Stor undersøgelse: Danske forældre savner tid til nærvær og alenetid
SPONSORERET indhold

Stor undersøgelse: Danske forældre savner tid til nærvær og alenetid

Manglende tid til nærvær, alenetid, økonomi og for lidt søvn. Det er blandt topscorerne for, hvad der bekymrer forældre allermest. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Vores Børn.

Af: Af May Kjærsgaard
03. nov. 2016 | Børn | Vores Børn

Vores Børn har spurgt læserne, hvad der bekymrer forældre mest i hverdagen, og her er topscorerne manglende søvn (54 procent), manglende alenetid (37 procent), økonomien (41 procent) og manglende overskud til nærvær (41 procent).

Forældre i dag bombarderes med information og krav fra alle sider, og det er en medvirkende årsag til, at vi stiller høje krav til, hvordan vi vil være forældre. Det forklarer Heidi Agerkvist, der er børne- og familiepsykolog, som reaktion på Vores Børns undersøgelse.

– Når du bliver mor, er dine følehorn meget langt ude. Specielt i dag, hvor vi konstant bombarderes med indtryk af, hvad det ‘rigtige’ familieliv er, siger hun til Vores Børn.

Hvor søvn og økonomi nok også har fået rynkerne frem i panden på fortidens forældregenerationer, forholder det sig anderledes med manglen på overskud til nærvær.

Heidi Agerkvist peger på, at evnen til at være til stede i nuet er en ældgammel kompetence, som vores bedsteforældre nok ikke tænkte nærmere over. Men i dag bliver emnet diskuteret så meget, at det tilsyneladende ikke længere er nok at læse en billedbog med dit barn. Du skal også gøre det på en bestemt måde, hvor tankerne endelig ikke må vandre over i vasketøjskurven.

LÆS OGSÅ: Moderne mor: Dømt til dårlig samvittighed?

Den manglende alenetid, er heller ikke et nyt problem, påpeger Birthe Linddal. Men det er nyt, at vi er pressede over, at det er sådan.

– Din mormor havde passet mindre søskende og haft pligter siden barndommen, men i dag har mange kvinder været vant til et langt liv, hvor der kun var dem selv at tage hensyn til. Så det er fremmed for dem, at en andens behov pludselig kommer først, mener Birthe Linddal, som peger på, at kvinder i dag aldrig har haft så store muligheder for alenetid.

I det nye nummer af Vores Børn kan du læse hele undersøgelsen, samt finde gode råd til mere overskud i hverdagen

LÆS OGSÅ: Saseline: “Du kan aldrig holde pause fra mor-rollen!”

LÆS OGSÅ: “Moderne forældre har rigtig, rigtig mange bolde i luften”