Skoleparathed
SPONSORERET indhold

Test: Er dit barn skoleparat?

Hvis du kan svare ja til de fleste af spørgsmålene nedenfor, er dit barn sandsynligvis skoleklar. Hvis ikke, kan du få gode råd til at hjælpe ham på vej.

Af: Elisabeth Lykke Nielsen
29. feb. 2012 | Børn | Vores Børn

1. Kan dit barn knytte og bevare venskaber og lege med flere forskellige børn?

Psykisk robusthed og evnen til at begå sig blandt andre børn uden at blive ked af en afvisning er vigtige egenskaber at have med sig til skolestart.Hvis du kan svare ja til, at dit barn allerede kan klare det, er han allerede godt på vej til livet som skolebarn.LÆS OGSÅ: Hvis han ikke helt mestrer det endnu, kan du støtte ham ved at lave legeaftaler med andre børn – både hjemme hos jer selv og hos andre, så han bliver helt klar til at begå sig socialt i skolegården.

2. Viser dit barn interesse for bogstaver og tal?

Vi kommer jo ikke uden om, at skolen er ensbetydende med begreber som bøger, dansk og matematik. Uden at det er afgørende for, om han er skolemoden, vil det dog være en fordel, hvis junior viser en lille smule interesse for den slags i månederne op til skolestart.LÆS OGSÅ: Du kan læse højt for dit barn eller lege med rim og remser, hvis han ikke viser den store interesse for bogstaver. Studér skilte, nummerplader og priser i supermarkedet, og se, om der er nogle bogstaver og tal, I kan genkende.Bed ham også skrive sit navn og alder på de fine tegninger, du får af ham. Men husk, det skal være sjovt og interessant for dit barn!

3. Kan dit barn give udtryk for sine følelser og behov?

Dit barn får brug for at kunne gøre opmærksom på sig selv i forskellige sammenhænge og for at kunne bearbejde de indtryk, han får henne i skolen. Der er mange børn pr. voksen, så det er fint, hvis dit barn er en lille smule fremme i skoene og kan gøre opmærksom på, hvis han har brug for en voksen.Hvis du tænker, at der er dit barn ikke helt endnu, er det noget, I sagtens kan nå at træne inden skolestart!For eksempel kan du begynde at tale mere med ham om, hvad han føler og tænker her og nu. Prøv for eksempel at sige ‘jeg synes, du klemmer benene lidt sammen. Er det, fordi du skal tisse?’ I stedet for at sige ‘smut lige ud på toilettet, skat!’.

4. Kan dit barn vente på sin tur?

Her må du støtte dig til pædagogerne i børnehaven, for lige så indlysende det er, at man skal kunne vente på, at det bliver ens tur til at sige noget i en skoleklasse, lige så lidt kan du se, om han kan det – for du er selvsagt ikke vant til at se ham sammen med en større gruppe af børn.LÆS OGSÅ: Grib chancen, så snart I er i større forsamlinger, og ros ham, fordi han ikke snød i køen til fastelavnstønden, og fordi han gav køllen pænt videre til næste barn.

5. Kan dit barn kan vise hensyn til andre?

Når dit barn skal fungere i en skoleklasse, er det vigtigt, at han kan sætte sig i andres sted.Hvis du ikke synes, dit barn er specielt hensynsfuld over for andre børn, kan du prøve at tale med ham om, hvordan Amalie mon havde det, da hun fik at vide, hun skulle flytte.Prøv også at sige ‘jeg blev så glad, da jeg hørte, Anton havde fået en lillebror. Tror du også, Anton er glad for sin lillebror? Kunne man se på ham, at han var glad?’.

6. Kan dit barn selv tage tøj på?

Dit barn får brug for at være nogenlunde selvhjulpen i skolen. Hvis han ikke allerede er det, så skru langsomt ned for serviceniveauet, mens du anerkender ham for alt det, han selv kan.Sig for eksempel ‘hvor var det fint, at du selv tog jakken af og hængte den på plads. Det er en stor hjælp for mig, at du gør det’.

7. Kan dit barn lide at tegne, bygge med lego og lave perleplader?

Det kræver en vis portion finmotorik at håndtere en blyant. Men selv om dit barn ikke er helt så fingernem eller interesseret i blyanter endnu, så fortvivl ikke.Heldigvis kan dit barn styrke sin finmotorik på mange andre måder end at tegne hele tiden. For eksempel når han bygger med byggesæt, laver en perleplade til mormor eller lignende.LÆS OGSÅ: Sådan lærer dit barn at læse før skolealderenDu kan hjælpe ham på vej til at blive mere fingernem ved at vise interesse, når han sidder og dimser med de små tingester. Så skal det der med blyanten og den korrekte måde at holde den på nok komme med tiden!

8. Kan dit barn lide at lege i naturen?

Henne i skolen vil dit barn blive præsenteret for flere forskellige måder at lære på. Det er, fordi det er individuelt, hvad der skal til for at fange børns interesse.Derfor er det slet ikke dårligt, hvis dit barn elsker at drøne rundt på legepladsen. Hans interesse for naturen er med til at give ham indsigt i mange ting, styrke hans kropsforståelse, evne til at fordybe sig i noget – og at se sig selv i et større perspektiv.Hvis han hellere vil sidde indenfor, kan du lokke ham udendørs med små eksperimenter med jord og vand, studier af myretuer og en snak om, hvad der er god og dårlig opførsel i naturen. Alt det kan være med til at styrke hans interesse for naturen, hvis den ikke allerede er der.

9. Har dit barn det fint med at sige farvel om morgenen?

Når dit barn starter i skole, får han ikke så meget voksenkontakt, som han er vant til fra børnehaven. Derfor er det vigtigt, at han inden skolestart lærer at klare en hel dag i børnehaven uden dig.Det kan du blandt andet vurdere ved at se på måden, han tager afsked med dig om morgenen. Prøv også at spørge de voksne i institutionen, hvordan han klarer dagen uden dig.Hvis han klæber til de voksne, kan det være et tegn på, at han ikke er robust og tryg nok til at komme i skole.

10. Kan dit barn sidde stille og fordybe sig i en bog, et spil eller lignende?

Før eller siden vil dit barn jo blive præsenteret for en opgave, der kræver, at han sidder stille og koncentrerer sig. Men kan han nu det?

Prøv at lægge mærke til, om han somme tider sidder stille med en bog, et spil eller noget andet.

Og hvis det oven i købet hænder, at han beder dig eller lillebror om at være stille, mens han pusler med sine vigtige sager, ja, så er det altså, fordi han har lyst til at fordybe sig og (ubevidst) øver sig på at blive skoleklar. Ssch!