskabelige soveråd:

1. Stryg dit barn blidt med fingeren over pande og næse. Øjnene lukker næsten af sig selv.
2. Vågner lillen for hurtigt i barnevognen, så kør vognen frem og tilbage, indtil kalorius beslutter sig for at sove videre.
3. Skærm baby for indtryk ved at lægge en tynd stofklud over hendes øjne. Gab!

LÆS OGSÅ: Søvn skal læres til baby