Kinesisk kalender: Dreng eller pige?

Spørgsmål:

Jeg har fundet ud af, at der er mange forskellige kinesiske kalendere på nettet. Men hvad for en er rigtig? Jeg vil nemlig gerne følge den.

Lene

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side.

Svar:

Affødt af dit spørgsmål har jeg været vidt omkring i mange kalendertyper. Ideen er jo sjov, men jeg tror altså ikke, at der er mere at hente end lidt underholdning. I hvert fald passede stort set ingen af kalenderne på mig og mine børn. Og det undrer mig da heller ikke.

Jeg er for videnskabeligt orienteret til at tro på den slags forudsigelser. Mange har gennem tiderne forsøgt at forudsige barnets køn, og man skal huske på, at man har 50 procent chance for at gætte rigtigt.

Det, der bestemmer barnets køn, er jo, hvilke kønskromosomer den heldige sædcelle indeholder. Jeg har svært ved at se en sammenhæng mellem dette og moderens alder – eller andre ydre forhold for den sags skyld. Hvis man kunne finde ud af, hvorfor det lige er netop den sædcelle, der trænger gennem ægget, var man måske nærmere på en styring af barnets køn. Men naturen er vel så smart indrettet, at der helst skal undfanges nogenlunde lige mange af hver, så det sørger den for.

Det er ikke kun lægfolk, der forsøger at spå om barnets køn. Jeg kender jordemødre, der på fosterets hjertelyd udtaler sig om, om det er en pige eller en dreng. Og de gætter sjovt nok rigtigt mange gange – nemlig i cirka halvdelen af tilfældene.

Metoden skulle angiveligt være, at piger har en hurtigere hjertelyd (puls) end drenge. Sådan er det hos voksne, men ikke hos fostre. Den eneste stensikre metode i øjeblikket er en kromosombestemmelse ved en fostervands- eller moderkageprøve. Og der er kønnet jo fastlagt, så man må tage, hvad der kommer. Og det gør forældre jo heldigvis også med glæde.

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten:

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk