Nej tak til amning?
Spørgsmål:
Vi planlægger at få barn nummer to og på grund af et meget hårdt ammeforløb med det første barn og vigtig medicin, der ikke må tages, når man ammer, har vi valgt, at jeg ikke skal amme igen. Jeg skal have planlagt kejsersnit og ved derfor fra mit første kejsesnit, at jeg vil blive spurgt, om jeg ønsker at amme, da jeg ellers vil få en pille til at stoppe mælken i at komme. Hvilke bivirkninger har denne pille?
Hvordan kan jeg sikre mig, at jeg modtager hjælp til at få lavet mælk på sutteflasker til mit nyfødte barn, når jeg ligger og er nyopereret?
På forhånd tak for hjælpen.
Mange hilsener
Louise
Læs jordemoderens svar på næste side.
Svar:
Kære Louise
Når du allerede inden fødslen ved, at du ikke skal amme, er det let at planlægge forløbet. På de fleste fødeafdelinger kommer man til en samtale med jordemoder/sygeplejerske og læge dagen inden det planlagte kejsersnit. Her skal du bede om, at der i journalen bliver noteret, at du ikke skal amme, og at du derfor skal have medicin, der hæmmer mælkeproduktionen.
Tal også i denne forbindelse med jordemoder/sygeplejerske om, hvad barnet skal have i stedet for og om hvem, der sørger for maden. Personalet på afdelingen vil gerne hjælpe dig, men hvis du har din mand med, kan han også blive sat ind i, hvordan man tilbereder flasken til jeres nyfødte barn.
Medicinen, der hindrer mælkeproduktionen, gives som en engangsdosis inden for 24 timer efter fødslen.
En bivirkning er kvalme, men den kan forebygges lidt ved at indtage medicinen sammen med et måltid. Af andre bivirkninger kan nævnes mavesmerter, svimmelhed, hovedpine og træthed. Det er sjældent, at man får udtalte bivirkninger, når man tager medicinen én gang. De ses hyppigere, når man i et etableret ammeforløb skal stoppe mælkeproduktionen og tager medicinen i flere dage. Hospitalet har i øvrigt pligt til at oplyse dig om mulige bivirkninger, når de giver dig medicinen.
Gitte Dencker